Γαλλία: Θρίλερ με την υποψηφιότητα της Μαρίν Λεπέν

Τάνια Μποζανίνου

Να μην είναι υποψήφια στις γαλλικές προεδρικές εκλογές κινδυνεύει η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν η οποία ακόμη δεν έχει συγκεντρώσει τις 500 υπογραφές εκλεγμένων πολιτικών που απαιτούνται για να επισημοποιήσει την υποψηφιότητά της. Η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου (FN) κάνει αγώνα δρόμου για να συγκεντρώσει τις τελευταίες δεκάδες υπογραφών που της λείπουν ως την προθεσμία της 16ης Μαρτίου.

Η πλατφόρμα του FN για τους μετανάστες θεωρείται ευρέως ρατσιστική και πολλοί δήμαρχοι των μεγάλων κομμάτων διστάζουν να υπογράψουν υπέρ της υποψηφιότητας της Λεπέν για να μη στιγματιστούν. Η ίδια λέει ότι της λείπουν «περίπου 30» υπογραφές και έχει στείλει στα στελέχη του FN της επαρχίας να περιοδεύουν στην περιοχή τους για να πείσουν όσους δημάρχους μπορούν.

«Μια πολιτικός που συγκεντρώνει 15- 20% στις δημοσκοπήσεις δεν μπορεί να μην είναι υποψήφια στις εκλογές», λέει μιλώντας προς το «Βήμα» η Μαριέτ Σινό, καθηγήτρια στη Sciences-Po και διευθύντρια πολιτικών ερευνών στο CNRS. Διευκρινίζει ότι η ίδια υποστηρίζει το Σοσιαλιστικό Κόμμα όμως θα θεωρούσε έλλειμμα της δημοκρατίας στη Γαλλία αν αποκλειόταν η Λεπέν από τις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 22 Απριλίου.

«Πρόκειται για άσχημο δημοκρατικό παιχνίδι. Αυτό το πιστεύουν ακόμη και αριστεροί κι ας αφορά την ακροδεξιά υποψήφια», προσθέτει η κυρία Σινό. «Αν αποκλειστεί, οι ψηφοφόροι δεν θα το δεχτούν».

Η ίδια η Λεπέν μοιάζει όλο και πιο θορυβημένη. Σε tweet της έγραψε «Πέρασα τρεις ώρες στο τηλέφωνο με δημάρχους. Ανησυχώ» ενώ δήλωσε προς δημοσιογράφους: «Ψάχνω αλλά δυσκολεύομαι να βρω».

Η δυσκολία οφείλεται στο ότι οι δήμαρχοι των μεγάλων κομμάτων έχουν λάβει αυστηρές εντολές να μην προσυπογράψουν την υποψηφιότητά της. Το FN δεν διαθέτει αντιπρόσωπο στη Βουλή ή στη Γερουσία. Η Λεπέν έλαβε βεβαίως τις υπογραφές των 120 δημοτικών και νομαρχιακών συμβούλων του FN και των τριών ευρωβουλευτών του κόμματος. Για να συγκεντρώσει τις υπόλοιπες, στράφηκε στους 37.000 δημάρχους της Γαλλίας _ κυρίως των μικρών δήμων, που είναι συνήθως ανεξάρτητοι, παρά των μεγάλων αστικών κέντρων που τείνουν να πρόσκεινται στα μεγάλα κόμματα.

Η κυρία Σινό όμως δεν παίρνει πολύ στα σοβαρά τα παράπονα της Λεπέν. «Τόσο η ίδια όσο και ο πατέρας της, Ζαν-Μαρί Λεπέν (σ.σ. αρχηγός του FN ως πέρυσι), παριστάνουν τα θύματα με αυτό το θέμα σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πραγματικά πόσες υπογραφές έχει συλλέξει το FN».

Το πρόβλημα είναι ότι τα ονόματα των εκλεγμένων πολιτικών που υποστηρίζουν κάθε υποψήφιο δίνονται στη δημοσιότητα. Τον περασμένο μήνα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας απέρριψε το αίτημα της Λεπέν για επιστροφή στο προηγούμενο σύστημα, που ίσχυε ως τη δεκαετία του ’70 και σύμφωνα με το οποίο οι υπογραφές παρέμεναν κρυφές.

«Οι δήμαρχοι παραλύουν λόγω της δημοσιότητας», λένε στελέχη του FN. «Στις εκλογές του 2007, όσοι υπέγραψαν υπέρ της υποψηφιότητας του Ζαν-Μαρί Λεπέν είδαν τα σπίτια τους να καλύπτονται από γκραφίτι, βρήκαν σκασμένα τα λάστιχα του αυτοκινήτου τους και άκουσαν προσβολές από τους ψηφοφόρους τους».

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον Σοσιαλιστή υποψήφιο Φρανσουά Ολάντ με 30%, στον δεξιό πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί 28%, στη Λεπέν 15% και στον αριστερό Ζαν-Λουί Μελενσόν 10%. Στον β’ γύρο των εκλογών, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαΐου, δίνουν νίκη στον Ολάντ με 56% έναντι 44% στον Σαρκοζί.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.