Την «πλήρη συμπαράταξη και στήριξη» της ελληνικής κυβέρνησης και ολόκληρου του ελληνικού λαού και των κομμάτων στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού εξέφρασε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος προς τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, σε συνάντηση διάρκειας περίπου μιας ώρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Ομήρου ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις εξελίξεις «ή τις μη εξελίξεις», όπως είπε, στο Κυπριακό, «υπό την έννοια ότι η τουρκική αδιαλλαξία και κακοπιστία εξακολουθεί να εμποδίζει την επίτευξη οποιασδήποτε προόδου».
Ανέφερε ότι ενημέρωσε για το γεγονός πως οι απευθείας διαπραγματεύσεις των τελευταίων 3,5 χρόνων δεν έχουν οδηγήσει σε διάρρηξη του αδιεξόδου «λόγω αυτής της συνεχιζόμενης και κλιμακούμενης τουρκικής αδιαλλαξίας», αλλά και για τις «απειλές» της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επιπλέον, ο κ. Ομήρου ενημέρωσε για την επικείμενη ανάληψη από την Κυπριακή Δημοκρατία της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το β’ εξάμηνο του 2012.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν και θέματα οικονομίας, με τον κ. Ομήρου να εκφράζει την «πλήρη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού ελληνισμού στις προσπάθειες για να υπάρξει υπέρβαση της οικονομικής κρίσης».
Ακόμη, ενημέρωσε τον κ. Παπαδήμο για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, «ιδιαίτερα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», και εξέφρασε την ελπίδα και την προσδοκία ότι και οι δύο χώρες θα ξεπεράσουν τη σημερινή δυσμενή οικονομική συγκυρία και θα προχωρήσουν στον δρόμο της ανάπτυξης, της ευημερίας και της διαμόρφωσης συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, όπου, όπως υπογράμμισε, οι δύο χώρες ως μέλη της ΕΕ είναι «πρωταγωνιστές» γι’ αυτούς τους στόχους.
Ερωτηθείς εάν συζήτησαν και για συνεργασία των δύο χωρών για τα ενεργειακά κοιτάσματα, ο κ. Ομήρου διαβεβαίωσε ότι «είναι κάτι πέραν του βεβαίου» πως η Βουλή των Αντιπροσώπων «ευνοεί μια συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένου και του ενεργειακού και υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για να υπάρξει στρατηγική συνεργασία Κύπρου- Ελλάδας που αναβαθμίζει και τη γεωπολιτική, γεωστρατηγική δυνατότητα και των δύο χωρών στην περιοχή».
Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφτεί την Κύπρο κάποια στιγμή και σημείωσε ότι ο κυπριακός ελληνισμός θα τον καλωσορίσει με πολλή αγάπη.
Συνάντηση Ομήρου – Δήμα
Νωρίτερα, ο κ. Ομήρου συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα, ο οποίος επαναβεβαίωσε ότι το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
«Γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία με τις δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων, που διαγκωνίζονται ο ένας τον άλλο στην αδιαλλαξία, και δίνουν αφορμή στον κ. Ερογλου να είναι ακόμη πιο αδιάλλακτος και να δημιουργεί προβλήματα στις διαπραγματεύσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμας, σε σύντομη δήλωσή του κατά την έναρξη της συνάντησης.
Από την πλευρά του, ο κ. Ομήρου ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τον ελληνικό λαό για τη σταθερή συμπαράσταση και συμπαράταξη στον αγώνα του κυπριακού λαού για τον τερματισμό της κατοχής και την επίτευξη δημοκρατικής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό στο πλαίσιο των αρχών του ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι το φυσικό στήριγμα του Κυπριακού Ελληνισμού σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα, με μια Τουρκία, που κλιμακώνει την αδιαλλαξία της». Μάλιστα, παρατήρησε ότι η αδιαλλαξία της Τουρκίας αποτυπώνεται από τις θέσεις που καταθέτει μέσω του κ. Ερογλου στις απευθείας διαπραγματεύσεις.
Τέλος, ο κ. Ομήρου υπογράμμισε ότι δεν δικαιολογείται με τίποτα η σύγκληση μιας πολυμερούς συνάντησης για το Κυπριακό, καθώς δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία σύγκλιση απόψεων και θέσεων.