Μία γυναίκα ηλικίας περίπου 30 ετών και άλλοι τέσσερις νεαροί, ηλικίας 25 έως 30 ετών, μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», αναζητούνται από την ΕΛ.ΑΣ, ενώ ορισμένοι από αυτούς φέρονται να εμπλέκονται και στην αιματηρή ληστεία της Πάρου.
Πρόκειται για τον «τοξοβόλο του Συντάγματος» και έναν 24χρονο αντιεξουσιαστή που είχε συλληφθεί για συμμετοχή σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.
Εν τω μεταξύ, ο 30χρονος οδηγήθηκε την Τρίτη το πρωί στον ειδικό εφέτη ανακριτή Κώστα Μπαλτά, που είναι υπεύθυνος για θέματα τρομοκρατίας. Υπενθυμίζεται ότι ο Τάσος Θεοφίλου έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη τόσο από το Αυτόφωρο Τριμμελές Πλημμελειοδικείο για την κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής, όσο και από τον τακτικό ανακριτή για τη ληστεία και τον φόνο στην Πάρο, προκειμένου να εκπροσωπηθεί από δικηγόρο.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι τα άτομα που αναζητούνται, μέλη του τελευταίου «πυρήνα» της Συνωμοσίας, περνούσαν από τη γκαρσονιέρα-κρησφύγετο που βρίσκεται σε πάροδο της οδού Τυμφρηστού στην περιοχή Αγίου Λουκά της Λαμίας, η οποία εντοπίσθηκε από τους αστυνομικούς το απόγευμα της Δευτέρας.
Το σπίτι αυτό ήταν το ορμητήριο του τελευταίου βραχίονα της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» μετά και την αποκάλυψη, πριν από έναν χρόνο, της γιάφκας της οργάνωσης στη Νέα Ιωνία Βόλου.
Πάντως στην πρώτη φάση της έρευνας στο σπίτι της Τυμφρηστού δεν βρέθηκαν όπλα, ούτε χρήματα, παρά μόνον ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, όπως και ένας φορητός υπολογιστής, που εξετάζεται.
Ακόμη ανακαλύφθηκαν μηχανήματα (εκτυπωτές, συστήματα πλαστικοποίησης) για την δημιουργία πλαστών ταυτοτήτων που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της «Συνωμοσίας» για να ενοικιάζουν διαμερίσματα. Κατασχέθηκε από τον ίδιο χώρο και ένα κινητό τηλέφωνο. Η έρευνα συνεχίζεται.
Σε αυτή δίδονταν πληροφορίες για τα ραντεβού του Θεοφίλου στην πλατεία Εξαρχείων, καθώς επίσης και για την 30χρονη γυναίκα, μέλος της οργάνωσης που αναζητείται.
»Στις 24.11.2010 και ώρα 6:00 επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό του μαζί με άγνωστη γυναίκα περίπου 30 ετών, 1,55 ύψος περίπου, η οποία έφερε μαζί της μεγάλο ορειβατικό σάκο χρώματος μαύρου – κόκκινου, και ακολούθησε την ίδια επαρχιακή διαδρομή και όχι το εθνικό οδικό δίκτυο, καταλήγοντας στη Ναύπακτο όπου και εντοπίστηκε μόνος του σε παγκάκι της παραλίας.
»Στις 28.11.2010 και ώρα 17:15 ο ήδη κατηγορούμενος μετέβη στο διαμέρισμα της οδού Πραξιτέλους στον Πειραιά. Την 17:25 ώρα μετέβη στον σταθμό του ΗΣΑΠ στην Καλλιθέα όπου συνάντησε άγνωστο άνδρα
(σ.σ. αναφέρεται, όπως διαπιστώθηκε αργότερα, στον Τάσο Θεοφίλου) 30 περίπου χρόνων αξύριστο, με τον οποίο συνομίλησε για λίγο εντός του ψητοπωλείου με την επωνυμία »Σάββας». Αγόρασαν τρόφιμα και με το αυτοκίνητο του Κ.Σ. μετέβησαν στην οικία της Καλλιθέας.»Την 23:10 ώρα ο άγνωστος άνδρας (δηλαδή ο Θεοφίλου) εξήλθε και κατέληξε με ταξί στα Εξάρχεια στο καφέ (…) της οδού Κωλέττη όπου συναντήθηκε με άλλον ύποπτο. Στη συνέχεια οι δυο τους πεζή κατέληξαν σε στέκι στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Ισαύρων.
»Την 10:30 ώρα της 30.11.2010 εντοπίστηκε να αποβιβάζεται στα ΚΤΕΛ Αγρινίου από λεωφορείο προερχόμενο από Αθήνα ένας άλλος κατηγορούμενος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ο οποίος είχε μαζί του δύο σακίδια, ένα χρώματος σκούρου τύπου ορειβατικού και ένα σακβουαγιάζ με ρόδες. Μαζί με αυτόν αποβιβάστηκε και ο άγνωστος άνδρας που είχε συναντηθεί την 28.11.2010 αρχικά με τον έναν κατηγορούμενο στην Καλλιθέα και στη συνέχεια με τον ύποπτο στα Εξάρχεια. Ο άγνωστος αυτός, δηλαδή ο Θεοφίλου, διαπιστώθηκε ότι επιτηρούσε περιμετρικά τον χώρο μέχρι το μέλος της »Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» να επιβιβαστεί σε ταξί προσφέροντάς του αντιπαρακολούθηση.
»Τελικά το μέλος της οργάνωσης κατεληξε με τις αποσκευές του στο διαμέρισμα της οδού Πραΐδου 73 στο Αγρίνιο».
Σημειώνεται ότι ο κατηγορούμενος για τη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» Κωνσταντίνος Σ. ήταν συμφοιτητής στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης με τον Τάσο Θεοφίλου.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η ΕΛ.ΑΣ γνώριζε την ταυτότητα του Τάσου Θεοφίλου ως εμπλεκόμενο στην υπόθεση του Αγρινίου εδώ κι αρκετούς μήνες, τον είχε θέσει υπό παρακολούθηση, όμως λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων δεν προχώρησε στη σύλληψή του για την υπόθεση του Αγρινίου.
Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, οι δύο νεαροί αντιεξουσιαστές είχαν αναγνωρισθεί ως μεταφορείς τσάντας με όπλα σε παλαιότερη παρακολούθηση από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.
Ο 23χρονος που διαμένει στον Χολαργό σπουδάζει περιβαλλοντολόγος σε περιφερειακό πανεπιστήμιο και όπως ανέφεραν συγγενείς του «ασχολείται ιδιαίτερα με την τοξοβολία και τη σκοποβολή, χωρίς όμως να είναι εγγεγραμμένος σε κάποιο σύλλογο».
Ο 23χρονος έχει προσαχθεί και άλλες φορές από την ΕΛ.ΑΣ. Σε μία από αυτές ήταν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Πάρνηθα για οικολογικές παραβιάσεις, μετά την πυρκαγιά του 2007.
Στον «τοξοβόλο του Συντάγματος» ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, παραπέμφθηκε για απολογία σε τακτικό ανακριτή και είχε αφεθεί ελεύθερος.
Τότε είχε μάλιστα προχωρήσει σε ηλεκτρονικές καταχωρήσεις όπου ανέφερε ότι η ενέργεια να εκτοξεύσει βέλη «δεν ήταν συμβολική». Επίσης σημείωνε ότι «ο αγώνας για την καταστροφή κάθε μορφής εξουσίας δεν μπορεί παρά να είναι και βίαιος. Μία από τις συνέπειες του απελευθερωτικού πολέμου είναι και η αιχμαλωσία με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όσο και αν διαρκεί. Σε αυτούς που μπορεί να βρεθούν στη θέση μου, λέω μη μασήσετε, μην υποταχθείτε, μην παίξετε το παιχνίδι τους. Τώρα είμαι έξω, δυνατός, με κάποιες παραπάνω εμπειρίες, έτοιμος να ριχτώ ξανά στη μάχη με όλο μου το πάθος. Αδέρφια υπομονή, η ώρα πλησιάζει. Ο πόλεμος συνεχίζεται αδιάκοπα».
Ο άλλος νεαρός Δημήτριος Π., 24 ετών, ο οποίος διαμένει και αυτός στον Χολαργό, κι αναζητείται για τη συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» είχε προσαχθεί στη διάρκεια επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ υπενθύμιζαν ότι παραμένει ασύλληπτος και άλλος αντιεξουσιαστής που συμμετείχε σε συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πεύκη, τον Μάιο του 2011, όπου συνελήφθη ένας άλλος νεαρός που κατηγορείται για συμμετοχή στην ίδια οργάνωση.