Ελληνική συμμετοχή στο διεθνές συνέδριο της Επιστήμης των Υλικών

Όταν πριν από περίπου 4 χρόνια ο Αλέξανδρος Σεραφείμ από την Καστοριά, 21 ετών σήμερα, και φοιτητής της σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο πετύχαινε την εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο, δεν φανταζόταν ότι σήμερα θα ήταν πολύ κοντά στο να εκπροσωπήσει τη χώρα του και το πανεπιστήμιό του στο διεθνές συνέδριο Junior EuroMat το οποίο θα διεξαχθεί στη Λωζάνη από τις 23 έως τις 27 Ιουλίου.

Όταν πριν από περίπου 4 χρόνια ο Αλέξανδρος Σεραφείμ από την Καστοριά, 21 ετών σήμερα, και φοιτητής της σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο πετύχαινε την εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο, δεν φανταζόταν ότι σήμερα θα ήταν πολύ κοντά στο να εκπροσωπήσει τη χώρα του και το πανεπιστήμιό του στο διεθνές συνέδριο Junior EuroMat το οποίο θα διεξαχθεί στη Λωζάνη από τις 23 έως τις 27 Ιουλίου.

Το συγκεκριμένο συνέδριο που αφορά νέους επιστήμονες, διδακτορικούς, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές, διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Ενώσεων της Επιστήμης των Υλικών με τους συμμετέχοντες να προέρχονται από τις περισσότερες ευρωπαϊκές – και όχι μόνο – χώρες.

«Η δική μου εργασία αφορούσε την δημιουργία ενός μοντέλου που να μπορεί να προβλέπει την αντοχή των διαφόρων κραμάτων αλουμινίου βάσει της σύστασης και της επεξεργασίας που έχουν υποστεί» λέει ο Αλέξανδρος. Το θέμα μου δόθηκε από τον υπεύθυνο καθηγητή, ήταν πολύ ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα είναι ένα θέμα πάνω στο οποίο υπάρχει ενδιαφέρον για επιστημονικές δημοσιεύσεις» προσθέτει. Περιμένει με ιδιαίτερη ανυπομονησία το ταξίδι στη Λωζάνη. «Θα έχω την ευκαιρία να ταξιδέψω για πρώτη φορά μόνος μου στο εξωτερικό. Επιπλέον θα μπορέσω να μετρήσω τον εαυτό μου και τις δυνάμεις μου απέναντι σε επιστήμονες και συναδέλφους μου από άλλες χώρες και άλλα εκπαιδευτικά συστήματα».

«Στον εσωτερικό διαγωνισμό που έγινε στο Εργαστήριο Υλικών του πανεπιστημίου μας συμμετείχαν τέσσερις φοιτητές» λέει ο καθηγητής κ. Γρηγόρης Χαϊδεμένόπουλος, ο οποίος, μαζί με άλλους δύο συναδέλφους του ήταν εκείνοι που αξιολόγησαν τις εργασίες. «Όλες ήταν πολύ καλές. Απλά του Αλέξανδρου ήταν πιο ολοκληρωμένη. Την έχουμε στείλει στους αρμόδιους ώστε να εγκρίνουν τη συμμετοχή του στο συνέδριο, αλλά είμαστε σχεδόν σίγουροι για αυτό, πρόκειται για πολύ καλή εργασία» λέει ο κ. Χαϊδεμενόπουλος. «Τα έξοδα του ταξιδιού στην Λωζάνη θα καλυφτούν από το εργαστήριο, ήταν ένα δώρο και ένα κίνητρο που θέλαμε να δώσουμε στους φοιτητές. Θέλαμε να υπάρχει ελληνική παρουσία στο Junior Mat κάτι που στο παρελθόν ήταν σπάνιο ή και ανύπαρκτο. Επιπλέον θέλαμε να δείξουμε μια καλή εικόνα της χώρας μας σε μια περίοδο που διεθνώς για μας δεν ακούγονταν τα καλύτερα. Νομίζω ότι η εργασία του Αλέξανδρου το πετυχαίνει αυτό» λέει ο κ. Χαϊδεμενόπουλος.

«Να δείξουμε το καλό πρόσωπο της χώρας»

Όταν ταξιδεύει στο το εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους ο κ. Χαϊδεμενόπουλος το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει να αντιμετωπίσει «μια αυξανόμενη προκατάληψη. Με όσους γνωρίζομαι προσωπικά απλά έχω να αντιμετωπίσω πολλές ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με την κατάσταση στην Ελλάδα. Όσοι δε σε γνωρίζουν όμως μπορεί να είναι και αρνητικοί. Ίσως και να περνάει ακόμα από το μυαλό τους ότι αν αναλάβεις ένα ερευνητικό έργο δε θα καταφέρεις να ανταποκριθείς σε αυτό μόνο και μόνο επειδή είσαι Έλληνας και εργάζεσαι εδώ. Είναι και αυτός ένας λόγος που θέλουμε να έχουμε συμμετοχή στο Junior Mat φέτος. Για να δείξουμε ότι στην Ελλάδα γίνονται καλά πράγματα» λέει ο κ. Χαϊδεμενόπουλος προσθέτοντας ότι τουλάχιστον «στον ερευνητικό τομέα η χώρα μας πετυχαίνει πολύ καλά αποτελέσματα. Οι Έλληνες επιστήμονες διεκδικούν, και συνήθως παίρνουν ευρωπαϊκά ερευνητικά κονδύλια δυσανάλογα μεγάλα σε σχέση με το μέγεθος της χώρας. Το ότι τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών βρίσκουν συνήθως εφαρμογές και πρακτική αξιοποίηση εκτός Ελλάδας είναι μια άλλη συζήτηση.

Ο Αλέξανδρος ζει στον Βόλο από το 2008. Τη συγκεκριμένη σχολή τη διάλεξε γιατί του άρεσε «ιδιαίτερα το πρόγραμμα σπουδών, ενώ και κάποιοι γνωστοί που φοιτούσαν ήδη εδώ μου είχαν πει για το πολύ υψηλό επίπεδο των καθηγητών. Η πόλη μου αρέσει ιδιαίτερα, όμως εδώ και δύο και δύο περίπου χρόνια τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Παλαιότερα, οι καφετέριες στην παραλία ήταν γεμάτες και τις καθημερινές , τώρα πλέον αυτό συμβαίνει μόνο τα Σαββατοκύριακα. Επίσης, υπάρχουν φοιτητές που αναγκάστηκαν να μετακομίσουν σε φθηνότερα σπίτια ή να συγκατοικήσουν. Στον τοπικό Τύπο μάλιστα, υπήρχαν ακόμα και δημοσιεύματα για φοιτητές που εγκατέλειψαν τελείως τις σπουδές τους». Ο ίδιος εμφανίζεται πάντως αρκετά αισιόδοξος για το μέλλον του. «Μέχρι να μπω στην αγορά εργασίας ελπίζω τα πράγματα να είναι καλύτερα. Αυτή τη στιγμή σπουδάζω και ασχολούμαι με κάτι που μου αρέσει».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.