«Νεκρή ζώνη» παραμένει η Φουκουσίμα

Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα ανακοίνωσε ότι η ζημιά που έχει προκληθεί σε έναν από τους αντιδραστήρες είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Ιδιαίτερα αποκαρδιωτικά είναι τα τελευταία στοιχεία για τα πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στo εσωτερικό του εργοστασίου Νταϊτσί της Φουκουσίμα – ιδίως στο κατεστραμμένο εσωτερικό του αντιδραστήρα 2, όπου η ακτινοβολία ξεπερνά και επίσημα πλέον κατά δέκα φορές την φονική δόση.

Η είδηση αυτή, που δημοσιεύτηκε από την ίδια την διαχειρίστρια εταιρεία Tepco, έκανε αμέσως τον γύρο του κόσμου, αλλά αποτελεί ένα μικρό μόνο κομμάτι της συνεχιζόμενης καταστροφής στην κατεστραμμένη ιαπωνική επαρχία Τοχόκου. Όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα, ο τρόμος της ραδιενέργειας έχει περιορίσει στο ελάχιστο τις προσπάθειες ανοικοδόμησης των παραλιακών πόλεων που καταστράφηκαν από το τσουνάμι, και όπου τα βουνά από μπάζα παραμένουν ακριβώς όπως τα άφησαν τα συνεργεία εκσκαφής πριν έναν χρόνο.

Η «νεκρή ζώνη» εκκένωσης παραμένει εν ενέργεια σε ακτίνα είκοσι χιλιομέτρων από το κατεστραμμένο εργοστάσιο, με αποτέλεσμα κάθε κοινωνική ζωή να έχει παγώσει – ενώ πάνω από 300.000 Ιάπωνες κάτοικοι της περιοχής παραμένουν πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους τη χώρα.

Για τους κατοίκους της Φουκουσίμα η τραγωδία δεν έχει τέλος: περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου. Αν και η Ιαπωνία παραμένει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών και μεγάλες επενδύσεις στην πληγείσα περιοχή παραμένουν μακρινό όνειρο. Η μόνη πραγματικά μεγάλη «ένεση» κυβερνητικών κεφαλαίων έγινε για την οικονομική διάσωση της ίδιας της Tepco, που πριμοδοτήθηκε με περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Tepco εισήγαγε την Τρίτη, έναν καθετήρα δειγματοληψίας στον αντιδραστήρα 2 και ανακάλυψε μια «μια μεγάλη ποσότητα ραδιενέργειας δέκα φορές πάνω από την φονική δόση», όπως τόνισε στο ανακοινωθέν της, ενώ παρατήρησε ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την ψύξη του αντιδραστήρα είναι πολύ λιγότερο από αυτό που θα έπρεπε. «Πρόκειται για το υψηλότερο καταγεγραμμένο ποσοστό ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό», επισημαίνει η ανακοίνωση της Tepco, που συμπληρώνει πως «οι καταστροφές που προκλήθηκαν σε διάφορα εργαλεία και μηχανήματα μετά τον φονικό σεισμό και το τσουνάμι καθιστούν πολύ δύσκολη την παρακολούθηση της κατάστασης εντός του αντιδραστήρα».

H Tepco ανακοίνωσε, πάντως, ότι τα ευρήματα δεν αλλάζουν την εκτίμηση ότι το πυρηνικό καύσιμο ψύχεται με ασφαλή τρόπο. Ωστόσο, θα μπορούσε να γίνεται πιο δύσκολος ο παροπλισμός του αντιδραστήρα, καθώς ενδέχεται να απαιτηθεί ειδικός εξοπλισμός που θα αντέχει την ακτινοβολία. Όπως αναφέρει το BBC, ακόμα χειρότερη μπορεί να είναι η κατάσταση στους δύο άλλους πυρηνικούς αντιδραστήρες του εργοστασίου

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.