Μεγαλύτερος πονοκέφαλος από το Ιράκ είναι το Αφγανιστάν για τις ΗΠΑ

Ο δεκαετής πόλεμος στο Αφγανιστάν έχει εκφυλιστεί σε μια σειρά από ατοπήματα που ξενίζουν ακόμη και τους πιο ένθερμους _ κάποτε _ υποστηριχτές του.

Ο δεκαετής πόλεμος στο Αφγανιστάν έχει εκφυλιστεί σε μια σειρά από ατοπήματα που ξενίζουν ακόμη και τους πιο ένθερμους _ κάποτε _ υποστηριχτές του. Η εν ψυχρώ δολοφονία 16 αφγανών αμάχων, μεταξύ των οποίων εννέα παιδιά, από αμερικανό στρατιώτη την περασμένη Κυριακή, το πρόσφατο κάψιμο κορανίων σε αμερικανική στρατιωτική βάση και το βίντεο που δείχνει αμερικανούς πεζοναύτες να ουρούν πάνω σε πτώματα Αφγανών περιπλέκουν την κατάσταση.

Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, που είχε κάποτε ευρεία υποστήριξη εντός και εκτός Αμερικής, μετατρέπεται σε πονοκέφαλο για τον Μπαράκ Ομπάμα. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί τονίζουν ότι υπάρχει μεγάλη κόπωση στα στρατεύματα και υψώνουν τις φωνές για την απόσυρσή τους από τη χώρα το 2014, όπως έχει ανακοινωθεί, αν όχι νωρίτερα.

Υπενθυμίζουμε ότι οι Ρεπουμπλικανοί ήταν κάθετα αντίθετοι προς την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ και είχαν επικρίνει σφοδρά την προεκλογική δέσμευση του Ομπάμα το 2008 ότι θα έβαζε ένα τέλος και στον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση των Washington Post και ABC, το 55% των Αμερικανών θεωρεί ότι οι Αφγανοί αντιτίθενται στα σχέδια των ΗΠΑ για τη χώρα τους ενώ το 60% πιστεύει ότι ο πόλεμος αυτός δεν αξίζει.

Εξι Αμερικανοί δολοφονήθηκαν ως απάντηση στο κάψιμο των κορανίων, διαδηλώσεις πραγματοποιούνται καθημερινά στις πόλεις του Αφγανιστάν με αφορμή την ασέβεια προς το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων και την δολοφονία των 16 αμάχων και η κατάσταση είναι πολύ έκρυθμη.

Ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι απαιτεί να παραδοθεί ο δράστης της 16πλής δολοφονίας στις αφγανικές αρχές για να δικαστεί, αλλά οι Αμερικανοί τον φυγάδευσαν έξω από τη χώρα _ πιθανότατα στο Κουβέιτ _ για να αντιμετωπίσει τελικά την αμερικανική δικαιοσύνη. Συμφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Καμπούλ προβλέπει ότι οι αμερικανοί στρατιώτες έχουν ασυλία από την αφγανική νομοθεσία.

Σαν να μην έφθαναν αυτά, οι Ταλιμπάν εξέδωσαν ανακοίνωση ότι αποσύρονται από τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον και τον Καρζάι. Οι ελπίδες για μια αποφασιστική νίκη επί των Ταλιμπάν είχαν προ πολλού εγκαταλειφθεί και η περσινή ανακοίνωσή τους ότι θα άνοιγαν πολιτικό γραφείο στο Κατάρ είχε προσφέρει μια πραγματική διέξοδο.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των Ταλιμπάν, ακολούθησε ανακοίνωση του αφγανού προέδρου που ζήτησε από τα αμερικανικά στρατεύματα να αποσυρθούν στις βάσεις τους και να πάψουν τις νυχτερινές επιδρομές σε χωριά. Ο Καρζάι τονίζει ότι οι επιδρομές αυτές προκαλούν μεγάλο αριθμό θυμάτων ανάμεσα στους αμάχους και είναι ταπεινωτικές για τους Αφγανούς που βλέπουν τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις να εισβάλουν στα σπίτια τους τα μαύρα μεσάνυχτα. Οι Αμερικανοί απαντούν ότι η στρατηγική αυτή είναι απαραίτητη για τον εντοπισμό ανταρτών.

Το Αφγανιστάν δεν είναι Ιράκ, υποστήριζε η Ουάσινγκτον τα πρώτα χρόνια της θητείας του Ομπάμα. Η διαφορά ήταν ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν άξιζε τον κόπο ενώ στο Ιράκ όχι.

Σήμερα το Αφγανιστάν έχει μετατραπεί σε Ιράκ: ένας πόλεμος χωρίς τέλος στον οποίο οι Αμερικανοί δεν μπορούν πάντα να διακρίνουν ποιος είναι φίλος και ποιος εχθρός.

Όπως και στο Ιράκ, η διαμάχη είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί στο Αφγανιστάν και μετά την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων. Η κατάσταση στη χώρα όμως είναι πολύ πιο ασταθής απ’ όσο στο Ιράκ. Όταν οι αμερικανικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από το Ιράκ, η σουνιτική ένοπλη αντίσταση είχε ήδη καμφθεί. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για την ένοπλη αντίσταση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.