Βερολίνο Νίκος Χειλάς
«Έχε κοντά το φίλο σου, αλλά πιο κοντά τον εχθρό σου». Το ρητό αυτό, σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», ήταν εκείνο που έκανε τον Βόλφκανγκ Σόιμπλε να συναντήσει το μεσημέρι της Δευτέρας στο Βερολίνο «έναν από τους πλέον ριζοσπαστικούς αντιπάλους του»: τον Αλέξη Τσίπρα.
Η εχθρότητα δεν εξαλείφθηκε τελικά, αλλά η συνάντηση είχε, κατά γενική άποψη, επιτυχία. «Κυριάρχησε ένας αντικειμενικός τόνος, όπως συνήθως μεταξύ επαγγελματιών πολιτικών» έλεγε πηγή του υπουργείου οικονομικών. Το μεγαλύτερο μέρος της συνομιλίας αναλώθηκε στην παρουσίαση των εκατέρωθεν θέσεων, και μόνο προς το τέλος της αναπτύχθηκε κάποιος διάλογος.
Το υπόλοιπο ήταν η επανάληψη πασίγνωστων θέσεων.
Ο γερμανός υπουργός οικονομικών, σύμφωνα με την ίδια πηγή, εξέφρασε χωρίς περιστροφές προς τον κ.Τσίπρα την άποψη, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα προσαρμογής, ήτοι το μνημόνιο, στην Ελλάδα. Το πώς θα εφαρμοστεί αυτό όμως, πρόσθεσε, είναι υπόθεση των Ελλήνων. «Ο κ.Σόιμπλε δεν είναι Έλληνας, και επομένως δεν μπορεί να ανακατεύεται σε αυτό» πρόσθεσε.
Η Γερμανία υποστηρίζει την κυβέρνηση Σαμαρά, τόνισε στη συνέχεια ο κ.Σόιμπλε. Παράλληλα έκανε έκκληση στον κ.Τσίπρα να αναλάβει τις ευθύνες του ενόψει της κρίσιμης κατάστασης στη χώρα. Η Ελλάδα, επανέλαβε, θα μπορέσει να μείνει στο ευρώ μόνο αν εφαρμοστεί επιτυχώς το πρόγραμμα προσαρμογής.
Παίρνοντας το λόγο κατόπιν, ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στις δραματικές επιπτώσεις του μνημονίου, όπως η εξαθλίωση μεγάλου μέρους του πληθυσμού και η άνοδος του νεοφασισμού.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με συνεργάτη του, παρουσίασε τους τρεις πυλώνες της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ:
– την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής και των πλούσιων φοροφυγάδων
– τις διαρθρωτικές αλλαγές, που θα επιτρέψουν τη συγκρότηση ενός αποτελεσματικού κράτους, και
– την ευρωπαϊκή λύση του προβλήματος του χρέους. Τα μνημόνια, τόνισε, καθιστούν «αναξιόχρεες» τις χώρες στις οποίες εφαρμόζονται. Αναγκαία είναι έτσι ένα γενναίο «κούρεμα» κατά το γερμανικό πρότυπο, που θα περιέχει, ακριβώς όπως εκείνο, ρήτρα ανάπτυξης.
Το μνημόνιο είναι νεκρό, δεν πετυχαίνει και πρέπει να αλλάξει, δήλωσε ο κ.Τσίπρας σύμφωνα πάντα με τον ίδιο συνεργάτη – δήλωση πάντως, που η γερμανική πηγή δεν θέλησε να επιβεβαιώσει.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και σε δυο άλλα καυτά θέματα: στον εμπλεκόμενο στο σκάνδαλο της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκο και στο κατοχικό δάνειο.
Σε ότι αφορά τον πρώτο, ο κ.Τσίπρας ζήτησε από τον οικοδεσπότη του να μεσολαβήσει για να παραδοθεί από τις γερμανικές στις ελληνικές Αρχές η δικογραφία της υπόθεσης από τη δίκη εναντίον του κ.Χριστοφοράκου που είχε γίνει προ τετραετίας στο Μόναχο. Η απάντηση που εισέπραξε, σύμφωνα με την πηγή του υπουργείου, ήταν ότι σε αυτό δεν μπορεί να παρέμβει ένας υπουργός οικονομικών, επειδή το θέμα δεν εμπίπτει τις αρμοδιότητές του.
Αναφορικά με το κατοχικό δάνειο, η πηγή αρνήθηκε κάθε απάντηση. Η πλευρά του κ.Τσίπρα τόνιζε πάντως, ότι το «βέλος» αυτό βρίσκεται μέσα στη «φαρέτρα» της και ότι αυτό θα εκτοξευθεί σίγουρα εν ευθέτω χρόνω.
«Είναι πολύ θετικό να μιλάμε, και όταν διαφωνούμε» φέρεται να είπε ο κ.Τσίπρας. «Το κοινό νόμισμα δημιουργεί κοινό πρόβλημα». Ο κ.Σόιμπλε τον άκουγε συγκαταβατικά – μην διαφωνώντας προφανώς σε πράγματα που ήξερε και προτού του τα πούνε.