Φιλί ζωής για τη Nutriart

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν άλλη μια φορά οι βασικοί μέτοχοι αλλά και οι πιστώτριες τράπεζες της Nutriart -o όμιλος συστάθηκε το 2007 από τη συγχώνευση των εταιρειών Κατσέλης, Αλλατίνη και ΕΛΒΙΠΕΤ- για να κρατήσουν όρθια την εταιρεία που από ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο των αρτοσκευαμασμάτων χάνει μερίδια αγοράς, συσσωρεύει ζημιές και αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν άλλη μια φορά οι βασικοί μέτοχοι αλλά και οι πιστώτριες τράπεζες της Nutriart -o όμιλος συστάθηκε το 2007 από τη συγχώνευση των εταιρειών Κατσέλης, Αλλατίνη και ΕΛΒΙΠΕΤ- για να κρατήσουν όρθια την εταιρεία που από ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο των αρτοσκευαμασμάτων χάνει μερίδια αγοράς, συσσωρεύει ζημιές και αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της.
Όπως ενημέρωσε η Nutriart τις χρηματιστηριακές αρχές, ολοκληρώθηκε χθες η υπογραφή της τροποποιημένης από 2 Αυγούστου 2011 αρχικής Συμφωνίας Χρηματοοικονομικής Αναδιάρθρωσης, με την οποία εξασφαλίζεται νέα χρηματοδότηση προς την εταιρεία καθώς και ουσιαστική μείωση του συνολικού δανεισμού της.
Ειδικότερα, η τροποποίηση της Συμφωνίας Χρηματοοικονομικής Αναδιάρθρωσης, που καταρτίστηκε μεταξύ της εταιρείας, των πιστωτριών τραπεζών και του βασικού μετόχου της, Tinola Holdings SA (όμιλος Δαυίδ) , προβλέπει επιπλέον χρηματοδότηση προς την εταιρεία, η οποία ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 18 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων ποσό 13 εκατ. ευρώ αναλογεί στο βασικό μέτοχο Tinola Holdings SA και ποσό 5 εκατ. ευρώ στις πιστώτριες τράπεζες).
Επιπλέον, με την εν λόγω συμφωνία, η εταιρεία επιτυγχάνει τη μείωση του συνολικού δανεισμού της κατά 62,8 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 40,9 εκατ. ευρώ μέσω της κεφαλαιοποίησης δανείων από τις πιστώτριες τράπεζες και 21,9 εκατ. ευρώ μέσω της κεφαλαιοποίησης απαιτήσεων του βασικού μετόχου αντίστοιχα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η υλοποίηση της νέας αυτής Συμφωνίας Χρηματοοικονομικής Αναδιάρθρωσης θα επιτρέψει στην εταιρεία να καλύψει τις ανάγκες της σε κεφάλαιο κίνησης καθώς και να συνεχίσει απρόσκοπτα τις εργασίες της.
Τα δυνατά σήματα των τριών εταιρειών και ο ισχυρός βασικός μέτοχος συνηγορούσαν το 2007 πως ο όμιλος θα κυριαρχήσει στην αγορά των αρτοσκευασμάτων αλλά οι προσδοκίες δεν επαληθεύτηκαν. Αντιθέτως, ο ισχυρός ανταγωνισμός και λάθη στρατηγικής οδήγησαν την εταιρεία στην «αγκαλιά» των τραπεζών
Το 9μηνο του 2012 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Νutriart υποχώρησε στα 15,7 εκατ. ευρώ από 33,7 εκατ ευρώ το 9μηνο του 2011, τα ebitda ήταν αρνητικά κατά 10 εκατ. ευρώ και οι ζημιές ξεπέρασαν τα 20 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 129 εκατ ευρώ (20 μακροπρόθεσμα και 109 βραχυπρόθεσμα) ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις είχαν ανέλθει στα 163 εκατ. ευρώ. Στον όμιλο απασχολούνται σήμερα περίπου 540 εργαζόμενοι έναντι 900 περίπου το 2008
.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.