Μεγάλες τουριστικές επενδύσεις σε μικρά νησιά

Τρέχουν να προλάβουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Μετά την κατάθεση το βράδυ της Πέμπτης, του σχεδίου νόμου για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και τις δεκάδες ρυθμίσεις που το συνόδευαν δόθηκε σήμερα Παρασκευή για διαβούλευση εξπρές (μόλις για δέκα ημέρες) το νέο Ειδικό Χωροταξικό Σχεδιασμού για τον Τουρισμό.

Τρέχουν να προλάβουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Μετά την κατάθεση το βράδυ της Πέμπτης, του σχεδίου νόμου για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και τις δεκάδες ρυθμίσεις που το συνόδευαν δόθηκε σήμερα Παρασκευή για διαβούλευση εξπρές (μόλις για δέκα ημέρες) το νέο Ειδικό Χωροταξικό Σχεδιασμού για τον Τουρισμό.

Η ριζική αναθεώρηση του πρώτου ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό του Γιώργου Σουφλιά είχε αποτελέσει προεκλογική σημαία του ΠαΣοΚ καθώς, όπως υποστήριζε, ήταν επικίνδυνο «διότι προωθούσε την ανταγωνιστικότητα, περιφρονώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και παρέδιδε τις καλύτερες περιοχές της χώρας στα μεγάλα κατασκευαστικά συμφέροντα».

Ωστόσο, το μνημόνιο έφερε αλλαγές και το νέο πλαίσιο προωθεί τη δημιουργία τουριστικών υποδομών μεγάλης κλίμακας σχεδόν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον επιτρέπονται μεγάλα σύνθετα τουριστικά καταλύματα ακόμη και σε ακατοίκητα νησιά κάτω των 500 στρεμμάτων.

Όσον αφορά τους «οργανωμένους υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων», ενώ στο χωροταξικό Σουφλιά οι ΠΟΤΑ (Περιοχές Οργανωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης) καταλάμβαναν ως 150 στρέμματα, στο νέο μπορούν να φθάνουν ακόμα και τα 800 στρέμματα.

Ειδικότερα, οι οργανωμένοι χωρικοί υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων ιεραρχούνται όσον αφορά το μέγεθος:
– Ως μεγάλοι οργανωμένοι χωρικοί υποδοχείς νοούνται όσοι έχουν έκταση ίση ή μεγαλύτερη των 800.000 τ.μ.
– Ως μεσαίοι οργανωμένοι χωρικοί υποδοχείς νοούνται όσοι έχουν έκταση μεταξύ 150.000 και 800.000 τ.μ.
– Ως μικροί οργανωμένοι χωρικοί υποδοχείς νοούνται όσοι έχουν έκταση μεταξύ 20.000 και 150.000 τ.μ.

Μάλιστα στις ήδη υπάρχουσες μορφές οργανωμένης τουριστικής ανάπτυξης (ΠΟΤΑ, Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων Τουρισμού, Περιοχές Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης και τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα) ήρθαν να προστεθούν τα «Δημόσια Ακίνητα Τουριστικού Προορισμού» και τα επιχειρηματικά πάρκα ειδικού τύπου.

Στις προστατευόμενες περιοχές προβλέπεται η δημιουργία υποδοχέων σε όλες τις ζώνες τους εκτός του πυρήνα. Το ίδιο και στις περιοχές Natura, για τις οποίες δεν έχουν εγκριθεί ειδικές ρυθμίσεις και δεν έχουν ενταχθεί σε ειδικότερη κατηγορία προστασίας.

Στις εκτός σχεδίου περιοχές των μητροπόλεων δίνεται η δυνατότητα εγκατάστασης νέων τουριστικών μονάδων μόνο μέσα σε οργανωμένους υποδοχείς.

Εγκαταστάσεις γκολφ θα γίνουν – βάσει του νέου πλαισίου – και σε άλλες περιοχές της χώρας όπως είναι η Κως, η Αχαΐα, η Αργολίδα, η Λευκάδα, η Αιτωλοακαρνανία και η Κεφαλονιά.

Ακόμη προωθείται η δημιουργία εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης επιβατών κρουαζιέρας σε λιμάνια που έχουν ήδη δυνατότητα, ή μπορούν να αποκτήσουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν μεγάλα κρουαζιερόπλοια και βρίσκονται σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος. Κατά προτεραιότητα οι περιοχές αυτές είναι η Θεσσαλονίκη, το Κατάκολο, η Ρόδος, ο Βόλος, η Καβάλα, η Κως και η Πάτμος.

Στις κορεσμένες τουριστικά περιοχές προωθείται η δημιουργία οργανωμένων υποδοχέων. Έως ότου γίνει ο καθορισμός ζωνών το όριο αρτιότητας ορίζεται στα 20 στρέμματα με μέγιστη πυκνότητα 8 με 9 κλίνες ανά στρέμμα. Στις φθίνουσες τουριστικά περιοχές επιτρέπεται, τόσο εντός όσο και εκτός σχεδίου, η δημιουργία τουριστικών μονάδων 4 και 5 αστέρων. Προϋπόθεση η απόσυρση υφιστάμενων καταλυμάτων.

Στις περιοχές με περιθώρια ανάπτυξης ποιοτικού μαζικού τουρισμού θα επιτρέπονται σύνθετες τουριστικές κατοικίες, νέες εγκαταστάσεις εντός οργανωμένων υποδοχέων. Έως ότου καθοριστούν η αρτιότητα θα είναι 20 στρέμματα και η μέγιστη πυκνότητα 8 με 9 κλίνες ανά στρέμμα.

Στις περιοχές μαζικού τουρισμού εντός αναπτυσσόμενων περιοχών αυξάνεται η αρτιότητα από τα 8 στα 20 στρέμματα.
Τι αλλάζει στα νησιά
Σε νησιά με προβλήματα ανάπτυξης, στις εκτός σχεδίου περιοχές, θα επιτρέπεται η δημιουργία οργανωμένων υποδοχέων ενώ πριν επιτρέπονταν μόνο κάμπινγκ. Μέχρι τον καθορισμό των ζωνών από τον υποκείμενο σχεδιασμό, θα ισχύει αρτιότητα 15 στρεμμάτων με μέγιστη δυναμικότητα 100 κλίνες.

Στα ανεπτυγμένα και αναπτυσσόμενα νησιά, επιτρέπεται σε εκτός σχεδίου η δημιουργία οργανωμένων υποδοχέων. Έως τότε η αρτιότητα ορίζεται στα 15 στρέμματα με 8 – 9 κλίνες ανά στρέμμα.

Ακόμη και σε ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες θα επιτρέπεται η εγκατάσταση σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων.

Ειδικά για τα νησιά με έκταση μεγαλύτερη των 90 τετραγωνικών χιλιομέτρων τίθενται οι παρακάτω περιορισμοί:

α. Για νησιά με επιφάνεια 90-100 τ. χλμ. η έκταση που θα διατίθεται για την ανάπτυξη των οργανωμένων χωρικών υποδοχέων τουρισμού δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 0,2% της επιφάνειας τους.
β. Για νησιά με επιφάνεια 100 -150 τ. χλμ. η έκταση για την ανάπτυξη των οργανωμένων χωρικών υποδοχέων τουρισμού του παρόντος άρθρου, δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 0,15% της επιφάνειας τους.

γ. Για νησιά επιφάνειας μεγαλύτερης από 150 – 800 τ. χλμ. η έκταση για την ανάπτυξη των οργανωμένων χωρικών υποδοχέων τουρισμού δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,1% της επιφάνειας τους.

Για όσα νησιά είναι μικρότερα των 90 στρεμμάτων την απόφαση θα παίρνουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Τουρισμού.

Όλο το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την έγκριση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδίου και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό και τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εδώ (https://www.opengov.gr/minenv/?p=4059)

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.