Από τα σπιτικά σιρόπια φτιάχνονταν στο παρελθόν δροσερά αναψυκτικά. Με αυτή τη συνταγή θα µυηθείτε σε ξεχασµένες πρακτικές και θα κεράσετε τους φίλους σας σπιτική λεµονάδα. Αργότερα, µε τις φλούδες των λεµονιών, θα φτιάξετε και λιµοντσέλο.{{{ moto }}}
Υλικά (για 2 λίτρα σιρόπι)
- 1 κιλό ζάχαρη
- 500 ml νερό
- χυµός από περίπου 1½ κιλό λεµόνια
Εκτέλεση
Σε κατσαρολάκι, σε µέτρια φωτιά, βράζουµε το νερό και τη ζάχαρη µέχρι η τελευταία να διαλυθεί. Αφήνουµε το σιρόπι ζάχαρης να κρυώσει.
Μετράµε πόσο είναι το σιρόπι ζάχαρης και προσθέτουµε την ίδια ποσότητα φρεσκοστυµµένου χυµού λεµονιού. Ανακατεύουµε και διατηρούµε για 3 µήνες στο ψυγείο.
Για να φτιάξουµε λεµονάδα αναµειγνύουµε σιρόπι και νερό, σε αναλογία 1 µέρος σιρόπι προς 3 ή 4 µέρη νερό, ανάλογα µε την προτίµησή µας. Αντί για νερό µπορούµε να το αραιώσουµε µε σόδα ή ανθρακούχο νερό για να γίνει λεµονάδα µε ανθρακικό.
Tips
Γαρνίρετε με κλωναράκι φρέσκου δυόσμου, λεπτοκομμένες φετούλες λάιμ και λεμονιού, φρέσκες ή κατεψυγμένες, σαν παγάκια.