Καταρρέουν τα νοσοκομεία λόγω χρεών

Θηλιά στον λαιμό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, και δη τριών που διέπονται από ειδικό καθεστώς λειτουργίας, έχουν γίνει τα υπέρογκα χρέη των ασφαλιστικών οργανισμών. Πρόκειται για το «Ερρίκος Ντυνάν», το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και το «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης.

Θηλιά στον λαιμό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, και δη τριών που διέπονται από ειδικό καθεστώς λειτουργίας, έχουν γίνει τα υπέρογκα χρέη των ασφαλιστικών οργανισμών. Πρόκειται για το «Ερρίκος Ντυνάν», το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και το «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης. Για το μεν πρώτο υπάρχει έντονη φημολογία ότι τη Δευτέρα ενδέχεται να ανακοινωθεί η αναστολή της λειτουργίας του, κάτι το οποίο ωστόσο διαψεύδουν επίσημα χείλη. «Ούτε που μας έχει περάσει από το μυαλό κάτι τέτοιο. Είναι φανερό πλέον ότι κάποιοι θέλουν το «Ντυνάν» κλειστό» σχολιάζουν άνθρωποι του νοσοκομείου. Ωστόσο δεν μπορεί να περάσει στα… ψιλά το γεγονός ότι γιατροί αλλά και οι νοσηλευτές και οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους πέντε περίπου μήνες.
Στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη. Τουλάχιστον οι εργαζόμενοι, έστω και με μικρή καθυστέρηση, πληρώνονται. Και γι’ αυτό το ίδρυμα όμως οι «κακές γλώσσες» λένε ότι λίαν συντόμως θα ακολουθήσει τον δρόμο του «Ντυνάν». «Το Ωνάσειο δεν μπορεί εύκολα να κλείσει» απαντούν άνθρωποι που εργάζονται χρόνια εκεί. Πάντως η διοίκηση του νοσοκομείου προχώρησε ήδη σε ένα μικρό «συμμάζεμα» στις αμοιβές και στα μπόνους των γιατρών, για να προλάβει τα χειρότερα.
Παρά ταύτα, τόσο στο Ωνάσειο και στο «Ντυνάν» όσο και στο «Παπαγεωργίου» η καθημερινότητα είναι δύσκολη, αφού οι οφειλές των Ταμείων δημιουργούν παρενέργειες στη λειτουργία των νοσοκομείων. Οι προμηθευτές έχουν «στυλώσει» κι αυτοί τα πόδια, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να εμφανίζονται οι πρώτες ελλείψεις σε χειρουργικά και άλλα υλικά.
Εξίσου άσχημη είναι η κατάσταση και σε ιδιωτικές κλινικές. Σε αρκετές οι εργαζόμενοι κάνουν επίσχεση εργασίας, οι προμηθευτές δεν χορηγούν υλικά με πίστωση και οι ιδιοκτήτες νευροψυχιατρικών κλινικών εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητήσουν από τον εισαγγελέα να δώσει το «πράσινο φως» για τη μεταφορά των ασθενών τους σε δημόσια ιδρύματα.

Ωνάσειο
Ξέμεινε από ιατρικό υλικό λόγω χρεών
Για πρώτη φορά στα χρονικά του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, γιατροί και εργαζόμενοι πληρώθηκαν την 1η Μαρτίου έναντι… Σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβαν από 500 ως 1.500 ευρώ, ανάλογα με τον μισθό τους, και εξοφλήθηκαν στις 17 του μηνός. Η αλήθεια είναι ότι στα 19 χρόνια λειτουργίας του το Ωνάσειο περνά τις πιο μαύρες στιγμές της ιστορίας του. Τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο (από τη νοσηλεία απόρων) οφείλουν στο νοσοκομείο 60 εκατ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις του Ωνασείου προς τους προμηθευτές είναι 65 εκατ. ευρώ. Οι πρώτες «παρενέργειες» έχουν ήδη αρχίσει να παρουσιάζονται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ελλείψεις σε χειρουργικά υλικά, όπως είναι οι βαλβίδες και τα στεντς, καθώς και σε υλικά που χρησιμοποιούνται στη «μηχανική καρδιά» (μπαταρίες, ειδικά καλώδια, ειδικοί συμπιεστές κ.λπ.). Επίσης, παρατηρούνται ελλείψεις αντιδραστηρίων ακόμη και για τη διενέργεια αιματολογικών εξετάσεων.
Η διοίκηση του Κέντρου έχει προχωρήσει σε ένα μικρό «νοικοκύρεμα». Οι αμοιβές των γιατρών σε σχέση με το 2010 έχουν μειωθεί κατά 35%. Η μισθοδοσία τους από 12,5 εκατ. ευρώ που ήταν το 2010 έχει φθάσει στα 8 εκατ. ευρώ, όση περίπου είναι η επιχορήγηση του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η μισθοδοσία των λοιπών εργαζομένων ήταν 35 εκατ. ευρώ και έχει μειωθεί στα 29,5 εκατ. ευρώ.Τις μεγάλες αμοιβές στο Ωνάσειο τις έπαιρναν οι καρδιοχειρουργοί και όχι οι γιατροί των μονάδων (ΜΕΘ κ.λπ.) και οι εργαστηριακοί. Αυτοί αμείβονταν πάντα με μισθούς ελάχιστα μεγαλύτερους από αυτούς των συναδέλφων τους του ΕΣΥ. Οι καρδιοχειρουργοί όμως έπαιρναν τη «μερίδα του λέοντος». Ως παράδειγμα αναφέρεται ότι διευθυντές κλινικών έπαιρναν, ως πριν από ενάμισι – δύο χρόνια, 3.500 ευρώ τον μήνα συν 350.000 ευρώ τον χρόνο ως μπόνους (για 500 χειρουργεία και την απασχόλησή τους στα απογευματινά ιατρεία). Σήμερα το ετήσιο μπόνους έχει «πέσει» στις 170.000 ευρώ. Δηλαδή οι διευθυντές χειρουργικών κλινικών λαμβάνουν 250 ευρώ ανά περιστατικό (από 600 ευρώ που έπαιρναν προ διετίας), οι αναπληρωτές διευθυντές 150 ευρώ και οι επιμελητές 100 ευρώ. Οι διευθυντές των μονάδων και των αναισθησιολογικών τμημάτων λαμβάνουν μαζί με μπόνους και εφημερίες περίπου 7.000 – 8.000 ευρώ μεικτά, ενώ οι επιμελητές περίπου 5.000 ευρώ.
«Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης
Ούτε ευρώ στους προμηθευτές του για όλο το 2011
Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ οφείλουν τα ασφαλιστικά ταμεία στο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», ενώ το νοσοκομείο οφείλει 61,6 εκατ. ευρώ προς τους προμηθευτές. «Τα Ταμεία δεν πληρώνουν. Ο Ενιαίος Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας δεν μας έχει δώσει ακόμη ούτε ένα ευρώ. Χρωστάμε στους προμηθευτές μας όλο το 2011. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν θα έχουμε δυνατότητα να κάνουμε ακόμη και χειρουργεία» δηλώνει στο «Βήμα» ο γενικός διευθυντής του νοσοκομείου κ. Γ. Χριστόπουλος.
Οπως αναφέρει, το «Παπαγεωργίου», αν και είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, λειτουργεί όπως τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. «Οι μισθοί των γιατρών και των εργαζομένων είναι ίδιοι με αυτούς του ΕΣΥ, οι προσλήψεις γίνονται μέσω ΑΣΕΠ και έχουμε κρατικό τιμολόγιο. Το «Παπαγεωργίου» είναι σαν το Αττικόν, η μισθοδοσία του οποίου καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος. Το κράτος κάλυψε το 2011 μόνο το 60% της μισθοδοσίας του «Παπαγεωργίου», η οποία έφθασε τα 57 εκατ. ευρώ» διευκρινίζει ο κ. Χριστόπουλος, και προσθέτει: «Ως το 2004 το κράτος κάλυπτε το σύνολο της μισθοδοσίας του νοσοκομείου».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) κ. Κυρ. Σουλιώτης δηλώνει ότι η διοίκηση του Οργανισμού σκέφτεται σοβαρά να ακολουθήσει την πρακτική του ΟΠΑΔ και ειδικότερα να κατατάξει τα τρία νοσοκομεία σε ειδική κατηγορία, λόγω του κοινωφελούς χαρακτήρα τους, προκειμένου να αποζημιώνονται κατά προτεραιότητα. «Η σύμβαση που συνάπτεται είναι ειδικού τύπου, προκειμένου να πριμοδοτηθούν τα τρία νοσοκομεία με τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια τα οποία ισχύουν στις ιδιωτικές κλινικές (μείον 10% έναντι μείον 30% στο ΕΣΥ), δεδομένου ότι η μισθοδοσία τους, ή μέρος αυτής στην περίπτωση του «Παπαγεωργίου», καλύπτεται με ίδιους πόρους» σημειώνει.
«Ερρίκος Ντυνάν»
«Καρκινοβατεί» στον δρόμο για την… Εντατική
Το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» δημιουργήθηκε με δαπάνη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και λειτουργεί ως κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, ενώ διαθέτει το σύνολο του πλεονάσματος κάθε χρήσης του σε κοινωφελείς σκοπούς του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Ωστόσο τελευταία το νοσοκομείο όχι μόνο δεν έχει πλεόνασμα αλλά φαίνεται να περνάει τις πιο δύσκολες στιγμές του. Γιατροί και εργαζόμενοι δεν έχουν αμειφθεί ούτε με ένα ευρώ το τελευταίο πεντάμηνο. Προσπαθούν όμως μαζί με τη διοίκηση να το κρατήσουν όρθιο. Η πλειονότητα των προμηθευτών, όπως συμβαίνει και σε άλλα νοσοκομεία, ζητεί να εξοφλούνται τα τιμολόγια προκαταβολικά και όχι με την παράδοση των προϊόντων. «Ευτυχώς, γίνονται ακόμη χειρουργεία» αναφέρει γιατρός του νοσοκομείου.
Οι απαιτήσεις του «Ερρίκος Ντυνάν» από τα ασφαλιστικά ταμεία είναι περίπου 24 εκατ. ευρώ. Αλλα τόσα ζητεί από το Δημόσιο, εξαιτίας της συνεργασίας του με τον «Ερυθρό» (Κοργιαλένειο – Μπενάκειο ΕΕΣ), σε επίπεδο κλινών εντατικής θεραπείας και χειρουργικών, καθώς και χειρουργείων.
Από την άλλη, το «Ερρίκος Ντυνάν» οφείλει στους προμηθευτές του περί τα 100 εκατ. ευρώ. «Με μια τραπεζική αναχρηματοδότηση του νοσοκομείου και τακτική πληρωμή του από τα Ταμεία, το «Ντυνάν» μπορεί να επιβιώσει» δηλώνει στέλεχος του νοσηλευτηρίου.
«Σωτηρία» και… «φιλέτο»
Μίνι μνημόνιο με τη γερμανική κυβέρνηση
Συνεχίζεται και την ερχόμενη εβδομάδα η ένταση στα δημόσια νοσοκομεία της λεωφόρου Μεσογείων. Το πρωί της Τρίτης οι εργαζόμενοι του «Σωτηρία» και του Κρατικού Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» θα συγκεντρωθούν στην κεντρική πύλη του πρώτου νοσηλευτηρίου αντιδρώντας στην κατάργηση του οργανισμού και στη δημιουργία ενός νέου, κοινού με το διπλανό νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Αυτό, όπως καταγγέλλουν, θα σημάνει μείωση των κλινών των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων, κάτι το οποίο έχει διαψεύσει ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος.
Οι εργαζόμενοι των δύο νοσοκομείων ζητούν επίσης την αποκατάσταση των μισθών τους, οι οποίοι σήμερα, όπως αναφέρουν, κυμαίνονται από 450 ευρώ ως 800 ευρώ. Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ερχόμενης Τρίτης και στην πορεία που θα ακολουθήσει με προορισμό το υπουργείο Υγείας έχουν καλέσει και τους συναδέλφους τους από το νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» και του ΕΚΑΒ.
Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τη γερμανική κυβέρνηση για την υπογραφή ενός είδους μνημονίου σε σχέση με τη νοσοκομειακή περίθαλψη στην Ελλάδα και ειδικότερα το ΕΣΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο «μικρό μνημόνιο» ενδέχεται να υπογραφεί την προσεχή εβδομάδα. Με αυτό θα εξασφαλίζεται η παροχή τεχνογνωσίας από γερμανικής πλευράς σε μια σειρά θέματα όπως είναι τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια (ΚΕΝ), οι προμήθειες αλλά και το μάνατζμεντ των μεγάλων νοσοκομείων του ΕΣΥ. Γι’ αυτό το τελευταίο η γερμανική πλευρά έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον.
Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται ότι ξαναφουντώνει η συζήτηση, αυτή τη φορά με τη γερμανική κυβέρνηση, για ανέγερση πανεπιστημιακού νοσοκομείου στην πίσω πλευρά του «Σωτηρία». Ανάλογες συζητήσεις για τη δημιουργία νοσηλευτηρίου στο σημείο αυτό, το οποίο θεωρείται «φιλέτο», έχουν γίνει αρκετές φορές την τελευταία δεκαπενταετία, καμία όμως ως σήμερα δεν ευοδώθηκε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω οικόπεδο έχει παραχωρηθεί στο κράτος από τη Μονή Πετράκη – το μεγαλύτερο μέρος στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και στο σύνολό του στο τέλος της δεκαετίας του 1970 – για την κατασκευή νοσηλευτηρίου.

Ο ΕΟΠΥΥ ζητεί
Τα Ταμεία απαιτούν εγγυήσεις
Την ώρα που καταβάλλονται προσπάθειες για την εξεύρεση κονδυλίων και την αποπληρωμή μέρους των χρεών προς τα νοσοκομεία, αναφύεται ένα νέο εμπόδιο, που απειλεί να κλείσει κάθε στρόφιγγα ροής ρευστού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ προσπάθησαν ανεπιτυχώς, πριν από περίπου δύο εβδομάδες, να πάρουν εσωτερικό δάνειο ύψους 300 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ), το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Ασφαλισμένων). Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΣΑΥ ζήτησε από τον ΕΟΠΥΥ εμπράγματες εγγυήσεις, δηλαδή να υποθηκεύσει περιουσιακά στοιχεία του! Ωστόσο ο ΕΟΠΥΥ δεν διαθέτει περιουσιακά στοιχεία, αφού τα Ταμεία που τον συναποτελούν εντάχθηκαν στον Οργανισμό χωρίς τα περιουσιακά στοιχεία τους.
Ανάλογο αίτημα εσωτερικού δανεισμού έχει υποβάλει ο ΕΟΠΥΥ προς τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), για τη χορήγηση δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του Ταμείου Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ). Και αυτό το αίτημα απερρίφθη.
Το αίτημα των αρμοδίων του ΕΟΠΥΥ ενδέχεται να ξανασυζητηθεί την προσεχή Τετάρτη κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΣΑΥ.

Ιδιωτικός τομέας
Οσον αφορά την αμιγώς ιδιωτική παρουσία στον χώρο της Υγείας, 12 ιδιωτικές κλινικές της χώρας υπολειτουργούν. Οι εργαζόμενοί τους κάνουν επίσχεση εργασίας, αφού οι ιδιοκτήτες τους χρωστούν από δύο ως έξι μισθούς. Οι οφειλές των Ταμείων αγγίζουν τα 800 εκατ. ευρώ. Από την άλλη οι ιδιοκτήτες των κλινικών δηλώνουν πλέον αδυναμία να πληρώσουν τους προμηθευτές, πολλοί εκ των οποίων έχουν εκδώσει εντάλματα πληρωμής και έχουν κάνει αιτήσεις για συντηρητική κατάσχεση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.