Αποτάσσεται τη μετεκλογική συνεργασία η Ν.Δ.

«Απεταξάμην»… τη συγκυβέρνηση μετά τις εκλογές, λένε από τη Νέα Δημοκρατία και προσπαθούν να απαξιώσουν πλήρως τη σχετική συζήτηση που ήδη γίνεται με μεγάλη ένταση στο παρασκήνιο και με μικρότερη στο προσκήνιο

«Απεταξάμην»… τη συγκυβέρνηση μετά τις εκλογές, λένε από τη Νέα Δημοκρατία και προσπαθούν να απαξιώσουν πλήρως τη σχετική συζήτηση που ήδη γίνεται με μεγάλη ένταση στο παρασκήνιο και με μικρότερη στο προσκήνιο.

Ο κ. Αντ. Σαμαράς, εν μέσω φημών, σεναρίων και σχεδίων επί χάρτου σε διάφορα κέντρα, εντός και εκτός Ελλάδας για το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα με βάσει και το παράδειγμα του μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία, διαμηνύει σε όλους τους τόνους διαμηνύει ότι ο στόχος της Ν.Δ., του κόμματος που ηγείται, παραμένει η επίτευξη της αυτοδυναμίας.

Εξάλλου, η όποια παραδοχή και συμμετοχή κεντρικών στελεχών στη συζήτηση, έστω και σε θεωρητικό επίπεδο, περί συγκυβέρνησης, ειδικά με το ΠαΣοΚ, την επόμενη των εκλογών, αποδυναμώνει πλήρως την κεντρική στρατηγική της αυτοδυναμίας και εξουδετερώνει και τις όποιες τακτικές κινήσεις, προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα, κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. με δημόσιες παρεμβάσεις τους, εμμένουν ότι το κόμμα δεν συζητά το ενδεχόμενο μετεκλογικής συγκυβέρνησης. Φροντίζουν όμως να διατηρούν…ανοικτή την πόρτα των συνεργασιών και της στήριξης του κυβερνητικού έργου, από άλλα κόμματα, μόνο σε επίπεδο Βουλής.

Για τη Ν.Δ. είναι αναγκαία την επόμενη ημέρα να υποστηριχθούν οι πολιτικές της, κυρίως από το ΠαΣοΚ, και να υπάρξει συνεργασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και να μην αποτυπωθεί και πάλι η στείρα άρνηση, όπως στο παρελθόν.

Εκ του πονηρού τα μετεκλογικά σενάρια συγκυβέρνησης
«Έχω εξηγήσει πολλές φορές τους λόγους για τους οποίους στήριξα αυτή την μεταβατική κυβέρνηση περιορισμένου έργου, να γίνει το PSI, να κλείσει η δανειακή και να πάμε σε εκλογές» φέρεται να είπε σε στενούς του συνεργάτες ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε: «Εμένα θα με κρίνει ο λαός από την κυβέρνηση που θα κάνω σε δύο μήνες».

Η κεντρική καμπάνια της Ν.Δ. έχει στο επίκεντρό της την αυτοδυναμία και ένα σύνθημα κυριαρχεί: «Η Ν.Δ. μπορεί». Στην ηγετική ομάδα θεωρούν ότι η δημόσια συζήτηση από την πλευρά του ΠαΣοΚ περί συγκυβέρνησης μετά τις εκλογές είναι «εκ του πονηρού» και στοχεύουν στο ψαλίδισμα της γαλάζιας αυτοδυναμίας με την δημιουργία της εντύπωσης ότι «όποιο και…από τα δύο μεγάλα κόμματα και να ψηφίσεις είναι το ίδιο».

Αυτό έχει εκνευρίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ηγεσία της Ν.Δ. και δεν είναι λίγες οι φορές, όπως έχει πληροφορηθεί «Το Βήμα», που ο κ. Σαμαράς έχει εξοργιστεί: «Ε, δεν είμαστε το ίδιο, εμείς δεν προκαλέσαμε την κρίση δανεισμού, δεν φέραμε εμείς το Μνημόνιο και το ΔΝΤ, δεν εφαρμόσαμε εμείς αποτυχημένες συνταγές και δεν φέραμε εμείς την Ελλάδα ένα βήμα προ της εξόδου της από το ευρώ» έχει πει.

Ο ίδιος πιστεύει ότι η αυτοδυναμία για την ΝΔ θεωρείται απολύτως συνυφασμένη με την προοπτική εξόδου από την κρίση και είναι βαθιά πεποίθησή του, ότι μια ισχυρή εντολή από τους ψηφοφόρους θα του δώσει τη δύναμη να διεκδικήσει αναπτυξιακές πολιτικές στην Ευρώπη, με στόχο: την αναθέρμανση της οικονομίας, την προώθηση της ανάπτυξης, της αύξησης του ΑΕΠ, της σταδιακής μείωσης του ελλείμματος και του χρέους και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής.

Ξορκίζουν τη συγκυβέρνηση
Στη σκιά της συνέντευξης του αντιπροέδρου της Ν.Δ. και υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλου στο Βήμα της Κυριακής, η οποία προκάλεσε μεγάλη συζήτηση για τα όσα είπε περί μετεκλογικής συνεργασίας και εν μέσω των ύστερων διευκρινίσεων ότι δεν εννοεί συγκυβέρνηση- καταγράφονται διαφορετικές απόψεις για την επόμενη ημέρα.

«Τα σενάρια συγκυβέρνησης είναι εκ του πονηρού» λέει ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Ι. Μιχελάκης και θεωρεί πως «είναι βασική προϋπόθεση για την έξοδό μας από την κρίση και την επανεκκίνηση της οικονομίας».
Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος (Ράδιο 9) σημείωσε ότι «μια αυτοδύναμη κυβέρνηση με έναν συνεκτικό ιδεολογικό και προγραμματικό λόγο είναι πολύ πιο ισχυρή και έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες για να μπορέσει να βγάλει τον τόπο από την κρίση».

Ενδιαφέρουσα ήταν η προσέγγιση του γραμματέα Πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ, κ. Μαξ. Χαρακόπουλου (Ρ/Σ Βήμα fm 99.5), όπου ανέφερε ότι «ο στόχος είναι, πάση θυσία η αυτοδυναμία και η επιδίωξη της εθνικής συνεννόησης με αυτοδυναμία» και συμπλήρωσε: «Τρέμω στην ιδέα την επομένη των εκλογών στη Βουλή να έχουμε μια πανσπερμία κομμάτων. Η Βουλή να είναι ένα Jurassic park, από μικρά κόμματα τα οποία απλά θα εκφράζουν ένα καταγγελτικό λόγο, έναν αντιευρωπαϊκό λόγο και δεν θα πιστεύουν στην παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σε άλλη λογική, ο κ. Μ. Βαρβιτσιώτης (ΒΗΜΑ fm) σημείωσε ότι «μπορεί να γίνει συγκυβέρνηση με δυνάμεις, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, οι οποίες βρίσκονται κοντά στη ΝΔ ιδεολογικά και πολιτικά αλλά μπορεί, αν δεν αρκούν αυτές, να υπάρχει η ανάγκη ευρύτερης συνεργασίας».
Αντίθετα, ο υπουργός Υποδομών, κ. Μ. Βορίδης, αναφερόμενος στο διακύβευμα των εκλογών τόνισε (Ρ/Σ ΝΕΤ) ότι τα διλήμματα είναι σαφή, αν, δηλαδή, η χώα θα παραμείνει στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη ή όχι και πρόσθεσε:

«Αν είμαστε διατεθειμένοι να καταβάλουμε τις προσπάθειες που απαιτούνται, ως χώρα και ως πολίτες, προκειμένου να παραμείνουμε σε μια συμμαχία ισχυρών κρατών, θα πρέπει ο λαός να επιλέξει μια κυβέρνηση που να το εγγυάται αυτό».

Σε αυτό το κλίμα, ο γραμματέας της Κ.Ο. κ. Κ. Τασούλας, επιχειρεί να δώσει την κεντρική γραμμή: «Δεν χρειάζεται η Νέα Δημοκρατία, αλλά η χώρα μια ισχυρή κυβέρνηση, με νωπή λαϊκή εντολή, που θα μπορέσει να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση η οποία χτυπάει τη χώρα και όλες οι απόψεις των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας λένε το ίδιο» είπε στο Ρ/Σ Βήμα.

Πανστρατιά και προεκλογικό πρόγραμμα
Παράλληλα, η Ν.Δ. δίνει μεγάλη σημασία στο κυβερνητικό της πρόγραμμα που ετοιμάζεται σταδιακά να ανακοινώσει, ενώ πιθανότατα και θα διεξαχθεί εθνική συνδιάσκεψη ή προγραμματικό συνέδριο, για να δοθεί και επισημότητα.
Το άλλο μείζον θέμα για τη Ν.Δ. είναι να περιορίσει τις απώλειές της, να σταματήσει τυχόν φυγόκεντρες δυνάμεις και να πετύχει τον επαναπατρισμό στελεχών της ευρύτερης κεντροδεξιάς, που είχαν αποστασιοποιηθεί επί πολλά έτη από τη βασική στέγη της παράταξης.
Λίγες ημέρες μετά την πανστρατιά που κήρυξε ο κ. Σαμαράς, ενδιαφέρον έχει η παρέμβαση του πρώην υπουργού και νυν προέδρου του κόμματος Δράση, του κ. Στ. Μάνου, που εξήρε τη στάση της Ν.Δ. στο δεύτερο μνημόνιο.
«Είναι γεγονός πάντως, ότι η Νέα Δημοκρατία επέδειξε ιδιαίτερη σοβαρότητα όταν τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα για τη χώρα κι έκανε αυτό που ήταν το πολιτικώς ορθόν» είπε, αν και έριξε τα καρφιά του για τα τελευταία δυο χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Κ. Καραμανλή.

«Πάμε για εκλογές – Υπηρεσιακοί υπουργοί στα εκλογικά υπουργεία»
Ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει στη Ν.Δ. για τη συζήτηση περί μετεκλογικής συνεργασίας, ήταν η οργισμένη αντίδραση του επικοινωνιακού επιτελείου, μόλις ετέθη το θέμα για το ποιος θα αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα κ. Χρ. Παπουτσή στη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Στη Ν.Δ. σήμανε…κόκκινος συναγερμός, όταν άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες και να συζητείται στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, ότι από τη στιγμή που ο κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδης θα επανακάμψει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στη θέση του, στο υπουργείο Ανάπτυξης θα τοποθετηθεί ο κ. Κ. Χατζηδάκης.

«Η συμμετοχή της ΝΔ στην κυβέρνηση εξαντλείται στους υπουργούς που έβαλε, από εκεί και πέρα τέλος και πάμε για εκλογές» τόνιζαν από την ηγεσία του κόμματος.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Χατζηδάκης εμφανιζόταν ξαφνιασμένος. «Δεν έχω ιδέα. Δεν ξέρω τι είναι όλα αυτά. Εγώ έχω δουλειά να κάνω» απαντούσε σε όσοι τηλεφωνούσαν, μεταξύ αυτών και το «Βήμα» για να τον ρωτήσουν εάν αληθεύουν οι πληροφορίες περί συμμετοχής του στην κυβέρνηση.

«Αστειότητες. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα» είπε στο «Βήμα» ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Ι. Μιχελάκης, διαψεύδοντας το σενάριο να τοποθετηθεί ο κ. Χατζηδάκης στην κυβέρνηση, ενώ αρνήθηκε πως υπήρξε και σχετική επικοινωνία του κόμματος με το Μέγαρο Μαξίμου.

«Δεν υπάρχει καμία διαβούλευση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Μαξίμου, για την αντικατάσταση υπουργών και την τοποθέτηση στελεχών του κόμματός μας στο σημερινό υπουργικό σχήμα. Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να διαθέσει στην κυβέρνηση άλλα στελέχη της» είπε με έμφαση και, αφού διευκρίνισε πως είναι συνταγματικό δικαίωμα του Πρωθυπουργού να ορίζει τους υπουργούς του, έθεσε το θέμα των επόμενων ημερών: «Για εμάς αυτό που πρέπει να γίνει, από τη στιγμή που θα προκηρυχθούν οι εκλογές, είναι να αντικατασταθούν από υπηρεσιακούς, οι υπουργοί που σχετίζονται με την εκλογική διαδικασία».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.