Δεν μας έφθαναν όλα τα άλλα, η Ελλάδα απειλείται τώρα και με αποπομπή από τη Συνθήκη του Σένγκεν επειδή δεν έχει καταφέρει να ελέγξει την είσοδο των παράνομων μεταναστών, οι οποίοι, αφού πρώτα διέλθουν από τη χώρα μας, κατακλύζουν τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εχει υπολογισθεί ότι το 90% των παράνομων μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ενωση προέρχεται από την Ελλάδα. Πληροφορίες, οι οποίες δεν έχουν επισήμως επιβεβαιωθεί, αλλά έχουν ήδη δημοσιευθεί στον διεθνή Τύπο, αναφέρουν μάλιστα ότι η Γερμανία, η Φινλανδία και η Αυστρία είναι έτοιμες να επαναφέρουν τον έλεγχο των διαβατηρίων για τους ταξιδιώτες από την Ελλάδα. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται μέσα σε ένα κλίμα υστερίας κατά των μεταναστών, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη δήλωση του Νικολά Σαρκοζί ότι αν δεν ληφθούν αυστηρά μέτρα η Γαλλία θα αποχωρήσει από το Σένγκεν. Και μπορεί η δήλωση αυτή του προέδρου της Γαλλίας να έγινε για καθαρά προεκλογικούς λόγους, προκειμένου να προσελκύσει τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους της Μαρίν Λεπέν, δεν παύει όμως να πυροδοτεί παράλληλα και τις εις βάρος της Ελλάδας καταγγελίες.
Γνωστό είναι βεβαίως ότι είναι πρακτικά αδύνατον για την Ελλάδα να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο στα σύνορά της, κυρίως λόγω της διασποράς των δεκάδων νησιών, αλλά και στην περιοχή του Εβρου, όπου η δύναμη της Frontex αποδεικνύεται ανεπαρκής, λόγω ελλείψεως κατάλληλων πόρων. Ιδιαίτερα σήμερα με την οικονομική κρίση, αν δεν υπάρξει ουσιαστική οικονομική ενίσχυση από τις άλλες χώρες-μέλη, το οξύτατο πρόβλημα που παρατηρείται δεν πρόκειται να λυθεί. Ενα πρόβλημα που καθίσταται εντονότερο από την άρνηση της Τουρκίας να υπογράψει συμφωνία επανεισδοχής των παράνομων μεταναστών που προέρχονται από το τουρκικό έδαφος. Η Αγκυρα αρνείται να υπογράψει τη συμφωνία αυτή, αν προηγουμένως δεν καταργηθεί το καθεστώς της βίζας που ισχύει για τους τούρκους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν τις χώρες της ΕΕ. Το τουρκικό αυτό αίτημα αποτελεί άλλωστε και ένα από τα κυριότερα θέματα των διμερών ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι με τον τρόπο αυτό εμποδίζεται η αύξηση του τουρκικού τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα.
Ηδη πάντως στα μεγάλα αεροδρόμια της Γερμανίας ασκούνται μεμονωμένοι έλεγχοι διαβατηρίων στους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Ελλάδα, γεγονός που επιτρέπεται από τη Συνθήκη μόνο στην περίπτωση που υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για ύποπτα άτομα. Ολα αυτά εντάσσονται στο γενικότερο κλίμα αντιδράσεων για τη δράση των παράνομων μεταναστών στις ευρωπαϊκές χώρες, που οδηγούν τους πολίτες στην αγκαλιά των ακροδεξιών κομμάτων. Και είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Γαλλίας και ο χειρισμός του θέματος από τον Νικολά Σαρκοζί. Ενας χειρισμός που προφανώς τον ευνόησε προεκλογικά, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν να ανεβαίνει στον πρώτο γύρο. Είναι όμως βέβαιο ότι με τη δεξιά αυτή στροφή θα χάσει τις ψήφους των μετριοπαθών κεντρώων ψηφοφόρων στον δεύτερο γύρο. Γι’ αυτό και οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα τουλάχιστον 10 μονάδων στον Φρανσουά Ολάντ για τον δεύτερο γύρο. Πέρα όμως από τις εσωτερικές εξελίξεις στη Γαλλία, το βέβαιο είναι ότι απαιτείται πλέον μια ριζική αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, με κύριο στόχο την αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων. Διότι δεν μπορεί η πιο εκτεθειμένη χώρα, όπως είναι η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της ιδιομορφίας, να πληρώνει από μόνη της το μάρμαρο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ