Για τον υπόλοιπο πλανήτη, θεάματα όπως αυτά που παρουσιάζουν τα λεγόμενα «τσίρκα χωρίς ζώα» έχουν γίνει πλέον συνήθεια, για τους γαλλοκαναδούς όμως αποτελεί εδώ και μερικές δεκαετίες βασικό εξαγώγιμο προϊόν. Τη μία από τις δύο πιο γνωστές καλλιτεχνικές ομάδες, το Cirque Eloize την έχουμε απολαύσει αρκετές φορές και στη χώρα μας. Η άλλη όμως το περίφημο Cirque du Soleil θα έλθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα με μία παραγωγή που αν μη τι άλλο θεωρείται εξαιρετικά επιτυχημένη αφού περιοδεύει ανά την υφήλιο από το 1994. Μία καλλιτεχνική ομάδα που έχει καταφέρει να μεταμορφώσει το τσίρκο και τα θεάματα του δρόμου σε υψηλή τέχνη συνδιάζοντας εξαιρετικά επιτυχημένα την ποπ κουλτούρα με κάποιες από τις παραστάσεις τους να έχουν ως θέμα τους θρύλους της μουσικής όπως οι Μπιτλς, ο Ελβις Πρίσλεϊ και ο Μάικλ Τζάκσον.
Η «Alegría» που θα παρουσιαστεί από τις 3 -9 Σεπτεμβρίου στο κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του ΟΑΚΑ είναι μια κλασική παραγωγή του Cirque du Soleil, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1994 στο Μόντρεαλ κι από τότε έχει γνωρίσει παγκόσμια επιτυχία καθώς την έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Ολα ξεκίνησαν στο Μπε-Σεν-Πολ, μια μικρή πόλη κοντά στο Κεμπέκ του Καναδά. Εκεί, στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, μια παρέα πολύχρωμων χαρακτήρων τριγυρνούσε στουςδρόμους, περπατώντας πάνω σε ξυλοπόδαρα, κάνοντας ταχυδακτυλουργίες, χορεύοντας, καταπίνοντας φωτιές και παίζοντας μουσική. Μία ομάδα θεάτρου του δρόμου γνωστή ως Les Échassiers de Baie-Saint-Paul (οι Ξυλοπόδαροι του Μπε-Σεν-Πολ). Οι νεαροί καλλιτέχνες είχαν καταφέρει να εξάψουν την περιέργεια και να εντυπωσιάσουν τους κατοίκους της πόλης – ανάμεσα σ’ αυτούς, και τον Γκι Λαλιμπερτέ, που ίδρυσε το Cirque du Soleil.
Ο θίασος προχώρησε στην ίδρυση του Club des talons hauts (η Λέσχη των Ψηλών Τακουνιών), και τότε, στα 1982, διοργάνωσαν την Fête foraine de Baie-Saint-Paul (το Πανηγύρι του Μπε-Σεν-Πολ), ένα πολιτιστικό γεγονός όπου οι καλλιτέχνες του δρόμου απ’ όλα τα μέρη συγκεντρώθηκαν για ν’ ανταλλάξουν ιδέες και να ζωντανέψουν για λίγες μέρες τους δρόμους της πόλης. Η Fête foraine επαναλήφθηκε το 1983 και το 1984. Η Λέσχη των Ψηλών Τακουνιών τράβηξε την προσοχή του κόσμου, και ο Γκι Λαλιμπερτέ με τον Ντανιέλ Γκοτιέ και οι στενοί τους φίλοι άρχισαν να τρέφουν ενδόμυχα ένα τρελό όνειρο: να δημιουργήσουν ένα τσίρκο στο Κεμπέκ και να περιοδεύσουν σαν θίασος σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Το 1984 το Κεμπέκ γιόρταζε τη 450ή επέτειο της ανακάλυψης του Καναδά από τον Ζακ Καρτιέ, και χρειάζονταν μια εκδήλωση που θα μετέφερε το εορταστικό πνεύμα και στην επαρχία. Ο Γκι Λαλιμπερτέ κατάφερε να πείσει τους διοργανωτές, προτείνοντάς τους ένα θέαμα που είχε ονομάσει Cirque du Soleil (Τσίρκο του Ήλιου). Και από εκείνη τη στιγμή, το Cirque du Soleil δεν σταμάτησε να παίζει!
Η «Alegría», αγαλλίαση, χαρά και ψυχική ευφορία στα ισπανικά, διαθέτει στο δυναμικό της μια διεθνή ομάδα 55 ερμηνευτών και μουσικών από 15 χώρες. Εχει μπαρόκ και οπερατικό ύφος, με φανταχτερές στολές, πρωτότυπη, ζωντανή μουσική κι ένα περίτεχνο σκηνικό, που υποστηρίζει δυναμικά το εκπληκτικό θέαμα αθλητισμού και καλλιτεχνίας. Το αποτέλεσμα είναι ένα εντυπωσιακό μείγμα επιδεξιότητας, δύναμης και ταχύτητας σε συνδυασμό με τις καλαίσθητες, σχεδόν αιθέριες ερμηνείες.
Η ζωηρή και συγκινησιακά φορτισμένη μουσική επένδυση κινείται από την τζαζ και την ποπ, μέχρι το ταγκό και την παραδοσιακή εβραϊκή μουσική των γάμων (Κλεζμέρ). Η ορχήστρα χρησιμοποιεί ακουστικά όργανα, ανάμεσα στα οποία το ακορντεόν, θυμίζοντας τις μελωδίες των Τροβαδούρων, και συγχρόνως ζωντανεύει τα τραχιά, αυθεντικά ακούσματα του δρόμου. Και σε αντίστιξη, η χρήση του συνθεσάιζερ απεικονίζει κι αυτή την επερχόμενη αλλαγή. Το σάουντρακ της Alegría είναι το πιο εμπορικό άλμπουμ του Cirque du Soleil μέχρι σήμερα.
Στο διάρκειας δυόμιση ωρών θέαμα (με διάλειμμα) παρουσιάζονται ακροβατικά που κόβουν την ανάσα, ανάμεσα στα οποία, η έντονα αισθησιακή «Συγχρονική Αιώρα» και οι απίστευτα δυναμικές «Εναέριες Μπάρες», όπου παράτολμοι ακροβάτες πετούν στον αέρα, για να τους πιάσουν συνάδελφοί τους που κάνουν κούνια σε ύψος 12 μέτρων πάνω απ’ το έδαφος. Φανταστείτε δυο ευκίνητες ερμηνεύτριες να ζωντανεύουν στη σκηνή τη Μογγολική τέχνη της συστροφής του σώματος και καλλιτέχνες που χειρίζονται μ’ επιδεξιότητα φλεγόμενα μαχαίρια σ’ απόσταση αναπνοής απ’ το κορμί τους στο ρυθμικό αλλά κι επικίνδυνο «Χορό των Μαχαιριών της Φωτιάς».
Το σκηνικό της «Alegría», μ’ έναν γιγάντιο θόλο στην κορυφή και με περίτεχνες κολόνες και κιγκλιδώματα, αποτελεί μια επιβλητική κατασκευή ρωμαϊκών διαστάσεων. Η όλη δομή του δεν αναπαριστά κάποιο συγκεκριμένο κτίριο, αλλά το σχήμα του θόλου παραπέμπει αρχιτεκτονικά σε εκκλησίες και κυβερνητικά κτίρια. Οι πολυτελείς φορεσιές των χαρακτήρων της «Παλαιάς Τάξης» είναι φτιαγμένες από πολύχρωμα υφάσματα, που έχουν στολιστεί στο χέρι με μεγάλη προσοχή και φροντίδα με δαντέλες, φτερά και πούλιες. Ανασύρουν μνήμες από τις φανταχτερές στολές που φορούσε η αριστοκρατία στις Βερσαλίες και στ’ άλλα ευρωπαϊκά παλάτια εκείνης της εποχής.
Οι φορεσιές της «Νέας Τάξης» είναι το ίδιο πλούσιες χρωματικά, αλλά ντύνουν με μεγαλύτερη λαμπρότητα τα νεαρά αυτά πλάσματα. Τα υλικά είναι ελαφρύτερα, τονίζοντας τα ευκίνητα σώματα αυτών των χαρακτήρων, που θα πάρουν στα χέρια τους το μέλλον.
Μερικά εντυπωσιακά στοιχεία
• Η Alegría διαθέτει περισσότερες από 400 φορεσιές, χειροποίητα παπούτσια, περούκες, καπέλα και αξεσουάρ.
• Οι φορεσιές παρασκευάζονται στα Κεντρικά Γραφεία του Cirque du Soleil στο Μόντρεαλ σε ειδικά εργαστήρια, που απασχολούν περισσότερους από 300 τεχνίτες.
• Τις περισσότερες φορές οι φορεσιές φτιάχνονται από λύκρα, γιατί αποκτούν ελαστικότητα και προσφέρουν άνεση στους καλλιτέχνες, αλλά και γιατί φροντίζονται εύκολα.
• Απαιτούνται περίπου 200 ώρες για τη δημιουργία μιας φορεσιάς των Γέρικων Πουλιών.
• Καθεμιά από τις φορεσιές των τραγουδιστριών περιλαμβάνει περισσότερα από 200 πετράδια, ραμμένα στο χέρι.
• Η ομάδα ενδυματολόγων της Alegría περιλαμβάνει 4 περιοδεύοντες εργαζόμενους και 2 ή 3 τοπικούς τεχνίτες σε κάθε πόλη. Δουλειά τους είναι να φροντίζουν και να επιδιορθώνουν όλες τις φορεσιές.
• Όταν περιοδεύει η Alegría, έχει μαζί της ακόμη και συσκευές πλυσίματος και στεγνωτήρια, για να μπορεί το αρμόδιο προσωπικό να καθαρίζει ευκολότερα τις φορεσιές και να τις διατηρεί σε καλή κατάσταση.
Μερικά στατιστικά στοιχεία
● Το 1984 στο Cirque du Soleil εργάζονταν 73 άνθρωποι. Σήμερα, η επιχείρηση απασχολεί 5.000 εργαζόμενους σ’ ολόκληρο τον κόσμο, ανάμεσα στους οποίους περισσότερους από 1.300 καλλιτέχνες.
● Μόνο στα Κεντρικά Γραφεία στο Μόντρεαλ εργάζονται σχεδόν 2.000 υπάλληλοι.
● Στο Cirque du Soleil συναντάει κανείς περισσότερα από 100 είδη επαγγελμάτων.
● Ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων είναι τα 37 χρόνια.
● Οι εργαζόμενοι και οι καλλιτέχνες της εταιρείας αντιπροσωπεύουν σχεδόν 50 εθνικότητες και μιλούν 25 διαφορετικές γλώσσες.
● Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια θεατές έχουν παρακολουθήσει τις παραστάσεις του Cirque du Soleil από το 1984.
● Σχεδόν 15 εκατομμύρια άνθρωποι πρόκειται να παρακολουθήσουν κάποια παράσταση του Cirque du Soleil το 2012.
● Το Cirque du Soleil δεν έχει λάβει καμιά επιχορήγηση απ’ το δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα από το 1992
Η παραστάσεις της «Alegria» του Cirque du Soleil θα πραγματοποιηθούν στο Κλειστό Γήπεδο του ΟΑΚΑ από τις 3-9 Σεπτεμβρίου
Εισιτήρια ήδη διατίθενται online για τα μέλη του Cirque du Soleil στη διεύθυνση www.cirqueclub.com
Εναρξη προπώλησης για το κοινό Τρίτη 27 Μαρτίου στα καταστήματα Γερμανός και στη διεύθυνση www.lavris.gr
Τιμές εισιτηρίων 33-45-55-65 ευρώ και η VIP ζώνη 75 ευρώ. Φοιτητικά και παιδικά εισιτήρια με έκπτωση 20% σε όλες τις ζώνες. Ειδικές τιμές για την έκδοση ομαδικών εισιτηρίων