Οι πρώτες 100 μέρες της νέας κυβέρνησης

Αρχές Μαΐου θα σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, την οποία θα σχηματίσει με τη βούληση του ο Ελληνικός λαός. Όσο ανατρεπτική και αν είναι η νέα Βουλή, η επόμενη κυβέρνηση έχει συγκεκριμένα μέτρα να εφαρμόσει αλλά και κάποια που ίσως που δεν είναι στο πρόγραμμα. Αυτό θα εξαρτηθεί φυσικά από το πως θα χειριστεί τα δημοσιοοικονομικά δεδομένα η σημερινή αλλά και η αυριανή κυβέρνηση. Πολλά λέγονται για την ανάπτυξη. Σίγουρα ανάπτυξη χρειάζεται όμως πως θα φτάσουμε στην πηγή της ανάπτυξης; Αν δεν μειωθούν οι φόροι και δεν περιοριστεί η γραφειοκρατία δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει ανάπτυξη στη χώρα, ούτε βέβαια να μειωθεί η ανεργία.

Από τη στιγμή που το δημόσιο λειτουργεί αρνητικά σε κάθε δραστηριότητα πολίτη και επιχειρηματία, τότε είναι φυσικό να μην υπάρχει ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και έσοδα για το ίδιο το δημόσιο. Σ’ αυτό φταίει η κακή δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία πολιτικών και δημόσιων λειτουργών που δεν διαμορφώνουν τις συνθήκες προς το δημόσιο όφελος αλλά προς άλλες κατευθύνσεις. Η διαπλοκή στη χώρας μας δεν είναι ψηλά αλλά στα χαμηλά. Ακόμη και ένας κλητήρας διαμορφώνει την πολιτική της υπηρεσίας κατά το δοκούν.

Άρα η σημερινή κυβέρνηση κλείνει το ζήτημα του χρέους και του PSI και από την πρώτη μέρα που θα αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση, όποια μορφή και αν έχει, οφείλει μέσα στις πρώτες 100 ημέρες να μειώσει δραστικά την φορολογία, να ενισχύσει την εγχώρια αγορά, να δώσει κίνητρα για επενδύσεις, να προχωρήσει σε εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και βέβαια, να εξορθολογίσει ακόμη περισσότερο τις συνθήκες στο δημόσιο τομέα.

Αυτά που δεν έκανε η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου σε δύο χρόνια, οφείλει να τα κάνει η επόμενη κυβέρνηση στις πρώτες 100 ημέρες γιατί πολύ απλά ο επόμενος Σεπτέμβριος πρέπει να βρει τη χώρα να έχει πάρει τροχιά ανάπτυξης. Εάν η Ελλάδα προχωρήσει στον επόμενο χειμώνα με τα σημερινά δεδομένα τότε τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου ευχάριστα για την Ελληνική κοινωνία. Οι ελληνικές οικογένειες δεν θα μπορέσουν να βγάλουν τον επόμενο χειμώνα με ευκολία, η ανεργία θα αυξηθεί και το κοινωνικό κράτος θα αποδομηθεί τελείως.

Υγεία, ασφάλεια και κοινωνική πρόνοια πρόκειται να εκμηδενιστούν, ενώ κανείς δεν θα έχει το εισόδημα για να προσφύγει στον ιδιωτικό τομέα, οπότε θα υπάρχουν επιπτώσεις και στις ιδιωτικές επενδύσεις. Σε επίπεδο αποκρατικοποιήσεων οι ενέργειες πρέπει να είναι σοβαρές και ουσιαστικές. Αν καθυστερήσουν οι διαδικασίες περαιτέρω τότε θα απαξιωθεί η όλη η διαδικασία. Άρα οι συντονισμένες ενέργειες είναι επιβεβλημένες από την επόμενη κυβέρνηση, ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση για ένα γεγονός που θα γίνει εκ των πραγμάτων αλλά με χειρότερους όρους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.