«Να ανακαλέσει τώρα την κ. Βούλα Παπαχρήστου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες (…) δεν μπορεί να εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Λονδίνο» πρόσταξε μέσω ανακοίνωσης η ΔΗΜΑΡ. Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις φορές η αθλήτρια τέθηκε εκτός αγώνων με απόφαση του επικεφαλής της ΕΟΕ κ. Ισίδωρου Κούβελου, ο δε ΣΕΓΑΣ την παρέπεμψε στην Δικαστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας!
Το σχόλιο της κ. Παπαχρήστου περί του αριθμού των Αφρικανών στην Ελλάδα και των κουνουπιών του Δυτικού Νείλου που «θα τρώνε σπιτικό φαγητό» ήταν ατυχέστατο, χαζό και για κάποιους ρατσιστικό (εγώ πάντως στέκομαι στο ανόητο της υπόθεσης: περισσότερο από κρούσμα ρατσισμού μου φαίνεται πως ήταν κρούσμα ανοησίας). Μάλλον μας έπεσε βαριά η διαδικασία εξεύρεσης των μέτρων 11.6 δισ. ευρώ! Σα να μην είχαν με τίποτα σοβαρότερο να ασχοληθούν ΜΜΕ, πολιτικά κόμματα και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις με περισσή αυστηρότητα και σοβαροφάνεια επιτέθηκαν στην αθλήτρια και ζήτησαν «την κεφαλή της επί πίνακι». Ενώ θα αρκούσε η αποδοκιμασία του περιεχομένου των όσων έγραψε.
Αντιθέτως, η απόφαση του αποκλεισμού της από τους Ο.Α. είναι άστοχη αν όχι εξίσου ατυχής με το σχόλιό της. Η κ. Παπαχρήστου δε θα εκπροσωπούσε τη χώρα σε πολιτικό επίπεδο στο Λονδίνο, δε θα συνδιαλεγόταν με τον κ. Ντέιβιντ Κάμερον για το θέμα της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα ή με την αρμόδια Ευρωπαία επίτροπο. Θα εκπροσωπούσε τη χώρα στο άθλημά της και μόνο. Κοινώς, οι απόψεις της (θα έπρεπε να) μας είναι αδιάφορες (πολλώ δε μάλλον όταν ζήτησε δημόσια συγνώμη).
Αυτή η πρεμούρα και οι αποφάσεις της ΕΟΕ και του ΣΕΓΑΣ καταδεικνύουν και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την ελευθερία της έκφρασης στην Ελλάδα. Για έναν αθλητή η απαγόρευση της συμμετοχής του σε διεθνείς αγώνες για κάποιες δηλώσεις του είναι το αντίστοιχο της ποινικοποίησης των απόψεων κάποιου (κάτι που εμείς οι υποτίθεται «ευαίσθητοι» σε τέτοια ζητήματα Έλληνες θα καταδικάζαμε πάραυτα). Διαφωνώ κάθετα με το tweet της κ. Παπαχρήστου αλλά ακόμα περισσότερο διαφωνώ με τον εξίσου ρηχό, επικοινωνιακό και ενυπωσιοθηρικό τρόπο που το αντιμετωπίσαμε…
* Ο Δημήτρης Τζίνης είναι κάτοχος Μάστερ (MSc) στο Μάνατζμεντ από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και απόφοιτος Δημοσιογραφίας (με υποτροφία) από το ΙΕΚ Ακμή.