Μιχάλης Χάλαρης: «Δεν μας καλύπτει το θεσμικό καθεστώς για να κάνουμε ελέγχους. Οι έλεγχοι έχουν τη μορφή καταδρομικών επιχειρήσεων»

Την Τετάρτη 21/3/2012 ο Ειδικός Γραμματέας ΣΕΠΕ μίλησε στην εκπομπή «Σεμνά και ταπεινά» και στους Γιώργο Κακούση και Δημήτρη Πετρόπουλο (καθημερινά 08.00-10.00)

Για το θεσμικό καθεστώς που επικρατεί για τα φραιυλοχώραφα στη Μανωλάδα{{{ moto }}}

Όπως ξέρετε μέχρι και τις 5 Αυγούστου δεν ενέπιπτε σε κανένα ελεγκτικό όργανο η αρμοδιότητα για τον έλεγχο των φραουλοχώραφων.

Για λόγους επικοινωνιακούς, είχε πάει το ΣΕΠΕ, όταν είχε ξεσπάσει το θέμα, τότε, αλλά επίσημα, θεσμικά καλύπτεται η αρμοδιότητα, πλέον, μετά τις 5 Αυγούστου, όταν το περάσαμε στον νόμο για την αναμόρφωση ΣΕΠΕ Είναι στην αρμοδιότητά μας να πάμε στα φραιυλοχώραφα αλλά η οδηγία για τις αγροτικές εργασίες δεν έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό Δίκαιο με αποτέλεσμα να είναι ένα γκρίζο τοπίο.

Πότε μπορείτε να κάνετε έλεγχο

Εάν είναι επιχείρηση ή εκμετάλλευση πρωτογενούς τομέα- που δεν είναι το χωράφι ούτε επιχείρηση ,ούτε πρωτογενής τομέας -είναι, ακριβώς, το γκρίζο θολό τοπίο.

Εάν υπάρχει ΄μια επιχείρηση ομπρέλα πάνω από το χωράφι μπορείτε να πάτε γιατί είναι εργασιακός χώρος . Εάν είναι αγρότης δεν δικαιούστε να πάτε

Ακριβώς. Δεν θεωρούνται επιχειρήσεις.

Εάν υπάρξει καταγγελία θα στείλουμε ελεγκτές αλλά είμαστε στα όρια της νομιμότητας. Δεν θεωρούνται τα φραουλοχώραφα επιχειρήσεις. {{{ audio1 }}}

Κατεβάστε το ηχητικό εδώ

Δεν καλύπτεται το σύνολο των αγροτικών εργασιών. Και τούτο γιατί εκκρεμεί ακόμα η ενσωμάτωση της χώρας μας στη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας που αφορά τις αγροτικές εργασίες.

Για τις τυποποιητικές επιχειρήσεις

Τα τυποποιητήρια είναι επιχειρήσεις πρωτογενούς εκμετάλλευσης. Ακριβώς κι εκεί τις ίδιες συνθήκες αντιμετωπίζουμε. Δηλαδή είναι κράτος εν κράτει. Βάζουν τσιλιαδόρους, βάζουν σκυλιά κλειδώνουν τους εργάτες εκεί που τους κλειδώνουν η τους αποσύρουν σε μέρη που δεν μπορείς να πας. Κι εκεί πέρα οι επιθεωρητές εργασίας δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά . Δεν είναι κομάντος. Θέλει πραγματικά στρατιωτικού τύπου κι αστυνομικού τύπου επιχείρηση για να μπορέσεις να κάνεις ελέγχους. Κι αυτό γίνεται όπου υπάρχουν τυποποιητήρια Στη πλειοψηφία όλων των αγροτικών προϊόντων. Μην κοροϊδευόμαστε. Δεν ήθελα να δώσω γεωγραφικές περιοχές αλλά Κορινθία το έχουμε πολύ έντονα αυτό.{{{ audio2 }}}

Κατεβάστε το ηχητικό εδώ

Ποιες συνθήκες συναντάται

Είναι κατ αντιστοιχία με τη Μανωλάδα. Είναι κατ αρχήν όλοι αδήλωτοι κι είναι και μεταφερόμενοι. Κι όταν πάμε εμείς να κάνουμε έλεγχο, μέχρι να φτάσουμε να κάνουμε τον έλεγχο, έχουν εξαφανιστεί οι εργαζόμενοι. Αν δε μας παρουσιάσουν ένα κλειστό τυποποιητήριο ή συσκευαστήριο θα μας δώσουν τους ελάχιστους εργαζόμενους που είναι δηλωμένοι. Και το σύστημα των εργαζομένων είναι μικτό. Μπορεί να εκμεταλλεύονται περισσότερο τους αλλοδαπούς.

Πως γίνονται οι έλεγχοι

Όταν σχεδιάζουμε τις επιχειρήσεις τέτοιου τύπου, επιχειρήσεις καταδρομικές, δεν μιλάμε για απλούς ελέγχους, έχουμε τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, τα κανονίζουμε, αλλά μην ξεχνάτε σε περιπτώσεις που υπάρχει εντοπιότητα υπάρχουν κι άλλα θέματα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.