Αυτή είναι η κουζίνα μου: Συνταγές για μια ζωή

Οι προθέσεις του είναι αγνές. «Από αγάπη για τη µαγειρική», όπως µας είπε, γράφει και µοιράζεται τις συνταγές του ο Βαγγέλης Δρίσκας

Οι προθέσεις του είναι αγνές. «Από αγάπη για τη µαγειρική», όπως µας είπε, γράφει και µοιράζεται τις συνταγές του ο Βαγγέλης Δρίσκας. Τηλεοπτικός σεφ («Γεύσεις στη φύση», «Στην κουζίνα ολοταχώς» κ.ά.), πολυγραφότατος και βραβευµένος για τη δουλειά του (το πρώτο βιβλίο του, «Κάθε µέρα σεφ», καθώς και τo δεύτερο, «Αρωµατική κουζίνα», απέσπασαν τιµητική διά-κριση στην κατηγορία «Καλύτερο βιβλίο από σεφ στον κόσµο»), αλλά και δάσκαλος (στο Driskas Τest Kitchen), βλέπει πια το νέο πόνηµά του στις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

«Περιλαµβάνει τις καλύτερες συνταγές µου, εκείνες που πρέπει να έχει κανείς στη βιβλιοθήκη του για µια ζωή» λέει στο ΒΗΜΑGourmet, συµπληρώνοντας ότι η µαγειρική, ακόµη κι όταν είναι υποχρεωτική, πρέπει να γίνεται µε χαµόγελο και ευχάριστη διάθεση. «Είναι µια κατεξοχήν δηµιουργική διαδικασία που σου προσφέρει µόνο χαρά. Οπότε, όποιος δεν µαγειρεύει είναι σαν να χάνει την ίδια τη χαρά της ζωής».

Συµβουλεύει όσους φιλοδοξούν να πιάσουν την κουτάλα «να ξέρουν τα υλικά και πώς να τα αξιοποιήσουν – η γνώση είναι σπουδαία δύναµη και στην κουζίνα – και να προτιµούν άριστης ποιότητας εποχικές πρώτες ύλες». Και αν αυτό είναι το µυστικό που πρέπει να κατέχει ένας επίδοξος µάγειρας, καλύτερα να το µάθει από µικρός. Ο κύριος Δρίσκας, που διδάσκει και παιδιά, πιστεύει ότι τα µαθήµατα µαγειρικής µόνο καλό µπορούν να κάνουν στους πιτσιρικάδες: «Η µαγειρική οξύνει τις αισθήσεις τους, τους κάνει πιο συνειδητοποιηµένους καταναλωτές και τους µαθαίνει από νωρίς να φροντίζουν τον εαυτό τους». Αν, πάλι, κάποιος θέλει να ακολουθήσει το «σπορ» επαγγελµατικά και να διακριθεί, θα πρέπει να διαθέτει «φαντασία και την ικανότητα να βάζει την προσωπική του σφραγίδα. Ενας καλός σεφ ξεχωρίζει όπως ακριβώς και ένας καλός καλλιτέχνης».

Εµείς, πάντως, ξεχωρίζουµε τη δουλειά του και είµαστε βέβαιοι ότι ανάµεσα στις 380 συνταγές του νέου του βιβλίου για τυριά, σαλάτες, ορεκτικά, λαχανικά, ψάρια και θαλασσινά, ζύµες, ζυµαρικά, ρύζι και όσπρια, κρέας, γλυκά και πολλά µενού αξιώσεων, ακόµη κι εκείνοι που έχουν βαρεθεί να µαγειρεύουν καθηµερινά, θα ξαναβρούν το κέφι τους στην κουζίνα. Οι φίλοι του Βαγγέλη Δρίσκα, πάντως, δεν το χάνουν ποτέ δίπλα του: «Τώρα πια, ξέρουν όλοι να µαγειρεύουν. Οποιος κάνει παρέα µαζί µου µπαίνει σχεδόν… αναγκαστικά στην κουζίνα. Δεν θα µπορούσε να µε ανεχτεί διαφορετικά!».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.