Από τις πιο νόστιµες και δηµοφιλείς τάρτες, πλην όµως σε χορτοφαγική εκδοχή.
Υλικά (για µια ταρτιέρα διαµέτρου 20 εκ.)
Για τη ζύμη
- 1 φλ. αλεύρι ολικής αλέσεως
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 3/4κ.γ. αλάτι
- 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. φρέσκο γάλα
Για τη γέμιση
- 2 αβγά
- 1 φλ. µπρόκολο, βρασµένο και κοµµένο σε µπουκετάκια
- 100 γρ. τυρί χαµηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, τριµµένο
- 100 ml γάλα εβαπορέ, άπαχο{{{ moto }}}
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
- 1 κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
- 1 κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. µαύρο πιπέρι
- 4 ντοµατίνια, σε φέτες
- 1 κ.σ. παρµεζάνα, τριµµένη
Εκτέλεση
Ζύµη: Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 200°C. Σε µια µπασίνα ανακατεύουµε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Σε ένα µπολ χτυπάµε το ελαιόλαδο µε το γάλα και τα ρίχνουµε στο µείγµα µε το αλεύρι. Συνεχίζουµε να ανακατεύουµε µέχρι το µείγµα να οµοιογενοποιηθεί. Ανοίγουµε τη ζύµη µε τα χέρια και τη στρώνουµε, έτσι ώστε να κατανεµηθεί οµοιόµορφα στην ταρτιέρα και να καλύψει τα τοιχώµατα. Σκεπάζουµε την ταρτιέρα µε αλουµινόχαρτο, βάζουµε επάνω µια στρώση ρύζι και ψήνουµε στον φούρνο για 8 λεπτά. Αφαιρούµε το αλουµινόχαρτο µε το ρύζι και ψήνουµε για άλλα 4-5 λεπτά µέχρι να στεγνώσει η ζύµη. Βγάζουµε την ταρτιέρα από τον φούρνο.
Γέµιση: Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C. Χτυπάµε τα αβγά µε το σύρµα. Προσθέτουµε το µπρόκολο, το τριµµένο τυρί, το γάλα, το σκόρδο, το κρεµµύδι, το αλάτι και το πιπέρι και τα ανακατεύουµε καλά. Στρώνουµε το µείγµα στη βάση της τάρτας. Τοποθετούµε επάνω τις φέτες από τα ντοµατίνια και πασπαλίζουµε µε την παρµεζάνα. Ψήνουµε για 35-45 λεπτά. Την αφήνουµε να κρυώσει προτού σερβίρουµε.
Ανά µερίδα: 316 θερµίδες, 22 γρ. λιπαρά, 13,5 γρ. πρωτεΐνες, 19,4 γρ. υδατάνθρακες, 2,5 γρ. φυτικές ίνες, 401,6 mgr νάτριο.
Σχολιασµός διαιτολόγου
Μια επιλογή που θα µπορούσε να αποτελέσει µαζί µε µια σαλάτα ένα πλήρες µεσηµεριανό, ή από µόνο του (ένα κοµµάτι) ένα πιο ελαφρύ βραδινό. Η προσθήκη αλευριού ολικής αλέσεως του δίνει σαφέστατα πιο υγιεινό τόνο. Εξαιρετική επιλογή και για παιδιά, ακόµη και για ένα υγιεινό γεύµα στο σχολείο.