Τα χωνευτικά λικέρ µε τα φρούτα του χειµώνα δεν χρειάζονται ήλιο για να ωριµάσουν, αλλά ένα σκοτεινό ντουλάπι.

Φτιάξτε το δικό σας λιµοντσέλο, διατηρήστε το στην κατάψυξη και σερβίρετέ το σε σφηνάκια µετά το γεύµα.

Υλικά (για λικέρ 1.750 ml)

  • 10 λεµόνια
  • 1 λίτρo βότκα(ή άλλο λευκό ποτό 40% αλκοόλ)
  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 300 ml νερό
  • 200 ml χυµός λεµονιού

Εκτέλεση

Αφαιρούµε από τα λεµόνια µόνο τις κίτρινες φλούδες µε τον πατατοκαθαριστή.

Σε βάζο χωρητικότητας 2 λίτρων, που κλείνει ερµητικά, βάζουµε τις φλούδες µε το ποτό και αφήνουµε σε σκοτεινό ντουλάπι για 4 εβδοµάδες, ώστε να αποκτήσει κίτρινο χρώµα. Σουρώνουµε το µείγµα και πετάµε τις φλούδες.

Ετοιµάζουµε ένα σιρόπι µε τη ζάχαρη, το νερό και τον χυµό, βράζοντας τόσο όσο να λιώσει η ζάχαρη. Το αφήνουµε να κρυώσει και το ρίχνουµε στο ποτό. Το διατηρούµε στην άκρη για 2-3 ηµέρες ακόµη και το µοιράζουµε σε µπουκάλια µε παχύ γυαλί. Τα φυλάµε στην κατάψυξη µέχρι και έναν χρόνο.

Για να φτιάξουµε λικέρ εσπεριδοειδών αντικαθιστούµε τις φλούδες λεµονιού µε τις ακόλουθες ποσότητες:

  • Λικέρ µανταρίνι: φλούδες από 20 µανταρίνια κληµεντίνες
  • Λικέρ πορτοκάλι: φλούδες από 10 πορτοκάλια
  • Λικέρ κίτρο: φλούδες από 6 κίτρα
  • Λικέρ περγαµόντο: φλούδες από 15 περγαµόντα
  • Λικέρ γκρέιπφρουτ: φλούδες από 8 γκρέιπ φρουτ
  • Λικέρ νεράντζι: φλούδες από 15 νεράντζια
  • Λικέρ κουµ κουάτ: περνάµε κοµπολόισε κλωστή 40 κουµ κουάτ
  • Λικέρ µοσχολέµονο: φλούδες από 15 λάιµ (τα οποία έχουµε βουτήξει προηγουµένως σε νερό που κοχλάζει)
  • Κοκτέιλ εσπεριδοειδών: φλούδες από2 πορτοκάλια, 1 νεράντζι, 1 γκρέιπ φρουτ, 3 µανταρίνια, 2 λεµόνια, 1 περγαµόντο