Πώς βρέθηκε νεκρός στη Τζακάρτα ο Βλάσσης Καμπούρογλου

Χωρίς εμφανή ίχνη εγκληματικής ενέργειας ή αυτοχειρίας βρέθηκε νεκρός, το μεσημέρι του Σαββάτου, σε μικρό ξενοδοχείο στο κέντρο της Τζακάρτα στην Ινδονησία, ο 61χρονος έμπορος οπλικών συστημάτων Βλάσσης Καμπούρογλου, το όνομα του οποίου αναμίχθηκε...

Χωρίς εμφανή ίχνη εγκληματικής ενέργειας ή αυτοχειρίας βρέθηκε νεκρός, το μεσημέρι του Σαββάτου, σε μικρό ξενοδοχείο στο κέντρο της Τζακάρτα στηνΙνδονησία, ο 61χρονος έμπορος οπλικών συστημάτων Βλάσσης Καμπούρογλου, το όνομα του οποίουαναμίχθηκε στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελληνικών διπλωματικών αρχών, ο Καμπούρογλου είχε μεταβεί στην Ινδονησία στις 27 Σεπτεμβρίου και διέμενε από τότε μονίμως και μόνος στο ξενοδοχείο, όπου εντοπίσθηκε νεκρός.Την σωρό του Καμπούρογλου ανακάλυψε υπάλληλος του ξενοδοχείου στις δύο το μεσημέρι της 6ης Οκτωβρίου, ενώ μέσα στο δωμάτιο βρέθηκαν χάπια για καρδιακά νοσήματα και σάκχαρο, από τα οποία φαίνεται να έπασχε ο 61χρονος.

Οπως ανέφερε στο «Βήμα»ο έλληνας πρέσβης στην Ινδονησία κ. Γιώργος Βέης«το πτώμα του επιχειρηματία παραμένει στο νεκροτομείο καιέχουμεεπικοινωνήσει με τους συγγενείς του αποθανόντα προκειμένου να δώσουν άδεια – σύμφωνα με την διαδικασίαπου ακολουθείται στην χώρα αυτή –για να γίνει νεκροτομή καινα διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του. Κάτι που αναμένεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες».

Το κύριο μέρος της αμφιλεγόμενης επιχειρηματικής δραστηριότητας του Βλάσση Καμπούρογλου σχετιζόταν με την λειτουργία της εταιρείας Drumillan που μνημονεύεται στο σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου,με τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Η Drumilan International (Hellas) εταιρεία «Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων» ιδρύθηκε το 1998, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την αγορά των TOR-M1 από τον Γιάννη Σμπώκο και τον Μιχαήλ Βορομπιόφ, εκπρόσωπο της ρωσικής εταιρείας ANTEY, της εταιρείας δηλαδή που κατασκεύαζε και πουλούσε τους TOR Μ-1. Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, μεταξύ άλλων, το αποτελούσαν οι Φουάντ Αλ Ζαγιάτ του Μισέλ, πορτογάλος υπήκοος, επιχειρηματίας, κάτοικος Λευκωσίας Κύπρου, καθώς και ο αποθανών στην Τζακάρτα Βλάσσης Καμπούρογλου που διέμενε επί σειρά ετών στην λεωφόρο Πεντέλης στα Μελίσσια, είχε παντρευτεί μια Αγγλίδα κι είχε δύο παιδιά. Σύμφωνα με συνεργάτες του ο Βλάσσης Καμπούρογλου διέμενε πιθανόν στην Βραζιλία και στην Ελβετία, χωρίς αυτές οι αναφορές να έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής…

Η Drumilan Offset Program Ltd του Φουάντ Αλ Ζαγιάτ και η Drumilan International (Hellas) ΑΕ ήταν αδελφές εταιρείες και σε αυτές μεταφέρθηκαν κατ’ αρχήν τα 25 εκατ. δολάρια των αντισταθμιστικών ωφελημάτων (offsets) από την Αntey.

Ο Βλάσης Καμπούρογλου κατέθεσε για το θέμα στην επιτροπή της Βουλής τον Δεκέμβριο του 2004, ισχυριζόμενος ότι «η εταιρεία με έδρα την Αθήνα δεν έχει εισπράξει κανένα ποσό από τη σύμβαση αντισταθμιστικών». Μάλιστα τότε δήλωσε «ηλίθιος», διότι η εταιρεία της οποίας προΐστατο (Drumilan), δεν είχε έσοδα, παρά το γεγονός ότι είχε αναλάβει έργα ύψους 770 εκατ. ευρώ.

Ο θάνατος του Βλάση Καμπούρογλου έρχεται να προστεθεί σε δύο δολοφονίες Ρώσων που είχαν προσπαθήσει να βρουν την άκρη του νήματος για την υπόθεση προμήθειας των ρωσικών TOR M1 στην Ελλάδα.

Τον Φεβρουάριο του 1999 ο τότε γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος και σήμερα κατηγορούμενος και ο Ι. Βορόμπιεφ, πρόεδρος του ρωσικού ομίλου Almaz-Antey, υπέγραψαν τη σύμβαση για την προμήθεια των οπλικών συστημάτων TOR-M1.

Ομως η συμφωνία διεκπεραιωνόταν κανονικά και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για την τύχη των αντισταθμιστικών ωφελημάτων (Α/Ω), αξίας 73 εκατ. δολαρίων.

Ο Σπύρος Τραυλός, διάδοχος του Γιάννη Σμπώκου, όταν αναζήτησε τα χρήματα, διαπίστωσε ότι η Drumilan είχε κλείσει τα γραφεία της στην Αθήνα και ο εκπρόσωπός της κ. Φουάντ Αλ Ζαγιάτ μαζί με τον έλληνα συνεργάτη του Βλάση Καμπούρογλου είχαν εξαφανιστεί.

Ο Τραυλός ενημέρωσε τον διευθυντή της Almaz-Antey Ιγκόρ Κλίμοφ, προσωπικό φίλο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Διαπιστώθηκε ότι περίπου 45 εκατ. δολάρια από τα χρήματα αυτά είχαν καταλήξει στην τράπεζα Western Bank του Μαυροβουνίου και περίπου 12 εκατ. εντοπίστηκαν σε λογαριασμό του προηγούμενου προέδρου Βορόμπιεφ στην Privi Bank της Μόσχας.Ο ίδιος ο Πούτιν έδωσε εντολή στον Ιγκόρ Κλίμοφ να ηγηθεί αντιπροσωπείας που θα μετέβαινε στην Ελλάδα προκειμένου να ανακαλυφθεί τι είχε συμβεί. Τον Μάιο του 2003 οι Ρώσοι ήρθαν στο ΥΕΘΑ και έκαναν πολυήμερες έρευνες. Ομως μερικές εβδομάδες αργότερα και ενώ έλληνας αξιωματούχος βρισκόταν στην Μόσχα για αυτήν την υπόθεση, πληροφορήθηκε στην Κόκκινη Πλατεία ότι ο Κλίμοφ είχε δολοφονηθεί! Το απόγευμα της ίδιας ημέρα,ς σε μια κωμόπολη κοντά στη Μόσχα, δολοφονήθηκε και ο Σεργκέι Σίτκο, στενός συνεργάτης του Κλίμοφ και πρόεδρος θυγατρικής της Almaz.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.