Για την απαράδεκτη μεταχείριση μεταναστών και προσφύγων και τη ρατσιστική βία λόγω Χρυσής Αυγής επικρίνει την Ελλάδα η ετήσια έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη.
Αναφέροντας και την σχετική καταδίκη της Ελλάδας από την Επιτροπή του ΟΗΕ Κατά των Βασανιστηρίων (CAT), η έκθεση στηλιτεύει νόμο που ψηφίστηκε τον Απρίλιο σύμφωνα με τον οποίο η αστυνομία μπορεί να συλλαμβάνει μετανάστες με την «ασαφή αιτιολογία του κινδύνου για τη δημόσια υγεία» _ όπως το «πόσο επιρρεπείς είναι σε μολυσματικές ασθένειες με βάση τη χώρα καταγωγής τους».
Η οργάνωση αυτή που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και παρακολουθεί την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο _ συντάσσοντας μια ετήσια έκθεση τα τελευταία 23 χρόνια _ κατακρίνει την κυβέρνηση Σαμαρά επειδή «συνέχισε την σκληρή προσέγγιση της προκατόχου της όσον αφορά τον έλεγχο της μετανάστευσης». Φέρνει ως παράδειγμα τον 12,5 χλμ φράχτη που χτίστηκε στον Εβρο, στα σύνορα με την Τουρκία, και τις επιχειρήσεις-σκούπα Ξένιος Ζευς που οδήγησαν «στην κράτηση περισσότερων από 50.000 φερόμενων ως μεταναστών χωρίς έγγραφα οι οποίοι συνελήφθησαν μόνο και μόνο λόγω της εμφάνισής τους ενώ περισσότεροι από 3.700 κρατήθηκαν».
Παρότι ιδρύθηκαν νέες υπηρεσίες για την διεκπεραίωση των αιτήσεων για άσυλο τον Μάρτιο, ως το τέλος του έτους «δεν είχαν αρχίσει ακόμη να λειτουργούν κανονικά λόγω καθυστέρησης στην επάνδρωσή τους».
Η έκθεση χαρακτηρίζει «προβληματικές» τις συνθήκες διαβίωσης στα πέντε νέα κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών που δημιουργήθηκαν πέρσι στην Ελλάδα. Ανάμεσα στα προβλήματα που αναφέρει για όλα αυτά τα κέντρα, νέα και παλαιά, είναι «ο συνωστισμός, η άσχημη υγειονομική κατάσταση και η περιορισμένη πρόσβαση σε περίθαλψη, νερό και τροφή».
Θεωρώντας την εκλογή της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής στη Βουλή ως απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οργάνωση τονίζει ότι «η ξενοφοβική βία έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς μετανάστες και πρόσφυγες γίνονται τακτικά στόχος επιθέσεων, ενώ υπάρχουν αυξανόμενες αποδείξεις για την ανάμειξη μελών της Χρυσής Αυγής».
Εκφράζει επίσης την ανησυχία για το ότι τον Μάιο η κυβέρνηση δημοσιοποίησε τις φωτογραφίες και προσωπικά στοιχεία ιερόδουλων κατηγορούμενων ότι, ενώ ήταν φορείς του Aids, δεν έπαιρναν τις απαραίτητες προφυλάξεις με τους πελάτες τους.
Για την υπόλοιπη Ευρώπη, οι ανησυχίες που διατυπώνονται στην έκθεση της Human Rights Watch αφορούν κυρίως Ρομά (Γαλλία), πρόσφυγες (Γερμανία και Ιταλία), διακρίσεις εις βάρος κοινωνικών ομάδων (Ουγγαρία), εκλογή ακροδεξιού κόμματος (Ολλανδία) και αστυνομική βία (Ισπανία). Σημειώνει ότι η εισροή μεταναστών στην Ευρώπη δια θαλάσσης μέσω της Μεσογείου έχει μειωθεί, «αν και περισσότεροι από 300 άνθρωποι πνίγηκαν από Ιανουάριο ως Νοέμβριο».
Κάνοντας ειδική μνεία στους ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες στην Ευρώπη, καυτηριάζει Ελλάδα, Μάλτα και Ιταλία για το ότι δεν καταγράφουν ορθά την ηλικία αυτών και τις δύο πρώτες επειδή επιτρέπουν την κράτηση των ανηλίκων παράνομων μεταναστών.
Όσον αφορά τον υπόλοιπο κόσμο, η κυριότερη ανησυχία _ την οποία εξέφρασε ο διευθυντής της οργάνωσης Κένεθ Ροθ στη διάρκεια της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης στις ΗΠΑ_ επικεντρώνεται στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: «Δυο χρόνια μετά την Αραβική Άνοιξη, η ευφορία μοιάζει παρελθόν. Οι ημέρες διαμαρτυρίας και θριάμβου έδωσαν τη θέση τους στην οργή για τις κτηνωδίες στη Συρία, στην απογοήτευση για το ότι οι μονάρχες της περιοχής δεν υποκύπτουν στην πίεση για μεταρρυθμίσεις και στον φόβο ότι οι κερδισμένοι των επαναστάσεων είναι οι ισλαμιστές που ενδέχεται να περιορίσουν τα δικαιώματα των γυναικών, των μειονοτήτων και των αντιφρονούντων».