Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν οι 11 εργολαβικοί υπάλληλοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι συνελήφθησαν μετά την επέμβαση των ΜΑΤ στο κτίριο της διοίκησης του ΑΠΘ, γεγονός που οδήγησε στον τερματισμό της κατάληψης.
Σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία για διατάραξη οικιακής ειρήνης.
Εξω από τα δικαστήρια, αλλά και από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ έχουν συγκεντρωθεί εργολαβικοί υπάλληλοι και φοιτητές για να συμπαρασταθούν στους συλληφθέντες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου των εργολαβικών υπαλλήλων Σιδέρη Κωνσταντινίδη, η κατάληψη και η απεργία συνεχίζονται.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος επικοινώνησε νωρίτερα με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή και ζήτησε την απελευθέρωση των συλληφθέντων.
Η επιχείρηση της Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τις 4.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής, όταν ομάδα είκοσι αστυνομικών των ΜΑΤ εισέβαλε στους χώρους του Πανεπιστημίου και συνέλαβε τους καταληψίες, εφαρμόζοντας σχετική εισαγγελική παραγγελία.
Η επιχείρηση ήταν αστραπιαία, καθώς δεν κράτησε περισσότερα από δέκα λεπτά, ενώ έγινε παρουσία δικαστικού λειτουργού.
Πορεία στα Δικαστήρια
Πορεία προς τα Δικαστήρια πραγματοποίησαν μέλη του Σωματείου των Εργολαβικών Υπαλλήλων του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου και φοιτητές σε ένδειξη συμπαράστασης στους 11 υπαλλήλους.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν από το πρωί της Παρασκευής έξω από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, διαμαρτυρόμενοι για την αστυνομική επέμβαση και τις συλλήψεις, ακολούθησε πορεία τους στο κέντρο της πόλης μέχρι τα Δικαστήρια, όπου παραμένουν, συνεχίζοντας τη διαμαρτυρία τους εν όψει της διαδικασίας του αυτόφωρου.
Αντιδράσεις κομμάτων
O ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η επέμβαση και οι συλλήψεις αποτελούν πράξεις παραβίασης της δημοκρατικής πανεπιστημιακής παράδοσης που ενέπνευσε και εγγυήθηκε την εκπαιδευτική και ερευνητική ανάπτυξη των ΑΕΙ μεταπολιτευτικά.
«Η παραβίαση του Ασύλου, η επιστράτευση της καταστολής δεν επιλύουν τα οξύτατα λειτουργικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πολιτική λιτότητας και περικοπών των μνημονίων. Η κυβέρνηση νομοθετεί συστηματικά και αντισυνταγματικά την αποδόμηση του Δημόσιου Πανεπιστήμιου, οργανώνει εντατικά την λειτουργική και εκπαιδευτική απορρύθμιση του, σχεδιάζει την οικονομική χρεοκοπία των ΑΕΙ με την επιβληθείσα περικοπή των τακτικών προϋπολογισμών τους».
Το ΚΚΕ αναφέρει ότι «οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα και την φύλαξη δεν βρίσκονται αντιμέτωποι μόνο με τη στυγνή εκμετάλλευση και την τρομοκρατία των ιδιωτών εργολάβων, οι οποίοι λυμαίνονται και θησαυρίζουν από τα οικονομικά των πανεπιστημίων, αλλά και με την κυβερνητική καταστολή και τον εμπαιγμό του πρύτανη», ενώ προσθέτει πως «πριν στείλουν τα ΜΑΤ χρησιμοποίησαν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, τα ψέματα και τις συκοφαντίες κατά των εργαζομένων σε μια επιχείρηση τρομοκρατίας και συκοφάντησης στην οποία έχει τη δική της συμβολή και η ναζιστική Χρυσή Αυγή».