Τον Σάμι Φάις, έναν επιχειρηματία που γνωρίζει τα μυστικά του εμπορίου και της διανομής, επέλεξαν οι Γερμανοί της βιομηχανίας αθλητικών ειδών Puma για αντιπρόσωπό τους στην Ελλάδα μετά τη θυελλώδη διακοπή της συνεργασίας τους με τους αδελφούς Γλου το 2010.
Από τα τέλη Φεβρουαρίου οι περίπου 300 πελάτες της Puma στην Ελλάδα θα προμηθεύονται τη συλλογή των προϊόντων της πολυεθνικής εταιρείας μέσω της εταιρείας Sportswind που ανήκει στον κ. Φάις. Η συμφωνία έχει διάρκεια 5 + 5 έτη.
Ο κ. Σάμι Φάις μετά την πώληση της Εlmec το 2007 αντί 80 εκατ. ευρώ αναζητούσε επιχειρηματικές προκλήσεις για να αξιοποιήσει την υψηλή ρευστότητα που διέθετε. Ετσι, όταν προσεγγίστηκε από τα στελέχη της Puma, απεδέχθη την πρόταση και επιστρέφει ξανά στην αγορά, έχοντας ένα πολύ καλό track record με την αντιπροσώπευση της Nike.
«Η επανεκκίνηση της οικονομίας έχει ως βασική προϋπόθεση τις επενδύσεις ελλήνων επιχειρηματιών. Μόνο αν ρίξουν κεφάλαια στην αγορά οι Ελληνες, θα ακολουθήσουν και οι ξένοι» αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Φάις.
Η Sportswind θα απασχολεί περίπου 100 άτομα και θα αναλάβει τη χονδρική της Puma σε Κύπρο και Βουλγαρία. Παράλληλα θα δραστηριοποιηθεί και στη λιανική με στόχο την ενίσχυση του δικτύου της Puma που σήμερα αριθμεί στην Ελλάδα περίπου 20 σημεία πώλησης (ιδιόκτητα και franchise).
Στόχος της Sportswind θα είναι η επίτευξη ενός υγιούς τζίρου και η σταδιακή βελτίωσή του σε σχέση με τα περίπου 20 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε η Puma Hellas το 2012.
Πώς ιδρύθηκαν Puma και Adidas


H Puma ιδρύθηκε το 1948 από τον Ρούντολφ Ντάσλερ. Μαζί με τον αδελφό του Αντολφ ήταν ήδη επιτυχημένοι επιχειρηματίες στη βιομηχανία αθλητικών ειδών και σπορ ρουχισμού, αφού από το 1924 είχαν δικό τους εργοστάσιο με τη φίρμα «Εργοστάσιο Υποδημάτων Ντάσλερ». Το 1948 όμως τα «έσπασαν» και ο Ρούντολ δημιούργησε την Puma και ο Αντολφ την Adidas.
To Puma Group από το 2007 βρίσκεται υπό τον έλεγχο (82%) του δισεκατομμυριούχου Φρανσουά Ανρί Πινό. Παραμένει όμως μια αμιγώς γερμανική εταιρεία με έδρα την πόλη Χερτζοχενάουραχ κοντά στη Νυρεμβέργη. Οι μετοχές της διακινούνται στα χρηματιστήρια της Φραγκφούρτης και του Μονάχου. Εχει παρουσία σε 120 χώρες, απασχολεί 11.000 εργαζομένους και το 2011 πραγματοποίησε πωλήσεις 3 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 230 εκατ. ευρώ.
Η… ανακάλυψη της Nike


Το 1977 ο Σάμι Φαις σπούδαζε στις ΗΠΑ και είχε αποφασίσει όταν γυρίσει στην Ελλάδα να ασχοληθεί με το εμπόριο. Ο ίδιος το 1977 απευθύνθηκε σε μια μικρή εταιρεία αθλητικών υποδημάτων που μετρούσε τότε έξι χρόνια ζωής στο Ορεγκον και έκλεισε συμφωνία αντιπροσώπευσης για την Ελλάδα. Ηταν μια τριετής συμφωνία που ξεκίνησε το 1978 και προέβλεπε την εισαγωγή στη χώρα μας 5.000 ζευγαριών τον χρόνο. Η εταιρεία που ίδρυσε ο Σάμι Φάις γι’ αυτόν τον σκοπό ήταν η Elmec και η αμερικανική εταιρεία ήταν η… Nike.
Η άνοδος της Nike ήταν κατακόρυφη, αφού μέσα σε λίγα χρόνια έγινε ο υπ’ αριθμόν 1 προμηθευτής αθλητικών ειδών στον κόσμο.
Και η Elmec όμως δεν πήγε πίσω. Για πολλά χρόνια βραβευόταν ως η καλύτερη αντιπρόσωπος της Nike. Μάλιστα κάποια περίοδο η Nike είχε μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ελλάδα απ’ ό,τι στη Γερμανία.
Ο Σάμι Φάις επεκτάθηκε και στη λιανική, ενώ στην πορεία δημιούργησε έναν όμιλο 2.000 εργαζομένων, καθώς ίδρυσε τα Factory Outlet, αγόρασε το Minion και ήταν ο βασικός μέτοχος του Attica στην οδό Πανεπιστημίου. To 2001 κατηγορήθηκε για χειραγώγηση της μετοχής των Μακεδονικών Κλωστηρίων αλλά απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες με βούλευμα.
Το 2007 ο Σάμι Φάις και η αδελφή του Λούσι, προτού η κρίση «χτυπήσει» την Ελλάδα, πουλάνε το 52% της Elmec στον εφοπλιστή κ. Αθ. Λασκαρίδη αντί 80 εκατ. ευρώ, ο οποίος στη συνέχεια δέχθηκε πρόταση από τη Foli Folie του κ. Δ. Κουτσολιούτσου και μεταβίβασε εκ νέου την εταιρεία.

Η κόντρα με τους Γλου

  • H Puma Hellas τον Οκτώβριο του 2010 κατηγόρησε τους τότε συνεταίρους της στην Ελλάδα, τους αδελφούς Γλου, ότι «μαζί με στελέχη του μάνατζμεντ στην Ελλάδα διέπραξαν σωρεία ποινικών αδικημάτων, όπως υπεξαίρεση, πλαστογραφία και απιστία». Οι Γερμανοί προχώρησαν σε διαχειριστικό έλεγχο της χρήσης του 2009. Η επαναδιατυπωμένη λογιστική κατάσταση αποκάλυψε ζημιές προ φόρων 102,6 εκατ. ευρώ, όταν ο αρχικός ισολογισμός είχε καταγράψει κέρδη 1,5 εκατ. ευρώ.
  • Οι Γερμανοί βρίσκονται στα δικαστήρια με τους αδελφούς Γλου, ενώ η Puma Hellas έκανε αίτηση εισαγωγής στο άρθρο 99 που έγινε δεκτή, έχει ανοίξει η διαδικασία συνδιαλλαγής και ο μεσολαβητής επιχειρεί την επίτευξη τελικής συµφωνίας µεταξύ της εταιρείας και των πιστωτών.
  • Οι υποχρεώσεις της Puma Hellas σύμφωνα με την επαναδιατυπωμένη λογιστική κατάσταση του 2009 ήταν 128 εκατ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ