Συντονισμένη προσπάθεια για να πάρει μπροστά η οικονομία και να ξεφύγει από την περιδίνηση της βαθιάς ύφεσης επιχειρεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό μπαίνουν μπροστά οι αποκρατικοποιήσεις, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η ενίσχυση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ και τα σχέδια για το ξεμπλοκάρισμα των δημοσίων έργων και των συμφωνιών στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ρευστότητα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Παράλληλα, η κυβέρνηση αναμένει τις πρώτες ιδιωτικές επενδύσεις που θα ακολουθήσουν τις αποκρατικοποιήσεις (ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ) και τα ώριμα σχέδια αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας το 2013 (Ελληνικό κ.λπ.). Το κυρίαρχο ζήτημα είναι η αντιμετώπιση της ύφεσης η οποία κινείται στο 7% του ΑΕΠ εφέτος, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία του ΔΝΤ. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας παρουσίασε σύμφωνα με πληροφορίες στην τρόικα εκτίμηση για ύφεση 3,5% του ΑΕΠ το 2014. Προϋπόθεση για να περιορισθεί η ταχύτητα καταβύθισης της οικονομίας είναι να υπάρξει ρευστότητα και να αρχίσουν οι πρώτες ιδιωτικές επενδύσεις.

Το βάρος για την εξασφάλιση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία πέφτει κυρίως στις πλάτες του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη. Μετά τις δυο συμφωνίες που υπεγράφησαν προ ημερών στην Αθήνα με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Βέρνερ Χόγερ, για την ενεργοποίηση δανείων της ΕΤΕπ για επιδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επανεκκίνηση των έργων υποδομής, δόθηκαν οι απαραίτητες εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου και μέρους του ΕΣΠΑ ώστε να αρχίσει τον Νοέμβριο η ροή τμήματος των πόρων συνολικού ύψους 1,75 δισ. ευρώ. Οι δράσεις που χειρίζεται ο κ. Χατζηδάκης θα αποφέρουν ρευστότητα 950 εκατ. ευρώ ως και τον Ιανουάριο του 2013, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Ανάπτυξης.
Την εβδομάδα που πέρασε ο κ. Χατζηδάκης προχώρησε στην αύξηση κατά 51,2 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού του προγράμματος του ΕΣΠΑ για στήριξη νέων επιχειρηματιών και ανέργων προκειμένου να δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις. Με την αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων, θα ενταχθούν στο πρόγραμμα 3.207 επιπλέον προτάσεις, πέρα από τις 2.228 που έχουν ήδη ενταχθεί. Ομως παρά τη σταδιακή ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ τους τελευταίους 15 μήνες αδιάθετα παραμένουν κονδύλια της τάξεως των 14 δισ. ευρώ επί συνόλου 20,4 δισ. ευρώ, καθώς στα προηγούμενα προβλήματα προστέθηκε και η καθυστέρηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ εκκρεμεί η αναθεώρηση του προγράμματος ώστε να διατεθούν περισσότεροι πόροι στους μικρομεσαίους. Ο υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε στη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ τη δέσμευσή του ότι τα πιο πολλά από τα δομικά μέτωπα του ΕΣΠΑ θα έχουν επιλυθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου, παραδεχόμενος και ο ίδιος ωστόσο ότι αν δεν υπάρξει το ισόγειο, δηλαδή η ανακεφαλαιοποίηση, δεν μπορεί να χτιστεί ο πρώτος όροφος.
«Για το 2012 ο στόχος είναι πληρωμές από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία ύψους 3,73 δισ. ευρώ. Ως τις 17 Σεπτεμβρίου είχαν γίνει πληρωμές ύψους 877 εκατ. ευρώ. Παραδοσιακά οι μεγαλύτερες αιτήσεις για πληρωμές γίνονται προς το τέλος του έτους, παρ’ όλα αυτά οι δυσκολίες και οι καθυστερήσεις είναι σημαντικές» αναφέρει μελέτη της Eurobank που κρούει των κώδωνα του κινδύνου για την απώλεια κονδυλίων.

ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ
Στην πώληση του ΟΠΑΠ και των ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ ποντάρει η νέα ηγεσία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γιάννης Εμίρης και ο πρόεδρος κ. Τάκης Αθανασόπουλος, σε μια προσπάθεια να σπάσουν το ρόδι των αποκρατικοποιήσεων. Επειτα από τέσσερις μήνες αδράνειας το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ συγκροτήθηκε ξανά σε σώμα και συνεδρίασε δύο φορές τις τελευταίες 15 ημέρες για να προωθήσει σειρά θεμάτων. Κεφάλαιο είναι η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 29% των μετοχών του ΟΠΑΠ μετά την επίλυση των ζητημάτων μονοπωλίου και φορολογίας. Παράλληλα «τρέχει» η δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ με μη δεσμευτικές προσφορές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ως τώρα υπάρχουν 14 ενδιαφερόμενοι οι οποίοι ενδέχεται να συμπράξουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ