Εισοδηματικά κριτήρια για τις εκπτώσεις φόρων

Τα πάνω κάτω στη φορολογία εκατομμυρίων πολιτών θα φέρουν οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση με την κατάργηση αρκετών φοροαπαλλαγών, τη μείωση της έκπτωσης φόρου για κάποιες άλλες και την ενίσχυση τρίτων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της τρόικας για αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

Τα πάνω κάτω στη φορολογία εκατομμυρίων πολιτών θα φέρουν οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση με την κατάργηση αρκετών φοροαπαλλαγών, τη μείωση της έκπτωσης φόρου για κάποιες άλλες και την ενίσχυση τρίτων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της τρόικας για αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να βελτιώσει σημαντικά τη διάταξη με την οποία περίπου 1.000.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες έχουν σήμερα πολύ μικρή έκπτωση φόρου από το ποσό της δαπάνης των εισφορών που καταβάλλουν σε ταμεία ασφάλισής τους. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, η έκπτωση φόρου ανέρχεται σε μόλις 10% επί του ποσού των καταβαλλομένων εισφορών, ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι ασφαλιστικές εισφορές αφαιρούνταν στο σύνολό τους από το δηλωθέν εισόδημα και αυτό μπορούσε να οδηγήσει σε έκπτωση φόρου ως και 40%, ανάλογα με το συνολικό εισόδημα του φορολογουμένου.
Το νέο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα της Κυριακής» είναι το εξής: Το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών για επαγγελματίες και επιτηδευματίες να μη λαμβάνεται υπόψη ως εκπιπτόμενη δαπάνη που δηλώνεται στο βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης στους κωδικούς 053 (υπόχρεος) και 054 (σύζυγος) αλλά να θεωρείται επαγγελματική δαπάνη και να μειώνει ανάλογα τα καθαρά κέρδη του επαγγελματία ή του επιτηδευματία, αφού θα αναγράφεται πλέον στο έντυπο Ε3.
Με την εφαρμογή του νέου προτεινόμενου μέτρου, ουσιαστικά επανέρχεται το παλαιό καθεστώς της πλήρους έκπτωσης από το εισόδημα των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοκινητιστές, πρατηριούχοι υγρών καυσίμων κτλ. και θα οδηγήσει σε μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Αλλωστε, όπως αναφέρει κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι μισθωτοί αφαιρούνται στο σύνολό τους από το εισόδημα, κάτι αντίστοιχο δηλαδή που θα γίνει και για τους επαγγελματίες όταν τις δηλώσουν ως δαπάνες στο έντυπο Ε3.
Τι γίνεται όμως με τις υπόλοιπες φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν κάθε χρόνο εκατομμύρια πολίτες; Σύμφωνα με τα ισχύοντα, αν κάποιος έχει συγκεντρώσει αποδείξεις από ιατρικές δαπάνες, έχει πληρώσει ενοίκια για πρώτη κατοικία, έχει καταβάλει σε φροντιστήρια δίδακτρα για τα παιδιά κτλ., έχει μια έκπτωση φόρου (μικρή είναι η αλήθεια) ανεξαρτήτως αν το εισόδημά του είναι χαμηλό, μεσαίο ή υψηλό.
Ενα από τα επικρατέστερα σενάρια που μελετάει το υπουργείο Οικονομικών είναι να εφαρμοστούν εισοδηματικά κριτήρια στις εκπτώσεις φόρων λόγω προσωπικών και άλλων οικογενειακών δαπανών.
Ειδικότερα, στην πρόταση που θα συζητηθεί στο υπουργείο Οικονομικών το επόμενο διάστημα είναι να εξακολουθήσουν να ισχύουν οι εκπτώσεις φόρου όπως εφαρμόζονται σήμερα για εκείνους που έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα ως 30.000 ευρώ. Στην περίπτωση που κάποιος έχει ετήσιο εισόδημα από 30.001 ευρώ ως 40.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα περιορίζεται κατά 50%, ενώ για ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ δεν θα ισχύει καμία έκπτωση φόρου για δαπάνες της οικογένειας.
Για παράδειγμα, έστω ότι το 2012 φορολογούμενος δηλώνει ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ και πλήρωσε το 2011 για τόκους στεγαστικού δανείου 5.000 ευρώ. Για τους τόκους αυτούς θα έχει μείωση φόρου 500 ευρώ (5.000 Χ 10% ποσοστό έκπτωσης = 500 ευρώ).
Με βάση την πρόταση που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος λόγω του ότι έχει ετήσιο εισόδημα κάτω από 30.000 ευρώ θα συνεχίσει να έχει και τα επόμενα χρόνια την έκπτωση φόρου 10% επί των τόκων του στεγαστικού δανείου. Στην περίπτωση όμως που ο φορολογούμενος εμφανίσει στην Εφορία ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ, τότε με βάση την παραπάνω πρόταση η έκπτωση φόρου θα μειωθεί κατά 50%, δηλαδή στο ποσό των 5.000 ευρώ η μείωση του φόρου θα είναι 250 ευρώ (5.000 Χ 5% = 250 ευρώ).
Αν τώρα ο ίδιος φορολογούμενος εμφανίσει ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ, τότε με βάση τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών δεν θα έχει καμία έκπτωση φόρου και άρα θα επιβαρυνθεί με πρόσθετη φορολογία 500 ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία του παραπάνω παραδείγματος.
Με τη συνταγή του 2ου μνημονίου
Από μια ανάγνωση του 2ου μνημονίου προκύπτει σαφέστατα ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα βασιστεί στην πρόσφατη «συνταγή» των 114 σελίδων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που περιλαμβάνει ως βασική πρόταση την κατάργηση μεγάλου αριθμού φοροαπαλλαγών.
Αξίζει να τονιστεί ότι νέος υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ομιλίας στη Βουλή στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το υπουργείο Οικονομικών θα αξιολογήσει τις φοροαπαλλαγές με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια. Συνολικά οι φοροαπαλλαγές ξεπερνούν τις 80 και αφορούν το εισόδημα, τη φορολογία κεφαλαίου, τον ΦΠΑ, τη φορολογία νομικών προσώπων κτλ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.