Η χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων υπήρξε ανέκαθεν πέτρα σκανδάλου στη δημόσια ζωή. Τα κόμματα πριν από τη Μεταπολίτευση του 1974 (πτώση της απριλιανής δικτατορίας και εγκαθίδρυση δημοκρατικού πολιτεύματος) εξασφάλιζαν τους αναγκαίους για τη λειτουργία τους οικονομικούς πόρους με εισφορές των φίλων και των μελών τους.
Ηταν, πάντως, από τότε κοινό μυστικό ότι το λεγόμενο μεγάλο κεφάλαιο ενίσχυε οικονομικώς τα κόμματα. Μεγιστάνες του πλούτου όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Σταύρος Νιάρχος και ο Μποδοσάκης Αθανασιάδης κατέθεταν τον οβολό τους στα κομματικά ταμεία, άλλος λιγότερα, άλλος περισσότερα, ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις τους. Ορισμένα κόμματα έχουν κατηγορηθεί, χωρίς αποδείξεις, ότι απελάμβαναν οικονομική ενίσχυση από το εξωτερικό μέσω του διεθνούς εμπορίου…
Οι προσπάθειες όλων των κομμάτων να εξασφαλίσουν πόρους από τακτικές συνδρομές των μελών τους υπήρξαν κατά κανόνα αποτυχημένες. Ακόμη και το ΚΚΕ, με τις γνωστές οικονομικές εξορμήσεις του, ομολογούσε το αδύνατον της λειτουργίας του χωρίς έκτακτες ενισχύσεις.
Με την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα τα κόμματα βρέθηκαν σε πλεονεκτική θέση. Η πολιτική υπήρξε για τουλάχιστον δύο δεκαετίες ταμπού για τη δημόσια ζωή. Η Κοινή Γνώμη έζησε στον αστερισμό «αγιοποιήσεως» της Πολιτικής και των φορέων της. Χωρίς να διατυπωθεί οποιαδήποτε αντίρρηση νομοθετήθηκε η τακτική ετήσια οικονομική ενίσχυση όλων των κομμάτων της Βουλής. Ορισμένες φωνές, ότι πρέπει η χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων να συμπέσει με δημοσιοποίηση των εσόδων και εξόδων τους, προσέκρουσαν στη σθεναρή άρνηση του ΚΚΕ να δηλώνει τους άλλους πόρους του.
Η άρνηση αυτή του ΚΚΕ έγινε γενικώς… αποδεκτή, αφού κανείς δεν θα ήθελε να πηγαίνει το… ΣΔΟΕ στα γραφεία του, όπως μπορεί να εισέλθει σε οποιοδήποτε μαγαζί…
Η σημερινή κατάσταση είναι η φυσική συνέπεια μιας αλόγιστης σπατάλης, πίσω από τις πλάτες του λαού. Τεράστια ποσά διακινούνται από τα κόμματα, που ξοδεύουν πολύ περισσότερα από όσα επισήμως εισπράττουν. Φθάσαμε έτσι στο σημείο να αντιμετωπίζουν… πτώχευση και τα κόμματα. Με τη μέθοδο της εισπράξεως δανείων έναντι μελλοντικών εσόδων από το κράτος (θα υπάρχουν όλα τα κόμματα μετά λ.χ. πέντε χρόνια;), τα κόμματα έχουν επιβίωση – έως χθες! Ηδη φέρεται ως πτωχεύσαν το ΠαΣοΚ, του οποίου οι κομματικοί υπάλληλοι έχουν κάνει… κατάληψη των γραφείων του!
Η κατάσταση όσο πλησιάζουμε στις εκλογές τείνει προς διασυρμό και γελοιοποίηση. Τα κόμματα οφείλουν να διαφυλάξουν έστω και την τελευταία στιγμή την όση αξιοπρέπεια τους απομένει.
Ο κ. Σαμαράς και ο νέος αρχηγός του ΠαΣοΚ, που θα διεκδικήσουν την εξουσία σε λίγες εβδομάδες, οφείλουν να αποκηρύξουν αμέσως την Κουρελού και τη Λατέρνα, όπως από τη δεκαετία του ’80 έχει χαρακτηρίσει «Το Βήμα» τις προεκλογικές συγκεντρώσεις με τις πλαστικές σημαίες και τις ρωμαϊκές σκηνοθεσίες χωρίς άρτον αλλά με πολλά θεάματα, τα πλήθη των μεταφερόμενων οπαδών. Η κατάργηση αυτών των χρηματοβόρων επιδείξεων μπορεί και πρέπει να συνδυασθεί με ουσιαστικό περιορισμό των εξόδων των υποψηφίων βουλευτών.
Ολοι τα ξέρουμε. Και όλοι γνωρίζομε τι πρέπει να γίνει.