Στο Δημόσιο περνά ατύπως ο έλεγχος των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών. Την Παρασκευή υπεγράφησαν με καθυστέρηση εβδομάδων οι συμφωνίες για την εισφορά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) των πρώτων 18 δισ. ευρώ τα οποία προορίζονται για την αναπλήρωση των ιδίων κεφαλαίων που χάθηκαν από το PSI.
Πρόκειται ουσιαστικά για προκαταβολή που διατίθεται στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης του κλάδου συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ, το οποίο προβλέπεται από τη δανειακή σύμβαση που συνοδεύει το μνημόνιο.
Οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς υπέγραψαν τις σχετικές συμβάσεις μαζί με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και το ΤΧΣ, απελευθερώνοντας την προς διάθεση ενίσχυση για την κάλυψη των απωλειών από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.
Με τα κεφάλαια αυτά οι δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας επανέρχονται στα ελάχιστα επιτρεπτά όρια, ενώ δίνεται μια ανάσα στο σύστημα, το οποίο αποκτά ένα σημαντικό «μαξιλάρι» για την αντιμετώπιση των πιέσεων που δημιουργεί στο μέτωπο των καταθέσεων η πολιτική αβεβαιότητα. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζεται η πρόσβαση των τεσσάρων πιστωτικών ιδρυμάτων στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ύστερα από έναν ολιγοήμερο αποκλεισμό. Οι διοικήσεις των τραπεζών ευελπιστούν ότι με την ανακεφαλαιοποίησή τους θα βελτιωθεί το κλίμα στην αγορά και θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών απέναντι στον κλάδο.
Με τα 18 δισ. ευρώ οι αποταμιευτές μπορούν να αισθάνονται πιο σίγουροι για την ασφάλεια των χρημάτων τους.
Τα επόμενα βήματα
Δεν συμβαίνει ωστόσο το ίδιο και με τους μετόχους, οι οποίοι παρά τον προσωρινό χαρακτήρα της σχετικής διαδικασίας βρίσκονται ένα βήμα πριν από την απώλεια του ελέγχου των τραπεζών τους.
Στην παρούσα φάση δεν δόθηκε κάποιο αντάλλαγμα στο ΤΧΣ, αυτό όμως αναμένεται να συμβεί σε δεύτερο χρόνο μετά τις εκλογές, καθώς εκκρεμεί η οριστικοποίηση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να καθοριστεί η αναλογία κοινών μετοχών – μετατρέψιμων ομολογιών που θα λάβει το ΤΧΣ, αλλά και οι όροι επιστροφής της βοήθειας από τους ιδιώτες μετόχους.
Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε την υλοποίηση των σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης τουλάχιστον ως και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο για την επαναφορά του Core Tier 1 στα επίπεδα του 9%. Ωστόσο η προκήρυξη των νέων εκλογών καθιστά αδύνατη την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία δύσκολα θα μπορέσει να περατωθεί ακόμη και ως το τέλος του έτους. Ο καθορισμός του τρόπου και του κόστους επαναγοράς των μετοχών από το ΤΧΣ, καθώς και άλλων θεμάτων που σχετίζονται με τον επανέλεγχο των τραπεζών από τον ιδιωτικό τομέα, δεν επιτρέπει στις διοικήσεις τους να προχωρήσουν σε παρουσιάσεις στο εξωτερικό για την προσέλκυση νέων κεφαλαίων.
Οπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, ανεξάρτητα από την καθυστέρηση αυτή, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα στο εξωτερικό δεν θα επέτρεπε την προσέγγιση επενδυτικών σχημάτων. «Με τον κίνδυνο χώρας και την αβεβαιότητα για τις εξελίξεις όχι μόνο στην ελληνική οικονομία αλλά και στο σύνολο της ευρωζώνης στα ύψη, μόνο καιρός για αυξήσεις κεφαλαίου δεν είναι σήμερα» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά έμπειρος τραπεζίτης.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ