Οσο διαρκεί το PSI, η κυβέρνηση δεν μπορεί να πει τίποτα για το ζήτημα των ιδιωτών ομολογιούχων, ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, απαντώντας σε τρεις σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις, της Ντόρας Μπακογιάννη, του Βασίλη Κεγκέρογλου και του Δημήτρη Παπαδημούλη.
Αναπτύσσοντας πρώτη την ερώτησή της, η Ντόρα Μπακογιάννη παρατήρησε πως «ο προεκλογικός αγώνας ξεκινά πάρα πολύ άσχημα, τα κόμματα του λαϊκισμού έχουν καταφέρει να τετραγωνίσουν τον κύκλο και η κυβέρνηση έχει δώσει επιχειρήματα σε όσους αντιστρατεύονται τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό».
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας επισήμανε πως, παρά τις υποσχέσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή περί αποζημίωσης των ιδιωτών ομολογιούχων που εμπιστεύτηκαν το ελληνικό Δημόσιο αγοράζοντας ομόλογα από την πρωτογενή αγορά, «οι δηλώσεις Γιούνκερ, το βράδυ της Δευτέρας, απέδειξαν πως η συγκυβέρνηση του ΠαΣοΚ και της Νέας Δημοκρατίας δεν είχε προχωρήσει σε μια τέτοια διαπραγμάτευση, ώστε να διασφαλίσει τα φυσικά πρόσωπα και όχι φυσικά τα κερδοσκοπικά funds».
«Είτε είναι αφελής ο κ. Βενιζέλος, είτε εσκεμμένα κορόιδεψε τη Βουλή, είτε δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα» παρατήρησε η κ. Μπακογιάννη, προτείνοντας να υπάρξει πριν από τις εκλογές «ένα σχέδιο αναπτυξιακής μορφής, μια αναπτυξιακή πρόταση αντί για αποζημίωση, ώστε οι άνθρωποι να μην πρέπει να ζήσουν μέχρι το 2045 για να πάρουν το 50% των χρημάτων τους».
«Οσοι εμπιστεύτηκαν τη χώρα τους και την ελληνική πολιτεία νιώθουν εξαπατημένοι. Είναι συνειδητή εξαπάτηση» παρατήρησε με τη σειρά του ο Δ. Παπαδημούλης. «Είπατε πως θα υπάρξει αντιμετώπιση του θέματος εν ευθέτω χρόνω. Ποιος είναι αυτός ο χρόνος; Οι ρωμαϊκές καλένδες;» αναρωτήθηκε.
Τη σύσταση ειδικής Επιτροπής της Βουλής, που θα εξετάσει το ζήτημα των κατόχων ομολόγων μέχρι 100.000 ευρώ, πρότεινε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου. Αντιμετωπίζοντας δε, τις αντιρρήσεις του παριστάμενου Δ. Παπαδημούλη, ο κ. Κεγκέρογλου τον κάλεσε να αφήσει τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσουν και να μην δεσμεύει το κόμμα του, απορρίπτοντας τη πρόταση.
«Αν σήμερα η Ελλάδα κατάφερε να οργανώσει με επιτυχία την μεγαλύτερη απομείωση χρέους, αυτό το κατάφερε επειδή είχε στήριξη απ’ τους θεσμικούς πιστωτές και θεσμούς. Αλλιώς, δεν θα υπήρχε η συμμετοχή που καταγράφηκε στο PSI ούτε η κατάληξη που γνωρίζουμε» ανέφερε ο Φ. Σαχινίδης. «Γι’ αυτό και κρίνω πως πρέπει να αποφεύγονται τοποθετήσεις που αποσκοπούν στην αποκόμιση πρόσκαιρων εντυπώσεων, όπως επίσης και εκτιμήσεις για το ποιοι μίλησαν στο Eurogroup και ποιοι όχι. Δεν είναι οι κατάλληλες στιγμές. Πρόκειται για λάθος ενέργεια, που γίνεται προεκλογικά, για λόγους εντυπωσιασμού και όχι ουσίας».
«Η διαδικασία του PSI είναι σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανταλλαγής στις 23 Μαρτίου, δεν μπορεί να πει τίποτα. Οποιες πρωτοβουλίες παίρνουμε, είναι στο όνομα των καταθετών. Δεν υπηρετούμε τους τραπεζίτες, αλλά ένα υγειές τραπεζικό σύστημα» συμπλήρωσε, αργότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.