ΟΣΦΠ: Το κερδισμένο «στοίχημα» του Κώστα Σλούκα

Αν μελετήσει κανείς την αγωνιστική διαδρομή του Κώστα Σλούκα στον μπασκετικό Ολυμπιακό, θα διαπιστώσει ότι κάθε φορά που αυξάνεται ο χρόνος συμμετοχής του στα παρκέ της Ευρωλίγκας, η οποία αποτελεί ασφαλές κριτήριο εν συγκρίσει με το ελληνικό πρωτάθλημα «των δύο ταχυτήτων», ανεβαίνει και η προσφορά του στους Ερυθρόλευκους. Μπορεί να ακούγεται υπεραπλουστευμένο, αλλά έχει βάση…

Αν μελετήσει κανείς την αγωνιστική διαδρομή τουΚώστα Σλούκαστον μπασκετικό Ολυμπιακό, θα διαπιστώσει ότι κάθε φορά που αυξάνεται ο χρόνος συμμετοχής του στα παρκέ της Ευρωλίγκας, η οποία αποτελεί ασφαλές κριτήριο εν συγκρίσει με το ελληνικό πρωτάθλημα «των δύο ταχυτήτων», ανεβαίνει και η προσφορά του στους Ερυθρόλευκους. Μπορεί να ακούγεται υπεραπλουστευμένο, αλλά έχει βάση…

Στην άνετη επικράτηση (82-71) επί της τουρκικής Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ στο ΣΕΦ για την 6ηαγωνιστική τουTop16, ο 23χρονος γκαρντ σημείωσε εφετινό ατομικό ρεκόρ παραμένοντας στο παιχνίδι επί 22’14’’, διάστημα το οποίο του επέτρεψε να συνεισφέρει στους πρωταθλητές Ευρώπης 9 πόντους, 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο και (το κυριότερο;) 0 λάθη.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στον αγώνα με την Μπεσίκτας στο ΣΕΦ (77-64 υπέρ του ΟΣΦΠ), όπου ο διεθνής γκαρντ είχε 9 πόντους, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2 λάθη σε 21’35’’ συμμετοχής, ενώ στην εκτός έδρας νίκη (78-77) επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ είχε καλή παρουσία με 5 πόντους σε 17’20’’.

Αντιθέτως, στις δύο από τις τρεις ήττες του εφετινούTop16 απέναντι στις Μπαρτσελόνα (4’25’’, σκορ 76-68) και Σιένα (11’17’’, σκορ 72-74), η απόδοσή του ήταν μέτρια, ενώ στην ήττα (82-74) της πρεμιέρας από την Κάχα Λαμποράλ στη Βιτόρια, το φύλλο της στατιστικής ανέφερε δίπλα στο όνομά του τα αρχικά «DNP», που σημαίνουν «Didn’tPlay», καθώς δεν είχε χρησιμοποιηθεί δευτερόλεπτο από τον κ.Γιώργο Μπαρτζώκα.

Το επιχείρημα ότι ο Σλούκας αποδίδει όταν παίζει αρκετά, επιβεβαιώθηκε και πέρυσι, όταν ο τότε προπονητής του Ολυμπιακού κ.Ντούσαν Ιβκοβιτςαύξησε κατακόρυφα τον χρόνο συμμετοχής του στοTop16 (μ.ό. 7,7 π. σε 17’42’’ συμμετοχής) και στα πλέι οφ (μ.ό. 4,8 π. σε 14’24’’ συμμετοχής) σε σχέση με τη «φτωχή» κανονική περίοδο (μ.ό. 4 π. σε 12’25’’), όπου ο διεθνής γκαρντ πάτησε το παρκέ μόλις στους τρεις από τους δέκα αγώνες!

Το αξιοσημείωτο στην περίπτωση του Σλούκα είναι ότι κάθε φορά που αυξάνεται ο χρόνος συμμετοχής του, δεν αποκτά ρυθμό μόνο στην επίθεση (αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει στους περισσότερους παίκτες _ άλλωστε όλοι θέλουν να παίζουν αρκετά) αλλά και στο αμυντικό κομμάτι, όπως συνέβη στο παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ. Οσο περνούσαν τα λεπτά, τα πόδια του αποκτούσαν μεγαλύτερη στιβαρότητα στις αμυντικές περιστροφές και «οπλισμένος» με αυτοπεποίθηση «έβγαλε» πολύ καλές άμυνες απέναντι στον «πυραυλοκίνητο» γκαρντΜπο Μακ Κάλεμπ.

Τι «κρύβεται», όμως, πίσω από την αγωνιστική… παρέμβαση του Σλούκα στο ματς με τη Φενέρ; Το πρώτο ήταν ο σοβαρός τραυματισμός του «κολλητού» τουΒαγγέλη Μάντζαρηκαι η χειρουργική επέμβαση στο γόνατο και το δεύτερο η αποβολή με ντισκαλιφιέ του ΑμερικανούΕϊσι Λο, ο οποίος καβγάδισε με τον ΑφρικανόΡομέιν Σάτο2’47’’ πριν από τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου αφήνοντας τον Ολυμπιακό με… δυόμισι γκαρντ: τον αρχηγό και ηγέτηΒασίλη Σπανούλη, τον Σλούκα και τον αδύναμο αμυντικό κρίκοΜαρτίνας Γκετσεβίτσιους.

Η αλήθεια είναι ότι η τεράστια ατυχία του Μάντζαρη συγκλόνισε τον Σλούκα, ο οποίος έχει μια σπάνια σχέση με τον βασικό πλέι μέικερ του Ολυμπιακού. Αν και ανταγωνιστές για τη θέση του βασικού στις μικρές εθνικές ομάδες, όπου παρεμπιπτόντως ο Σλούκας ξεκινούσε ως βασικός και ο Μάντζαρης ερχόταν ως αλλαγή, οι δύο αθλητές ήταν πάντοτε συγκάτοικοι στο ίδιο δωμάτιο στις αποστολές, ενώ η ισχυρή φιλία τους μεταφέρθηκε και στο Λιμάνι, όπου ο υγιής συναγωνισμός στις προπονήσεις έχει βελτιώσει και τους δύο.

Όταν, λοιπόν, ο Σλούκας πληροφορήθηκε τα άσχημα μαντάτα, ότι ο «αδερφικός» φίλος του έπρεπε να περάσει το κατώφλι του χειρουργείου και θα έχανε όλη τη σεζόν, σοκαρίστηκε και έβαλε στοίχημα με τον εαυτό του να παίξει και για τον άτυχο Βαγγέλη στους αγώνες του Ολυμπιακού. Η ευθύνη του, όμως, διπλασιάστηκε όταν οι διαιτητές απέβαλαν τον Λο, ωστόσο αποδεικνύοντας ότι μπορεί να αγωνιστεί στο ίδιο σχήμα με τον Σπανούλη (κάποιοι εγείρουν διαφωνίες), τα πόδια του… έβγαλαν φτερά και με την απόδοσή του συνυπέγραψε το 3-3 του ΟΣΦΠ στοTop16.

Ιδού και μια σημαντική λεπτομέρεια, η οποία δείχνει τη δύναμη που κρύβει μέσα του ο 23χρονος γκαρντ του Ολυμπιακού. Μεσούσης της περυσινής χρονιάς, οι Πειραιώτες τού είχαν προτείνει επέκταση του συμβολαίου του, αλλά εκείνος ήθελε να περιμένει το καλοκαίρι για να διεκδικήσει από μηδενική βάση ό,τι του αναλογούσε. Μιλώντας, μάλιστα, στο «Βήμα», τον Απρίλιο του 2012, είχε κάνει την εξής δήλωση, που αν μη τι άλλο παραπέμπει σε έναν αθλητή, που πιστεύει στον εαυτό του:

«Θα ήταν άδικο και για την ομάδα και για μένα να «καθίσω» σε ένα πολυετές συμβόλαιο αδυνατώντας να προσφέρω στην ομάδα και στον εαυτό μου. Το σκέφτηκα καλά και θεώρησα ότι έπρεπε να ολοκληρωθεί η φετινή περίοδος και μετά θα είχαμε χρόνο για να το συζητήσουμε ξανά. Μιλήσαμε με τη διοίκηση και είναι όλα θετικά». Μερικούς μήνες αργότερα, στις 24 Ιουλίου 2012, χωρίς βιασύνη και άγχος, αλλά με την αξία του, υπέγραψε το νέο, τριετές συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό. Και το ταξίδι συνεχίζεται…

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.