Η επιστροφή στα παραδοσιακά και ανόθευτα υλικά συνεχίζεται στο ΠαΣοΚ με τον κ. Ευ. Βενιζέλο να επιστρατεύει τον κ. Γ. Παναγιωτακόπουλο μετά την κυρία Φώφη Γεννηματά την ίδια ώρα που μαίνεται η διαμάχη για το κατά πόσον θα συμπεριληφθούν στην λίστα του ΠαΣοΚ στην Β’ Αθηνών η κυρία Βάσω Παπανδρέου, η κυρία Μιλένα Αποστολάκη και η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που καταψήφισαν το Μνημόνιο. Ως γνωστόν ο κ. Αν. Λοβέρδος διαφωνεί διότι εκλέγεται και ο ίδιος στην Β΄ Αθηνών και δεν επιθυμεί να υποστεί «αθέμιτο ανταγωνισμό» από τις συντρόφισσες.
Στην «βενιζελική» Ιπποκράτους κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για το τι θα πράξουν τελικά, αλλά πληροφοριοδότης μου επιμένει ότι «ο Βαγγέλης θέλει να επιστρέψουν και οι τρεις», αλλά θα φροντίσει αυτό να γίνει την τελευταία στιγμή πριν από την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων. Ο λόγος που θέλει να επιστρέψουν και οι τρεις είναι ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το σημερινό ΠαΣοΚ μόνο με πανστρατιά μπορεί να ελπίζει ότι θα ξεπεράσει το 20%…
**
Επιτέλους, απετράπη το διαζύγιο του κ. Ηλία Μόσιαλου με τη λογική. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και διαπρεπής πανεπιστημιακός γλίτωσε τις περιπέτειες της καθόδου στα Τρίκαλα αφού τελικώς αποφάσισε να αφοσιωθεί στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα στο London School of Economics. Ο Ηλίας κατάλαβε ότι στα Τρίκαλα είχε λιγότερες πιθανότητες να εκλεγεί ακόμα κι απ’ όσες είχε στην Αθήνα και συνειδητοποίησε ότι το πρόσφατο «παπανδρεϊκό παρελθόν» του δεν επρόκειτο να προκαλέσει ρίγη ενθουσιασμού στους ψηφοφόρους.
Κατά τούτο βρήκε έναν τρόπο να αποχωρήσει ευσχήμως από ένα ΠαΣοΚ που ούτως ή άλλως προχωρεί σε «βελούδινη εκκαθάριση» των στενών συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού. Ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο ότι θα είναι απασχολημένος στο Λονδίνο ως το 2014 και ότι μόνον από τότε και μετά θα μπορούσε εκ νέου να επιστρατευτεί. Ήταν μια τυπική δήλωση χωρίς καμία ουσιαστική σημασία αφού ο κ. Μόσιαλος γνωρίζει ότι υπό τις σημερινές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες ουδείς γνωρίζει αν θα υπάρχει ΠαΣοΚ το 2014 και ποιος θα είναι ο πρόεδρός του…
**
Ραντεβού με την Ιστορία φιλοδοξεί να έχει ο κ. Θ. Πάγκαλος στο Κατάρ όπου βρίσκεται από χθες. Δεν είναι η πρώτη προσπάθεια μέλους ελληνικής κυβέρνησης για να πειστεί ο σείχης Αλ Θάνι να αγοράσει το Ελληνικό και γενικώς να επενδύσει στην Ελλάδα και προφανώς δεν θα είναι και η τελευταία. Μου λένε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπολογίζει ότι η επιτυχία του PSI ενδεχομένως έχει στείλει το μήνυμα ότι η δραχμή (την οποία αναμένουν οι ξένοι επενδυτές για να αγοράσουν τα πάντα τζάμπα…) απομακρύνεται αρκετά ως ενδεχόμενο και ως εκ τούτου η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις είναι τώρα.
Ωστόσο, Έλληνες που έχουν συνεργαστεί με τους Άραβες εκτιμούν ότι οι τελευταίοι, όσο κι αν εκτιμούν τον κ. Πάγκαλο, δεν πρόκειται να στηριχθούν στις διαβεβαιώσεις ενός πολιτικού που σε λίγες εβδομάδες δεν θα βρίσκεται ούτε στο Κοινοβούλιο (καθώς αποχωρεί από την ενεργό πολιτική) και γι’ αυτό θα περιμένουν τους επόμενους προτού προχωρήσουν σε οποιαδήποτε κίνηση. Κατά συνέπεια το πιθανότερο είναι ότι ο κ. Πάγκαλος μάλλον δεν θα κερδίσει τίποτα από το ταξίδι πέραν από την υποδοχή Πρωθυπουργού την οποία προετοίμασε ο σείχης. Και προφανώς γι΄ αυτήν ακριβώς την υποδοχή δέχθηκε να υποστεί την ταλαιπωρία του ταξιδιού στο κρατίδιο της ερήμου…
**
Τον κ. Ριχάρδο Αυγερινό πρόκειται να δεχθεί σήμερα ο κ. Στ. Δήμας. Το όνομα «Ριχάρδος Αυγερινός» είναι η … ελεύθερη ελληνική μετάφραση του ονόματος Richard Morningstar, του ειδικού απεσταλμένου της ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Ευρασία για θέματα ενέργειας. Η συζήτηση αναμένεται να περιστραφεί γύρω από τους περίφημους αγωγούς, ενώ η «συμπερίληψη» του Αιγαίου και της Κύπρου στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη είναι βέβαιο ότι θα είναι ένα από τα θέματα της ατζέντας. Κάποιοι ευφάνταστοι (;) επιμένουν ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα θέματα αυτά είναι ζωηρό και σταθερό αφού τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων δεν είναι δεσμευμένα από την τρόικα για τη μείωση του δημοσίου χρέους και οι αμερικανοί θα ήθελαν αυτή η «λεπτομέρεια» να παραμείνει έτσι και να μην αλλάξει σε κάποια από τις επόμενες «αναθεωρήσεις» του προγράμματος διότι δεν επιθυμούν «συνεκμετάλλευση» του Αιγαίου με τους Γερμανούς και μετατροπή της Γερμανίας σε μεγάλη ενεργειακή δύναμη…