Επιχείρηση – «σκούπα»: Οι πρώτες συλλήψεις στο κέντρο της Αθήνας

Δεύτερη ημέρα της επιχείρησης - σκούπα στο κέντρο της Αθήνας από την ΕΛ.ΑΣ. και στους δρόμους είναι εμφανές ότι κάτι αλλάζει.

Δεύτερη ημέρα της επιχείρησης – «σκούπα» στο κέντρο της Αθήνας από την ΕΛ.ΑΣ και στους δρόμους είναι εμφανές ότι κάτι αλλάζει. Στην Αγίου Κωνσταντίνου και τους γύρω δρόμους οι εκατοντάδες παράνομοι μετανάστες που συνωθούνταν στην Ομόνοια, αποφεύγουν να κυκλοφορούν μετά τον φόβο του επικείμενου ελέγχου και της σύλληψης, πολλοί αναζητούν καταφύγιο σε γειτονικές περιοχές, άλλοι κρύβονται όλη τη μέρα στα διαμερίσματα χωρίς ρεύμα και νερό που τους νοικιάζουν με το κεφάλι και ανά 24ωρο για τον ύπνο επιτήδειοι ιδιοκτήτες.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που έγιναν την Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνας, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 415 προσαγωγές για διάφορα αδικήματα και 86 για παρεμπόριο. Επίσης, συνελέηφθησαν 15 άτομα για ληστείες, κλοπές, κατοχή ναρκωτικών κ.ά., 13 άτομα για παράβαση του νόμου περί εκδδομένων και 6 για παρεμπόριο.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι αλλοδαποί που συλλαμβάνονται να μην έχουν χαρτιά δεν προσμετρούνται στις συλλήψεις αλλά στις προσαγωγές και θα ακολουθηθεί η διαδικασία της διοικητικής απέλασης

Μαζί με τη λαθρομετανάστευση οι ομάδες των αστυνομικών αντιμετωπίζουν, όπου τις συναντούν, και τις παρεπόμενες παρανομίες του παρεμπορίου, της πορνείας, της διακίνησης ναρκωτικών κλπ. Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης δεκάδες αστυνομικοί, έχοντας χωριστεί σε ομάδες, περιπολούν σε διάφορα σημεία του κέντρου, ενώ στο «στόχαστρο» τους μπήκαν ειδικά τα στενά γύρω από τη Νομική, την ΑΣΟΕΕ και άλλες περιοχές, όπου «ανθεί» το παρεμπόριο και η διακίνηση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής σε συνεργασία με αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών κατά τη διάρκεια των ελέγχων που έκαναν την Τετάρτη, πρώτη μέρα της επιχείρησης – «σκούπα» στο κέντρο συνέλαβαν έναν υπήκοο Μπαγκλαντές, ενώ υποβλήθηκαν μηνύσεις σε βάρος δύο Ελλήνων και δύο αλλοδαπών γιατί παρείχαν κατάλυμα έναντι χρηματικού ποσού σε παράνομους μετανάστες.

Ειδικότερα σε πέντε διαμερίσματα δύο πολυκατοικιών, στις οδούς Μάρνη και Σηλυβρίας, βρέθηκαν στοιβαγμένοι 28 αλλοδαποί (11 υπήκοοι Σομαλίας, 3 Αφγανιστάν, 9 Αλγερίας, 2 Μαρόκου και 3 Μπαγκλαντές), οι οποίοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα.

Ο αλλοδαπός που συνελήφθη οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ οι υπόλοιποι κρατούνται στην Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής για απέλαση.


Ο Μ. Χρυσοχοΐδης για τις επιχειρήσεις- «σκούπα»

Η προσπάθεια που γίνεται για την ελάφρυνση του κέντρου της Αθήνας, για την αποκατάσταση της τάξης, για την προστασία της κοινωνικής ειρήνης στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, είναι μία ολοκληρωμένη επιχείρηση. Αυτό επεσήμανε σε δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Οπως εξήγησε ο υπουργός «το πρώτο βήμα έχει ξεκινήσει ήδη, και περιλαμβάνει δύο δράσεις».

Η πρώτη, στοχεύει στο παραεμπόριο. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι πλέον η υπόθεση που έχει σχέση με το παραεμπόριο στον χώρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου και της Νομικής Σχολής, δεν θα εμφανιστεί ξανά», παρατήρησε και πρόσθεσε: «Πρέπει να προστατεύσουμε και τους καταστηματάρχες οι οποίοι δοκιμάζονται από την κρίση. Πρέπει ναδιαφυλάξουμε τα δημόσια έσοδα, τους φόρους που καταβάλλουν οι επίσημοι και νόμιμοι έμποροι, για να μην κόβουμε περαιτέρω συντάξεις, μισθούς και εισοδήματα, και από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι είναι όργανα κάποιων δικτύων εγκληματικών, να γυρίσουν στις πατρίδες τους».

Η δεύτερη δράση, περιλαμβάνει «την εκκαθάριση όλων των χώρων οι οποίοι είναι κατειλημμένοιή παράνομα νοικιασμένοι από αλλοδαπούς, οι οποίοι διαμένουν παρανόμως στη χώρα και στους χώρους αυτούς. Δεν είναι δυνατόν σε ένα διαμέρισμα 50 έως 100 τ.μ. να ζουν 20 και 30 άνθρωποι μέσα σε συνθήκες άθλιες που προσβάλλουν την ηθική μας, προσβάλλουν τον ανθρωπισμό μας, που προσβάλλουν τη δημόσια υγεία», σχολίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε πως «όλοι αυτοί οι χώροι, έχουν καταγραφεί και όλοι αυτοί οι χώροι θα αδειάσουν, διότιστις πολυκατοικίες αυτές ζουν έλληνες και νόμιμοι αλλοδαποί, άνθρωποι εργαζόμενοι που έχουν παιδιά και δημιουργούν τεράστια θέματα κοινωνικής ειρήνης και κυρίως, δημόσιας υγείας».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επέμεινε ότι η κατάσταση αποτελεί, εκτός των άλλων, μια πραγματική βόμβα για τη δημόσια υγεία. «Φοβάμαι πως ήδη έχουμε ξεπεράσει τα όρια, γι’ αυτό θα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», τόνισε.


Δ. Αβραμόπουλος: «Να ληφθούν υπόψη οι αντιδράσεις για τα κέντρα κράτησης»

Την άποψη ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στο θέμα της δημιουργίας των κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, από την Κομοτηνή όπου βρίσκεται.

Ο κ. Αβραμόπουλος λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Τοπικής Οργάνωσης Κομοτηνής της ΝΔ, στην οποία προήδρευσε, τόνισε ότι από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ζητήθηκε ένα στρατόπεδο στην περιοχή της Θράκης, το οποίο διατέθηκε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Ο υπουργός δήλωσε πως πέραν αυτού του αιτήματος δεν γνωρίζει κανένα άλλο αίτημα περί παραχώρησης άλλου στρατοπέδου.

Νωρίτερα, ο κ. Αβραμόπουλος επισκέφθηκε τον Δήμο Μαρώνειας-Σαπών και τον Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας.

Ο δήμαρχος της περιοχής τον ενημέρωσε για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο δήμος, ιδιαίτερα αυτά που έχουν σχέση με την ανεργία, τα έργα υποδομής και την αξιοποίηση της γεωθερμίας, αλλά και την ανάπτυξη του τουρισμού ο οποίος καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη της περιοχής.

Το απόγευμα θα επισκεφθεί ορεινές περιοχές και μειονοτικούς δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης και θα συναντηθεί με στελέχη του κόμματος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.