Μάκης Τσόκας: Ο Ιπποκράτης, η αιθαλομίχλη και οι «Κηπουροί» του Mega

Οταν είχε πέσει λoιμός στην Αθήνα, ο Ιπποκράτης διέταξε να ανάψουν όλοι οι κάτοικοι τα τζάκια ώστε να σχηματιστεί αιθαλομίχλη. Ζήτησε όμως να κάψουν μαζί με τα ξύλα φασκόμηλο, δενδρολίβανο και θυμάρι.

Οταν είχε πέσει λoιμός στην Αθήνα, ο Ιπποκράτης διέταξε να ανάψουν όλοι οι κάτοικοι τα τζάκια ώστε να σχηματιστεί αιθαλομίχλη. Ζήτησε όμως να κάψουν μαζί με τα ξύλα φασκόμηλο, δενδρολίβανο και θυμάρι. Το γεγονός ότι κάηκαν ευεργετικά βότανα έσωσε την πόλη καθώς την απολύμανε. Εγκλωβίστηκε ο αέρας και απολυμάνθηκε. Ιστορίες σαν και την παραπάνω θα μας αφηγηθούν στα νέα επεισόδια των «Κηπουρών του Mega» οι Μάκης Τσόκας, Σωτήρης Βρεττός και Γιάννης Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι επιστρέφουν στο Mega για τρίτη συνεχή χρονιά. Εφέτος η εκπομπή αλλάζει και οι τρεις γεωπόνοι θα προτείνουν πρακτικές λύσεις για καταπράσινα μπαλκόνια και κήπους, θα δώσουν συμβουλές για έναν πιο υγιεινό και οικολογικό τρόπο ζωής και θα μας μυήσουν στα μυστικά των φυτών. Στην παρέα των «Κηπουρών» προστίθεται η Αγγελίνα Ματαλιωτάκη, νεαρή γεωπόνος που αντικαθιστά τη «νοσοκόμα».
Αλλάζοντας αρκετά το κόνσεπτ τους μας προτείνουν λύσεις για να τρώμε υγιεινά, να επιλέγουμε φρούτα και λαχανικά, να συντηρούμε σωστά τα τρόφιμα, να καθαρίζουμε την ατμόσφαιρα του σπιτιού με εξωτικά φυτά εσωτερικού χώρου κτλ. Ο Μάκης Τσόκας μίλησε στο «Βήμα» και έδωσε μια πρώτη γεύση από αυτά που θα παρακολουθήσουμε τους επόμενους μήνες.
Τι διαφορετικό θα έχει αυτός ο κύκλος;
«Εφέτος θα έχουμε πιο πολλή φύση. Θα έχουμε πράγματα που δίνει η φύση και δεν τα εκτιμάμε. Θα μιλήσουμε για τη σχέση μας με τη φύση».
Λειτουργείτε με τη λογική να απαντήσετε σε ερωτήματα που θα έθετε ο κόσμος;
«Ξεδιαλύνουμε τι είναι το καθετί. Για παράδειγμα, τα βιολογικά πώς τα διαλέγεις; Πού πουλάνε και ποιες είναι οι πιστοποιημένες λαϊκές αγορές; Τι ελέγχουμε, ποια σήματα πρέπει να αναζητούμε, τι άδειες απαιτούνται. Επίσης τι καλό κάνουν στην υγεία. Ολα τα θέματα τα συνδέουμε με την υγεία».
Το κόνσεπτ «σας μεταμορφώνουμε την ταράτσα και τον κήπο» το εγκαταλείπετε;
«Πέρυσι ούτως ή άλλως είχαμε φτιάξει μόνο δύο ταράτσες. Δεν θα κάνουμε καθόλου τέτοιες αναπλάσεις. Αν θα κάνουμε, θα είναι φιλανθρωπικό. Μας ζητάνε πολύ να βοηθήσουμε. Ο καθένας από εμάς έχει τουλάχιστον τρία τηλεφωνήματα την ημέρα. Εχουμε προγραμματίσει να επισκεφθούμε τρία σχολεία για να μπορέσουμε να τα μεταμορφώσουμε αλλά εκτός εκπομπής. Θεωρήσαμε ότι λόγω κρίσης και για λόγους ενδιαφέροντος δεν θέλει να βλέπει ο κόσμος να φτιάχνουμε ταράτσες. Είναι και πολύ ακριβή η συγκεκριμένη μετατροπή».
Η κρίση οδηγεί εκπομπές σαν τη δική σας να γίνουν λίγο πιο χρηστικές και άμεσες;
«Ξεκίνησε κάτι τέτοιο από πέρυσι και είδαμε ότι αρέσει στον κόσμο και είπαμε εφέτος να το ενισχύσουμε. Η κρίση ώθησε προς τα εκεί και είναι τάση από το εξωτερικό».
Στο εξωτερικό υπάρχουν ανάλογες εκπομπές στην τηλεόραση;
«Στο εξωτερικό σε κάθε χώρα υπάρχουν πέντε-έξι εκπομπές για την κηπουρική με πολλές θεματικές. Στην Αγγλία έχει γίνει μία από τις πιο επιτυχημένες. Στη συγκεκριμένη εκπομπή ο πελάτης πλήρωνε. Δηλαδή, έλεγε ότι διαθέτει κάποιο μπάτζετ και καλούσε τους ειδικούς να φτιάξουν τον κήπο του. Στην Αυστραλία γίνεται χαμός και γενικά είναι πολύ διαδεδομένο».
Στην Ελλάδα ποια είναι τα πιο δημοφιλή αιτήματα του κόσμου;
«Είναι η μεταμόρφωση κήπων και ταρατσών. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε φορά που χτίζεται ένα σπίτι το μπάτζετ ξεφεύγει και επειδή η διαμόρφωση του κήπου μένει τελευταία είναι αυτή που την πληρώνει τελικά. Ζητούν πληροφορίες για το περιβάλλον, ρωτούν για την πρωτοβουλία των Αρχών για το πράσινο. Για παράδειγμα, δεν ξέρει ο κόσμος τι είναι η πράσινη στέγη. Εχει αλλάξει η λογική. Βλέπω ότι ενεργοποιείται ο κόσμος, φυτεύει και οικειοποιείται το πράσινο της γειτονιάς του».
Ποια περιοχή της Αθήνας, εκτός από τα βόρεια προάστια, βρίσκεται σε προνομιακή θέση σε σχέση με την ανάπτυξη πρασίνου;
«Η Ηλιούπολη έχει πράσινο, τα Πετράλωνα. Αντίθετα, λείπει πράσινο από πολλές περιοχές. Από το κέντρο, το Αιγάλεω και τις βιομηχανικές περιοχές όπως η Ελευσίνα και ο Ασπρόπυργος».
Αν σας έλεγαν να αναναμορφώσετε το κέντρο της Αθήνας, θα ήταν εφικτό;
«Ναι, θα μπορούσαμε. Δεν είναι δύσκολο ούτε εκτός μπάτζετ. Δεν υπάρχει θέληση και φροντίδα από τους αρμοδίους. Ακόμη και η πλατεία Ομονοίας που έγινε τσιμεντένια θα μπορούσε να γίνει κούκλα. Αν σε κάθε βεράντα έμπαιναν δύο δέντρα, αμέσως θα βοηθούσε αυτό».
Η εκπομπή σας είναι ακριβή;
«Οχι, σύμφωνα με αυτά που μας λένε είμαστε αρκετά οικονομικοί».
Εχει κάνει καλό η τηλεόραση στη δουλειά σας;
«Δίνει αναγνωρισιμότητα και κύρος αλλά κάποιοι αποθαρρύνονται γιατί πιστεύουν ότι έχουμε πολλή δουλειά και επίσης φοβούνται ότι είμαστε ακριβοί. Μας έχει κάνει όμως καλό συνολικά».
Στο θέμα κηπουρική έχει κάνει καλό η τηλεόραση;
«Ναι, αυτό συζητούσαμε. Βλέπουμε παρτέρια και μποστάνια να ξεφυτρώνουν σε ταράτσες και μπαλκόνια και επίσης όλοι καλύπτουν τα φυτά τους σε περιπτώσεις παγωνιάς και χιονιού. Επίσης βλέπουμε στα φυτώρια πολύ νέο κόσμο ενώ μέχρι πρότινος βλέπαμε μόνο ηλικιωμένους».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.