Αντ. Ρουπακιώτης: Αντισυνταγματική η περικοπή στο ειδικό μισθολόγιο

Εμμένει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, στα περί αντισυνταγματικότητας μίας ενδεχόμενης περικοπής στο ειδικό μισθολόγιο των δικαστών, τονίζοντας από τη Θεσσαλονίκη ότι «εφόσον επικαλούμαστε το Σύνταγμα είμαστε υποχρεωμένοι να ζητάμε την εφαρμογή του».

Εμμένει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, στα περί αντισυνταγματικότητας μίας ενδεχόμενης περικοπής στο ειδικό μισθολόγιο των δικαστών, τονίζοντας από τη Θεσσαλονίκη ότι «εφόσον επικαλούμαστε το Σύνταγμα είμαστε υποχρεωμένοι να ζητάμε την εφαρμογή του».

Συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Κώστα Καραγκούνη, ο κ. Ρουπακιώτης επισκέφθηκε διαδοχικά την Εθνική Σχολή Δικαστών, το Δικαστικό Μέγαρο και τις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών.

«Προσπαθούμε να απαντήσουμε στην αγωνία της ελληνικής κοινωνίας γιατί αργούν οι δίκες, γιατί αργούν οι αποφάσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι στις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η κοινωνία και η χώρα μας να απαντήσουμε σ’ αυτήν την αγωνία και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας», τόνισε ο κ. Ρουπακιώτης.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης είχε συναντήσεις με τις διοικήσεις των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της Θεσσαλονίκης, ενώ ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκο Βαλεργάκη για τα πάγια προβλήματα της πόλης σε ό,τι αφορά τον τομέα της Δικαιοσύνης, με «αιχμή» τα κτιριακά προβλήματα, τον υπερπληθυσμό των φυλακών και τα κενά των οργανικών θέσεων σε δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους.

Απευθυνόμενος στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του τοπικού δικηγορικού συλλόγου, ο κ. Ρουπακιώτης τούς κάλεσε να υπερασπιστούν το κύρος του δικηγορικού επαγγέλματος. Αναφερόμενος στο «άνοιγμα» του κλάδου, είπε ότι «το επάγγελμά δεν άνοιξε άλλα ξεχείλωσε», ενώ τόνισε ότι είναι «ύβρις» να μιλάμε για «άνοιγμα» όταν δικηγόροι με 10-15 χρόνια εμπειρίας αμείβονται με 400-500 ευρώ. Έκανε δε λόγο για γενιά «νεόπτωχων» δικηγόρων.

Επιπλέον, χαρακτήρισε τους δανειστές της χώρας μας ως «αντιπάλους», τους οποίους όμως «πρέπει να αντιμετωπίσουμε». «Πρέπει να έχουν το δικό μας αντίλογο. Εάν τους αγνοήσουμε και μας γυρίσουν την πλάτη τους θα αποφασίσουν ερήμην μας» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του υπουργείου και το ενδεχόμενο να υπάρξουν επενδύσεις στις υποδομές, τόνισε: «Από το Δημόσιο μην περιμένουμε ούτε ένα ευρώ. Δεν υπάρχουν χρήματα». Η μοναδική ελπίδα, όπως είπε, είναι το ΤΑΧΔΙΚ, το οποίο πρέπει να προσέχουμε «σαν τα μάτια μας».

Ταυτόχρονα, ο υπουργός προανήγγειλε ότι σκοπεύει να καταργήσει με διάταξη -που θα περάσει από τη Βουλή- το νόμο που προβλέπει την υποβολή αιτήματος εντός πενθημέρου για τη χορήγηση αναβολών σε ποινικές δίκες, τονίζοντας ότι πολλοί δικηγόροι το χρησιμοποιούν καταχρηστικά, ενώ, αναφερόμενος στο δικαστικό Σώμα, εξέφρασε την άποψη ότι κάποιοι εισαγγελείς και δικαστές δεν θα έπρεπε να υπηρετούν.

Κατά την ίδια συνάντηση, ο υφυπουργός Κώστας Καραγκούνης, χαρακτήρισε ως πρώτιστο χρέος του υπουργείου να αποκαταστήσει τη σχέση εμπιστοσύνης πολίτη-πολιτικού. «Δεν πρόκειται τίποτα να εφαρμοστεί, δεν πρόκειται να πάμε μπροστά σ’ αυτή τη χώρα, εάν δεν αποκατασταθεί αυτή η σχέση».

Ακόμη, σημείωσε ότι θα επιδιωχθεί μέσω της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα να γίνουν υποδομές στη Δικαιοσύνη και υπογράμμισε ότι τα όποια κενά σε έμψυχο δυναμικό θα καλυφθούν με μετατάξεις.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.