Διέξοδο στους πελάτες τους για την πληρωμή των αυξημένων φόρων και τελών που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια από το υπουργείο Οικονομικών για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος προσφέρουν οι τράπεζες μέσω των πιστωτικών καρτών. Δεν είναι λίγα τα πιστωτικά ιδρύματα που δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να χρησιμοποιήσουν τα διαθέσιμα όριά τους για την εξόφληση σε έως και έξι άτοκες δόσεις των πάσης φύσεως οφειλών τους προς το Ελληνικό Δημόσιο.
Με τον τρόπο αυτόν τα νοικοκυριά μπορούν να κατανείμουν τα έξοδά τους σε βάθος χρόνου, χωρίς να καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ σε τόκους, εξασφαλίζοντας μια σημαντική ταμειακή διευκόλυνση. Εκτός από αυτό, μπορούν να πετύχουν και έκπτωση επί της οφειλής τους, όπου αυτό προβλέπεται, μιας και η τράπεζα αποπληρώνει εφάπαξ το Δημόσιο, εφόσον γίνει χρήση της κάρτας για την εξόφλησή της.
Online ταμείο
Πέραν των ειδικών προσφορών άτοκων δόσεων, το σύνολο των πιστωτικών καρτών μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα γκισέ της Εφορίας για την εξόφληση οποιασδήποτε υποχρέωσης. Επιπλέον, σε λίγο καιρό αναμένεται να λειτουργήσει online ταμείο στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), όπου θα μπορούν να αποπληρώνονται πάσης φύσεως οφειλές προς το Δημόσιο με τη χρησιμοποίηση μιας κάρτας.
Εφόσον επιλεγεί αυτή η μέθοδος για την πληρωμή του Δημοσίου, ακόμη και αν δεν ισχύουν ή αν δεν επιλεγούν οι άτοκες δόσεις, οι καταναλωτές έχουν διπλό όφελος: Πρώτον, μπορούν να μεταθέσουν έως και ενάμιση μήνα αργότερα την εξόφληση μιας οφειλής, λόγω του τρόπου λειτουργίας των πιστωτικών καρτών, χωρίς να επιβαρυνθούν με τόκους. Δεύτερον, να κερδίσουν μέσω των προγραμμάτων επιβράβευσης που έχουν δημιουργήσει οι τράπεζες, τα χαρακτηριστικά των οποίων ποικίλλουν ανάλογα με την κάθε πιστωτική κάρτα. Εξάλλου και σε αυτόν τον τρόπο πληρωμής ο φορολογούμενος μπορεί να πετύχει έκπτωση επί της οφειλής του, εφόσον αυτό προβλέπεται στην περίπτωση εφάπαξ τακτοποίησής της.
Εκτός από τις προσφορές με τις πιστωτικές κάρτες, οι τράπεζες έχουν λανσάρει ειδικά δάνεια που απευθύνονται σε όσους θέλουν να χρηματοδοτήσουν υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο. Τα προγράμματα αυτά δημιουργήθηκαν για νοικοκυριά που επιθυμούν να είναι εντάξει με τις οφειλές τους προς το κράτος, αλλά ενδεχομένως να μη θέλουν ή να μην μπορούν να διαθέσουν την απαιτούμενη ρευστότητα για την πληρωμή τους.
Τα δάνεια που έχουν δημιουργήσει οι τράπεζες είναι τοκοχρεολυτικά, με το ύψος τους να ξεκινά από τα 1.500 ευρώ. Θεωρητικά, το ανώτατο ύψος της χορήγησης χωρίς την παροχή εξασφαλίσεων στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ. Ωστόσο ακόμη και για μικρά ποσά, της τάξεως των 10.000 ευρώ ή χαμηλότερα, οι τράπεζες ζητούν εγγυήσεις για να προχωρήσουν στη δανειοδότηση.
Τα κριτήρια
Οπως επισημαίνουν τραπεζικοί, τα χρηματοδοτικά προγράμματα αυτής της κατηγορίας απευθύνονται σε υποψήφιους δανειολήπτες που πληρούν δύο βασικά κριτήρια πιστοληπτικής αξιολόγησης: τις υψηλές αποδοχές και τη δυνατότητα παροχής εμπράγματων εξασφαλίσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επιτόκια των δανείων αυτών είναι χαμηλά ακόμη και αν δεν παρασχεθούν εξασφαλίσεις και κινούνται στην πλειονότητα των περιπτώσεων μεταξύ 6% και 10%. Επιπλέον, ορισμένες τράπεζες μπορούν να προσφέρουν μια περίοδο χάριτος κατά τη διάρκεια της οποίας ο δανειολήπτης καταβάλλει μόνο τους τόκους. Χαμηλή μηνιαία δόση μπορεί να επιτευχθεί και με την αύξηση της διάρκειας του δανείου, η οποία χωρίς εξασφαλίσεις μπορεί να φτάσει ως και τα επτά έτη, ενώ αν προσημειωθεί κάποιο ακίνητο διαμορφώνεται έως και τα 10 έτη.
Ανταμοιβή στους χρήστες των καρτών
Μεγαλύτερο κέρδος υπόσχονται στους πελάτες τα τραπεζικά προγράμματα επιβράβευσης
Σε σημαντική βελτίωση των προγραμμάτων επιβράβευσης που λειτουργούν στον τομέα των πιστωτικών καρτών έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες, αυξάνοντας το κέρδος για τους πελάτες τους και διευρύνοντας τις επιλογές τους ως προς το είδος της ανταμοιβής, εντάσσοντας στο δίκτυο των συνεργατών τους ολοένα περισσότερες επιχειρήσεις.
Μεγαλύτερο κέρδος υπόσχονται στους πελάτες τα τραπεζικά προγράμματα επιβράβευσης
Σε σημαντική βελτίωση των προγραμμάτων επιβράβευσης που λειτουργούν στον τομέα των πιστωτικών καρτών έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες, αυξάνοντας το κέρδος για τους πελάτες τους και διευρύνοντας τις επιλογές τους ως προς το είδος της ανταμοιβής, εντάσσοντας στο δίκτυο των συνεργατών τους ολοένα περισσότερες επιχειρήσεις.
Το νέο χαρακτηριστικό στα συγκεκριμένα προγράμματα αποτελεί η ένταξη σε αυτά και των χρεωστικών καρτών, μέσω των οποίων γίνονται αγορές μόνο με απευθείας χρέωση του συνδεδεμένου καταθετικού λογαριασμού. Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι αυτό που ξεκίνησαν δύο πιστωτικά ιδρύματα τους τελευταίους μήνες θα επεκταθεί στο σύνολο της αγοράς σταδιακά, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους πελάτες, ακόμη και αν δεν έχουν πιστωτική κάρτα, να πετυχαίνουν εκπτώσεις στις αγορές τους.
Η ανταμοιβή στους χρήστες τόσο των χρεωστικών όσο και των πιστωτικών καρτών παρέχεται σε διάφορες μορφές, ανάλογα με την πολιτική της κάθε τράπεζας.
Συγκεκριμένα:
1) Συλλογή και εξαργύρωση πόντων. Ο κάτοχος της κάρτας συλλέγει πόντους απ’ όλες τις αγορές του. Οι πόντοι αυτοί μπορούν να εξαργυρωθούν σε συγκεκριμένο δίκτυο επιχειρήσεων με την αγορά διαφόρων προϊόντων που παρέχονται είτε εντελώς δωρεάν ή με σημαντική έκπτωση.
Για παράδειγμα, με αγορές 750 ευρώ κάποιος μπορεί να μαζέψει 3.000 πόντους, τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιήσει για την αγορά καυσίμων ύψους 60 ευρώ, χωρίς να καταβάλει τον ΦΠΑ 23%, δηλαδή περίπου 11 ευρώ. Εναλλακτικά έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα gadget για τον υπολογιστή του εντελώς δωρεάν.
2) Συλλογή ευρώ. Με παρόμοια λογική λειτουργούν τα προγράμματα στα οποία ο κάτοχος της κάρτας συλλέγει ευρώ, ανάλογα με τις αγορές που πραγματοποιεί εντός ενός δικτύου συγκεκριμένων επιχειρήσεων, τα οποία εξαργυρώνονται για την απόκτηση άλλων προϊόντων και υπηρεσιών σαν πραγματικά χρήματα.
Για παράδειγμα, πιστωτική κάρτα προσφέρει επιστροφή 5% σε συγκεκριμένη αλυσίδα πρατηρίων βενζίνης. Ετσι για κάθε 1.000 ευρώ καυσίμων που αγοράζει ο κάτοχός της, μαζεύει 50 ευρώ, τα οποία μπορεί να δαπανήσει για να βάλει βενζίνη ή για άλλες αγορές εντός του δικτύου των συνεργαζόμενων με την τράπεζα επιχειρήσεων.
3) Επιστροφή μετρητών. Τα προγράμματα επιβράβευσης αυτής της κατηγορίας επιστρέφουν στον λογαριασμό του πελάτη ένα μέρος των αγορών του, μειώνοντας το κόστος τους κατά ένα ποσοστό.
Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από 1% ως και 7%, ανάλογα με την πολιτική της κάθε τράπεζας, και να αφορά είτε το σύνολο των αγορών είτε πληρωμές μόνο σε επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων. Εξάλλου, συνήθως μπαίνει ένα πλαφόν στο ετήσιο όφελος που μπορεί κάποιος να αποκομίσει, το οποίο ανάλογα με την προσφορά μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 600 ευρώ.
Οι τράπεζες σε περιόδους κατά τη διάρκεια των οποίων αυξάνεται η κατανάλωση, όπως η τρέχουσα ή τα Χριστούγεννα, βελτιώνουν ακόμη περισσότερο τα προγράμματα επιβράβευσης που προσφέρουν, αυξάνοντας την ανταμοιβή. Ετσι, μπορεί για ένα δίμηνο να προσφέρουν επιπλέον επιστροφή μετρητών για όσες αγορές πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκειά του ή οι πόντοι/ευρώ που συλλέγονται να διπλασιάζονται. Εξάλλου σε συνεργασία με επιχειρήσεις απ’ όλους τους κλάδους προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες σε ειδικές τιμές ή σε πολλές άτοκες δόσεις.
Πωλήσεις
* Οπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, οι προσφορές με τις άτοκες δόσεις στις πληρωμές Δημοσίου μέσω των πιστωτικών καρτών, ειδικά στις περιπτώσεις όπου ο κάτοχός τους εξοφλήσει στην ώρα του το σύνολο του υπολοίπου, δεν δημιουργούν κέρδος για τις τράπεζες. Οι τράπεζες χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο αυτές τις προσφορές για την προώθηση σταυροειδών πωλήσεων.
* Οπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, οι προσφορές με τις άτοκες δόσεις στις πληρωμές Δημοσίου μέσω των πιστωτικών καρτών, ειδικά στις περιπτώσεις όπου ο κάτοχός τους εξοφλήσει στην ώρα του το σύνολο του υπολοίπου, δεν δημιουργούν κέρδος για τις τράπεζες. Οι τράπεζες χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο αυτές τις προσφορές για την προώθηση σταυροειδών πωλήσεων.
* Στην πλειονότητα των περιπτώσεων απαιτείται η προσέλευση του πελάτη σε κάποιο κατάστημα για να δοθεί η εντολή πληρωμής. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στο προσωπικό της τράπεζας να έλθει σε άμεση επαφή με τον καρτούχο, προωθώντας του άλλα προϊόντα, κυρίως επενδυτικά ή ασφαλιστικά.
* Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι η υπηρεσία πληρωμών του Δημοσίου έτυχε ιδιαίτερης απήχησης από το καταναλωτικό κοινό, αφού αρκετοί ήταν οι πελάτες που έκαναν χρήση των διαθέσιμων ορίων τους.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ