Η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα και η βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ ως το τέλος του 2013, αποτελούν τις μέγιστες προτεραιότητες για τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Οπως δήλωσε ο Χ. Ράιχενμπαχ, ναι μεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για την Ελλάδα, αλλά θα πρέπει παράλληλα να προχωρήσουν οι συζητήσεις για το πώς θα μπορούσαν να αποδεσμευθούν και να απορροφηθούν γρηγορότερα οι πόροι του ΕΣΠΑ.
Ο Χ. Ράιχενμπαχ υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει ένα νέο εργαλείο για την επιτάχυνση της υλοποίησης μεγάλων επενδυτικών έργων (π.χ. αυτοκινητόδρομους, ενεργειακά έργα, υποδομές, κλπ.), το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί τον Μάιο, αφού προηγουμένως εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη. Παράλληλα, σημείωσε, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να έρθει σε συνεννόηση τόσο με τους εργολάβους- αναδόχους των έργων, όσο και με τις τράπεζες, ώστε ως τα μέσα του έτους να έχει βρεθεί τρόπος να ξεκινήσει η υλοποίηση των έργων.
Ερωτηθείς σχετικά για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη δημιουργία Ταμείων που θα χρηματοδοτήσουν τα μεγάλα επενδυτικά έργα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο Χ. Ράιχενμπαχ απάντησε ότι η Επιτροπή σε συνεργασία με την ΕΤΕπ προετοιμάζουν το έδαφος για να ληφθεί η σχετική απόφαση τον Μάιο. Σε ό,τι αφορά τις περαιτέρω χρηματοδοτικές ανάγκες και τη δυνατότητα μόχλευσης χρημάτων μέσω της ΕΤΕπ, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν.
Επιπλέον, ο κ. Ράιχενμπαχ τόνισε την ανάγκη να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), οι οποίες όπως είπε αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας. Ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι υπάρχουν διαθέσιμα 2 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους και άλλα 2 δισ. ευρώ από δάνεια τραπεζών. Εξέφρασε, μάλιστα την πεποίθηση ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα βελτιώσει την παροχή ρευστότητας προς τις ΜΜΕ.
Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα. Τόνισε ότι στον τομέα αυτόν πρέπει να γίνουν πολλά ώστε να διευκολυνθούν οι έλληνες επιχειρηματίες αλλά και οι ξένοι επενδυτές. Ειδικότερα, μεταξύ των προβλημάτων που χαρακτηρίζουν το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, ο Χ. Ράιχενμπαχ ανέφερε τη διαδικασία αδειοδότησης, τη γραφειοκρατία, την έλλειψη ρευστότητας και τον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει την αγορά εργασίας.
Παράλληλα, ο Χ. Ράιχενμπαχ τόνισε ότι οι δύο επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για την Ελλάδα, καθώς, το επόμενο διάστημα πρέπει να μπουν ισχυρές βάσεις για την εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής. Σημείωσε δε, ότι αυτό αποτυπώθηκε και στη συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο στις Βρυξέλλες, όπου επισημάνθηκε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο μέχρι τις εκλογές».
Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης υπενθύμισε πως ο Ζ. Μπαρόζο έλαβε διαβεβαίωση από τον έλληνα πρωθυπουργό ότι θα λάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε να μην χαθεί χρόνος.
Τέλος, ερωτηθείς για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων που έχουν στόχο την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, ο Χ. Ράιχενμπαχ ανέφερε ότι το θέμα έχει αναλάβει εμπειρογνώμονας της Ομάδας Δράσης.
Παράλληλα, απέρριψε κατηγορηματικά τις θεωρίες περί εξόδου της Ελλάδας από τον χώρο Σένγκεν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να αποφευχθούν οποιεσδήποτε πολιτικές επιπτώσεις.