Κρίσιμη εβδομάδα για τις τράπεζες

Κρίσιμη θεωρείται η τρέχουσα εβδομάδα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο μνημόνιο, ως το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να έχει βγει η υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τους όρους με τους οποίους θα γίνουν οι αυξήσεις κεφαλαίου. Ηδη από την περασμένη Πέμπτη βρίσκεται στην Αθήνα για τον σκοπό αυτόν το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.

Κρίσιμη θεωρείται η τρέχουσα εβδομάδα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο μνημόνιο, ως το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να έχει βγει η υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τους όρους με τους οποίους θα γίνουν οι αυξήσεις κεφαλαίου. Ηδη από την περασμένη Πέμπτη βρίσκεται στην Αθήνα για τον σκοπό αυτόν το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.
Πρόθεση των πιστωτών μας και του Μεγάρου Μαξίμου είναι το θέμα να κλείσει από τη σημερινή κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου. «Η αγορά δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη κυβέρνηση. Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να επιτελέσει τον ρόλο του στη χρηματοδότηση της αγοράς. Οσο καθυστερεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οικονομία κινδυνεύει να καταρρεύσει από την έλλειψη ρευστότητας» αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι το θέμα θα ολοκληρωθεί τις επόμενες τρεις εβδομάδες, δηλαδή ώσπου να κλείσει η Βουλή για τις εκλογές.
Ωστόσο το τοπίο παραμένει ομιχλώδες. «Πρόκειται για ένα σύνθετο και πολύπλοκο ζήτημα, που αφορά ένα πακέτο παραμέτρων που η καθεμία επηρεάζει την άλλη και πρέπει να το δούμε συνολικά» αναφέρουν από την κυβέρνηση.
Τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει βγάλει έναν αρχικό λογαριασμό για κάθε πιστωτικό ίδρυμα. Ωστόσο για τη διαμόρφωση του τελικού λογαριασμού θα πρέπει να προσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα υπολογιστούν οι ζημιές από το PSI σε παρούσες αξίες. Το ποσοστό μπορεί να κυμαίνεται από 68% ως 73,5%. Οι υπολογισμοί της Τράπεζας της Ελλάδος έχουν γίνει με 73,5%, όμως αναμένεται σχετική απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με βάση εισήγηση των ελεγκτικών εταιρειών για να καθοριστεί το τελικό ποσοστό.
Επίσης, ο τελικός λογαριασμός θα εξαρτηθεί από το πώς θα υπολογιστεί η αναβαλλόμενη φορολογία, δηλαδή ο συμψηφισμός των ζημιών από το «κούρεμα» των ομολόγων με φόρους που θα προκύψουν από μελλοντικά κέρδη. Αν θα είναι μία πενταετία, όπως προβλέπει ο νόμος, ή θα διευρυνθεί σε 10 χρόνια, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, ή θα είναι μεγαλύτερη, όπως ζητούν οι τράπεζες. Η οριστική λύση θα δοθεί με υπουργική απόφαση.
Υπουργική απόφαση χρειάζεται επίσης και για το ύψος της συμμετοχής των ιδιωτών στην αύξηση ώστε να παραμείνει ο έλεγχος της τράπεζας στα χέρια τους. Δηλαδή αν το ποσοστό θα είναι 10% όπως προβλέπεται ή θα αλλάξει. Επίσης με υπουργική απόφαση μένει να καθοριστεί το ύψος των κεφαλαίων Cocos, που είναι κεφάλαια τα οποία υπό συνθήκες μετατρέπονται σε κοινές μετοχές, και ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα warrants, δηλαδή τα δικαιώματα αγοράς πρόσθετων μετοχών στο μέλλον με προνομιακούς όρους που θα δοθούν σε όσους ιδιώτες μετόχους παλαιούς ή νέους συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Σύμφωνα με το μνημόνιο, ως το τέλος Μαρτίου, δηλαδή ως το τέλος της εβδομάδας, θα πρέπει να έχει βγει η σχετική υπουργική απόφαση από τον νέο υπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη. Στη συνέχεια ως τα τέλη Απριλίου οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν καταθέσει τα σχέδιά τους για το πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση, και από τις αρχές Μαΐου θα πρέπει να ξεκινήσουν οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Τα κριτήρια συμμετοχής των ιδιωτών
Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση, π.χ. με 10%, δεν πρέπει να είναι το μοναδικό κριτήριο για το αν ο έλεγχος της τράπεζας παραμείνει στους ιδιώτες ή όχι. Και τούτο διότι σε ορισμένες τράπεζες που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει αυξήσεις κεφαλαίου οι μέτοχοι έχουν ήδη βάλει λεφτά, όπως για παράδειγμα οι μέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank ή της Τράπεζας Πειραιώς.
Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει το ενδεχόμενο οι ιδιώτες να χάσουν τον έλεγχο της τράπεζας ακόμη και αν μετά τη συμμετοχή του Δημοσίου το ποσοστό τους είναι πάνω από 10%. Οι μέτοχοι αυτοί θα είναι αδικημένοι σε σχέση με τους μέτοχους άλλης τράπεζας, η οποία δεν είχε κάνει αυξήσεις κεφαλαίου στο παρελθόν, έχει μηδενίσει σήμερα το κεφάλαιό της και επειδή οι μέτοχοι θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν το 10% θα διατηρήσουν τον έλεγχο της τράπεζας.
Για τον λόγο αυτόν προτείνεται το κριτήριο για το αν ο έλεγχος της τράπεζας παραμείνει στους ιδιώτες ή όχι να εξαρτηθεί όχι μόνο από το αν το 10% συμμετάσχει ή όχι στην ανακεφαλαιοποίηση, αλλά και από το αν μετά την ανακεφαλαιοποίηση, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή των ιδιωτών σ’ αυτήν, το ποσοστό του ιδιωτικού τομέα διαμορφώνεται πάνω από ένα ποσοστό, π.χ. 20%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.