Αναφορά στις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα έκανε ο ο Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, ο οποίος παρέστη το απόγευμα της Τετάρτης στην τελετή υπογραφής για τη σύσταση του Ταμείου Εγγύησης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις από την υπουργό Ανάπτυξης Αννας Διαμαντοπούλου και τον Ελληνα αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κ. Πλ. Σακελλάρη.
«Γνωρίζω πολύ καλά ότι έρχονται εκλογές, δεν θέλω να σχολιάσω την εκλογική διαδικασία που έχει ήδη αρχίσει, εναπόκειται στους Έλληνες πολίτες να λάβουν τις δημοκρατικές τους αποφάσεις, ωστόσο καλώ τους πάντες να μη σταματήσει στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας η δουλειά που έχουμε αρχίσει για τη βελτίωση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών ταμείων. Η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια να χάσει χρόνο» δήλωσε ο κ. Χαν, εκφράζοντας εμμέσως πλην σαφώς την ανησυχία των Βρυξελλών για τις εκλογές στην Ελλάδα.
Η συμφωνία για τη σύσταση Ταμείου Εγγύησης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (οριστικοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά από απόφαση της ΕΤΕπ) έχει στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας των τραπεζών. Το Ταμείο αυτό θα αποτελείται από πόρους του ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, οι οποίοι με αντίστοιχη μόχλευση από την ΕΤΕπ σε σχέση ένα προς δύο, θα παρέχουν συνολική ρευστότητα τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013.
«Σε σωστό μονοπάτι»
«Είμαι εδώ μόνο για μερικές ώρες αλλά είναι νομίζω ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική ημέρα για την ελληνική οικονομία και μια ημέρα με πολύ καλές ειδήσεις» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Χαν και πρόσθεσε: «Συνάντησα την κυρία Διαμαντοπούλου και καταφέραμε να σημειώσουμε σημαντική πρόοδο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».
Ο ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ρόλο της Ομάδας Δράσης λέγοντας ότι «πολλά πρέπει να γίνουν» μεταξύ άλλων για τη μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι «η Ελλάδα είναι σε ένα σωστό μονοπάτι».
Μήνυμα στις τράπεζες
«Είναι ένα εξαιρετικά πρωτότυπο πρόγραμμα που απαντά σε ένα από τα κυρίαρχα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» δήλωσε η κυρία Διαμαντοπούλου, προσθέτοντας ότι «πρόκειται να χρησιμοποιηθεί και από άλλες χώρες μέλη».
Πιο συγκεκριμένα, η ΕΤΕπ αναλαμβάνει μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 να χορηγήσει δάνεια ύψους 600 εκατ. ευρώ και μέχρι το τέλος του 2013 δάνεια ύψους 400 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2015 να έχουν δοθεί στην αγορά 1, 44 δισ. ευρώ.
Απευθυνόμενη στις τράπεζες η Υπουργός είπε ότι «είναι εθνική ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στο πρόγραμμα αυτό».
Δήλωσε ότι η αναδιαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε από την ίδια ως υπουργό Ανάπτυξης αλλά αναφέρθηκε στη δουλειά του προκατόχου της κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδη, στις διαπραγματεύσεις του Πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και στο έργο της γενικής γραμματέως ΕΣΠΑ κυρίας Γεωργίας Ζεμπιλιάδου.
Για το θέμα «της διαπλοκής και της διαφθοράς» όπως χαρακτηριστικά είπε, η κυρία Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι η επιλογή της ανατροπής συνολικά του προσωπικού μιας διεύθυνσης «έχει ως στόχο να αναδειχθούν οι έντιμοι υπάλληλοι» -η αναφορά αφορούσε το πρόσφατο «ξήλωμα» της Γενικής Διεύθυνσης Επενδύσεων.
Για το νέο Ταμείο Εγγυήσεων που θα αφορά στα μεγάλα έργα η Υπουργός σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κάνει ανακοινώσεις στις 16 Απριλίου και την ίδια ημέρα θα γίνει γνωστό τι θα συμβεί με τα έργα ελληνικού ενδιαφέροντος.
Η υπουργός προανήγγειλε τέλος της κατάθεση του πολυαναμενόμενου πολυνομοσχεδίου για την ανάπτυξη και τη γραφειοκρατία το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή.
«Εντός εβδομάδων»
Από την πλευρά της ΕΤΕπ ο κ. Σακελλάρης δήλωσε ότι το «ταμείο εγγυήσεων θα μειώσει το κόστος χρηματοδότησης τόσο για τις συνεργαζόμενες τράπεζες όσο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».Ξεκαθάρισε ότι οι νέοι πόροι δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση παλαιών πιστωτικών γραμμών θα επιτρέπεται όμως η χρηματοδότηση του κεφαλαίου κίνησης.
Η επιλογή της χρηματοδότησης επιχειρήσεων θα γίνεται αποκλειστικά από τις συνεργαζόμενες τράπεζες. Ανέφερε τέλος ότι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την ενεργοποίηση του ταμείου θα απαιτήσουν λίγες εβδομάδες.