Στις γειτονιές της Αθήνας μπορεί να ξεφυτρώνουν μαζικά τα ανταλλακτήρια χρυσού όμως στην Τουρκία η κίνηση είναι αντίστροφη. Ολο και περισσότερος κόσμος στρέφεται στην αγορά χρυσού σε κάθε μορφή προκειμένου να προφυλαχθεί από τη ραγδαία υποτίμηση του νομίσματος.
Η διολίσθηση της λίρας αποτελεί «ενδημικό» φαινόμενο στην τουρκική οικονομία η οποία ακόμα και σε περιόδους ισχυρής ανάπτυξης (ο ρυθμός ανάπτυξης έφτασε το 8% το 2011) πλήττεται από τη διαρκή αύξηση του τιμάριθμου.
Το φαινόμενο αυτό κάνει τους Τούρκους να απομακρύνονται από τις τράπεζες και να στρέφονται στα… σεντούκια. Υπολογίζεται ότι ο χρυσός που φυλάσσεται σε ιδιωτικά θησαυροφυλάκια στη χώρα ξεπερνά σε αξία τα 200 δισ. ευρώ και σε βάρος τους 5.000 τόνους!
Οι ιδιωτικές τράπεζες της γειτονικής χώρας προσπαθούν τώρα να ανακόψουν το «κύμα φυγής από τα γκισέ» σχεδιάζοντας ακόμα και ΑΤΜ που θα δίνουν χρυσό αντί για χαρτονομίσματα. Στελέχη τραπεζών δηλώνουν ότι θα προωθηθούν στην αγορά νέα καταθετικά προϊόντα με προνομιακά επιτόκια για όσους καταθέτουν χρυσό αντί για μετρητά.
Ομως πώς να «ξεριζωθεί» ο φόβος μιας πιθανής κατάρρευσης του νομίσματος σε μια χώρα όπου μόλις πριν από 10 χρόνια ο πληθωρισμός κάλπαζε με 45% ροκανίζοντας το εισόδημα των κατοίκων; Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ ο ρυθμός συρρίκνωσης της αξίας των τραπεζικών καταθέσεων στη χώρα είναι ο μεγαλύτερος παγκοσμίως (με εξαίρεση την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία).
Οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα πρέπει να δοθούν περισσότερα κίνητρα για να επιστρέψουν οι καταθέτες στα παραδοσιακά αποταμιευτήρια. «Γιατί να μην κρατήσω τα χρυσαφικά στο σπίτι μου; Εδώ υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια σε σχέση με την τράπεζα κι αν θέλω εξαργυρώνω το χρυσό οποιαδήποτε στιγμή» λέει στη Wall Street Journal μια 70χρονη από την Κωνσταντινούπολη.