Τελικά οι ηγέτες των 27 κατέληξαν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαίκής Ενωσης χωρίς να έχει γίνει ακόμη γνωστό το ύψος του ποσού.
Reuters: Θα συμφωνήσουν στα 960 δισ. ευρώ
Οι ηγέτες των «27» συμφώνησαν για ανώτατο όριο τα 960 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ για τα επόμενα επτά χρόνια, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται το Reuters και το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων το πρωί της Παρασκευής.
Η συμφωνία για το πλαίσιο, υποστήριξαν στο Reuters οι αξιωματούχοι, ισορροπεί μεταξύ όσων χωρών θέλουν περιορισμό του προϋπολογισμού και όσων δεν θέλουν να δουντα κονδύλια ναμειώνονται.
Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί αργότερα εντός της ημέρας, αν και δεν είναι ακόμη σίγουρο εάν θα μπορεί να εξασφαλίσει την έγκριση και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν επιστρέψει από τα ξημερώματα στο τραπέζι της Συνόδου, εξετάζοντας από τις 07:30 (ώρα Ελλάδος) τη νέα πρόταση του Ρομπάι. Η συνεδρίαση διεκόπη στις 10πμ για νέες διαβουλεύσεις για να συνεχιστεί μετά τις 2μμ.
Η συμφωνία για το πλαίσιο, υποστήριξαν στο Reuters οι αξιωματούχοι, ισορροπεί μεταξύ όσων χωρών θέλουν περιορισμό του προϋπολογισμού και όσων που δεν θέλουν να δουν τα κονδύλια να μειώνονται.
«Η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί πλήρως, αλλά αισθανόμαστε σίγουροι πως αυτό θα γίνει σήμερα [Παρασκευή]» ανέφεραν οι πηγές. «Είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι πως θα έχουμε το πλαίσιο για συμφωνία», τόνισαν.
Αριθμός διπλωματών αλλά και κάποιοι ηγέτες από αρκετές χώρες των «27» επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει ένα κλίμα σύγκλισης.
Ο ρόλος του Σουλτς
Ενεργό ρόλο έχει πάρει και ο Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, από το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί η όποια συμφωνία.
Ο ίδιος εμφανίζεται εξαιρετικά αρνητικός στη συμβιβαστική πρόταση – πλαίσιο του Χερμάν βαν Ρομπάι για κοινοτικό προϋπολογισμό με πλαφόν τα 960 δισ. ευρώ, χαρακτηρίζοντάς την «απίστευτη κίνηση εξαπάτησης» και λέγοντας ότι ουσιαστικά θα διατεθούν κεφάλαιο μόνο 908 δισ. ευρώ.
Μιλώντας την Παρασκευή στο γερμανικό ZDF, ο Μάρτιν Σουλτς ανέφερε ότι στην κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση συγκλίνουν σε προϋπολογισμό των 960 δισ. ευρώ, αλλά «στην πραγαμτικότητα, τα διαθέσιμα κεφάλαια θα φτάνουν τα 908 δισ. ευρώ».
Ο Σουλτς υποστήριξε επίσης ότι «αυτή η συμφωνία δεν θα μπορέσει να πάρει τη συμφωνία της Ευρωβουλής». «Κανείς υπεύθυνος ευρωβουλευτής δεν θα συνέβαλε σε ελλειματικό προϋπολογισμό» είπε.
«Για ένα κοινοβούλιο υπάρχουν δύο δυνατότητες» είπε, ο Σουλτς: «Είτε να διαπραγματευτεί με τις κυβερνήσεις, πράγμα που προσφέρουμε εδώ και δύο χρόνια, και οι κυβερνήσεις δεν το έκαναν. Από την άλλη, οι ηγέτες φτιάχνουν ένα πακέτο, το στέλνουν στο Κοινοβούλιο, και αυτό λέει «ναι» ή «όχι», πράγμα που συμβαίνει στην πράξη».
Οι συνεδριάεις της Συνόδου Κορυφής
Η Σύνοδος είχε αρχίσει με καθυστέρηση πέντε ωρών γύρω στις 10 το βράδυ την Πέμπτη, εξαιτίας των συναντήσεων μεταξύ του Κάμερον, ηγετών και των αξιωματούχων της ΕΕ.
Ετσι, η Σύνοδος Κορυφής εξελίχθηκε σε ολονύκτιο θρίλερ αφού εκτός από την πεντάωρη καθυστέρηση της έναρξης των συνομιλιών (άρχισε περίπου στις 10 το βράδι, ώρα Ελλάδος), υπήρξε και διακοπή μιας ώρας από τις 1.30 π.μ. ως τις 2.30 π.μ. ενώ λίγο αργότερα, ξημερώματα Παρασκευής σημειώθηκε νέα τρίωρη διακοπή, καθώς οι διαφωνίες σχετικά με το ύψος των δεσμεύσεων εντάθηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σύνοδος διακόπηκε στις 10:00 της Παρασκευής για διαβουλεύσεις για να αρχίσει εκ νέου στις 14:00 (ωρα Ελλάδας)
Λίγο πριν τις 7 (ώρα Ελλάδος) το πρωϊ της Παρασκευής οι ηγέτες κατέληξαν σε ένα κείμενο το οποίο προήλθε από συμβιβαστική πρόταση του Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ενώ μετά τις συνομιλίες που αναμένεται να διεξαχθοπύν αργότερα, εκτιμάται ότι η Σύνοδος θα καταλήξει σε μια απόφαση.
Το «σκηνικό του θρίλερ» ξεκίνησε να «στήνεται» καθώς δεν υπήρξε πρόταση εκ μέρους του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020.
Οι συνεχείς διαφωνίες, η άκαμπτη στάση της Βρετανίας που ζητά νέες περικοπέ στις δεσμεύσεις, οι αντιρρήσεις της Γαλλίας και ο διαγκωνισμός των χωρών του νότου και της ανατολικής Ευρώπης που κινδυνεύουν να δουν τα κονδύλια να περικόπτονται οδήγησαν τελικά σε μια μακριά νύχτα, χωρίς αποτέλεσμα.
Η Σύνοδος άρχισε με καθυστέρηση πέντε ωρών γύρω στις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδας), η οποία καλύφτηκε με συναντήσεις μεταξύ του Κάμερον, ηγετών και των αξιωματούχων της ΕΕ.
Ωστόσο δεν βρέθηκε κοινό έδαφος για συμφωνία και ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δεν μπόρεσε να παρουσιάσει ένα νέο προσχέδιο· πιθανόν να παρουσιαστεί την Παρασκευή, ακόμα και το Σάββατο αν αποφασιστεί παράταση.
Γύρω στις 1.30 π.μ. (ώρα Ελλάδος), ξημερώματα Πέμπτης προς Παρασκευή, παρουσιάστηκε εμπλοκή στις συνομιλίες, μετά την κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού. Η Σύνοδος διακόπηκε για μια περίπου ώρα , ως τις 2.30 π.μ. Τις πρώτες πρωϊνές ώρες σημείωθηκε και νέ τρίωρη διακοπή λόγω νέων διαφωνιών.
Η πρόταση που είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Νοέμβριο, στην προηγούμενη αποτυχημένη Σύνοδο, φέρει τον προϋπολογισμό της ΕΕ στα 972 δισ. ευρώ για την προσεχή επταετία, ποσό μειωμένο κατά περίπου 80 δισ. από τους αρχικούς σχεδιασμούς.
Η Βρετανία και άλλες χώρες (Σουηδία, Δανία και Ολλανδία) επιμένουν ότι υπάρχει χώρος για μειώσεις «δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ» κυρίως από γεωργικές επιδοτήσεις και είναι σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Γαλλία. Η Γερμανία μάλλον βρίσκεται στη μέση, σημειώνει το Reuters.
Πέρα από τα κονδύλια και την κατανομή τους, Γαλλία και Βρετανία διαφώνησαν ακόμα και για το αν θα συναντηθούν ο Ντέιβιντ Κάμερον με τον Φρανσουά Ολάντ: Βρετανοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι κλήθηκε και ο Ολάντ σε συνάντηση με την Μέρκελ και τον Βαν Ρόμπεϊ, το Παρίσι το διαψεύδει.
Πάντως ο γρίφος της κατανομής των κονδυλίων έχει και γραφειοκρατική διάσταση αφού σχετίζεται με μια λεπτή αλλά σημαντική διαφορά στον τρόπο των μετρήσεων.
Ο Βαν Ρόμπεϊ στα 972 δισ. ευρώ κατέγραφε τις δεσμεύσεις (commitments), δηλαδή την καταβολή ποσών αν τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις. Αντίθετα, η Βρετανία και άλλες χώρες επικεντρώνονται στις πληρωμές (payments), δηλαδή την πραγματική μεταφορά χρημάτων από τα ταμεία της ΕΕ που θα κινηθούν στα 900 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, ο προϋπολογισμός πρέπει να εγκριθεί με τη σύμφωνη γνώμη και των 27 χωρών μελών.
Δήλωση Σαμαρά
Προσερχόμενος ο πρωθυπουργος κ. Αντώνης Σαμαράς στο κτίριο της Συνόδου δήλωσε ότι «τα διαρθρωτικά ταμεία αποτελούν κλειδί για να επιτευχθεί η ανάκαμψη και η ανάπτυξη τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη». Ο κ. Σαμαράς, πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, είχε συνομιλίες και κατ΄ιδίαν και τηλεφωνικά με τους άλλους ηγέτες των λεγόμενων «Χωρών Συνοχής» για να υπάρξει μια κοινή στάση στο θέμα.