Το ηθικό παράδειγμα του ΝΟΒ και οι «Ελληναράδες»

Η στάση της Βουλιαγμένης στη νίκη της (12-11) επί του Ολυμπιακού, στο πλαίσιο του Τσάμπιονς Λιγκ πόλο ανδρών, προκάλεσε έναν δεύτερο «εμφύλιο». Από τη μία οι «Ελληναράδες» που επέκριναν τους πολίστες του ΝΟΒ επειδή δεν «άφησαν» τους Ερυθρόλευκους να νικήσουν και να συνεχίσουν την ευρωπαϊκή πορεία τους, στερώντας από το ελληνικό πόλο μια θέση στην προημιτελική φάση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης του αθλήματος.

Η στάση της Βουλιαγμένης στη νίκη της (12-11) επί του Ολυμπιακού, στο πλαίσιο του Τσάμπιονς Λιγκ πόλο ανδρών, προκάλεσε έναν δεύτερο «εμφύλιο». Από τη μία οι «Ελληναράδες» που επέκριναν τους πολίστες του ΝΟΒ επειδή δεν «άφησαν» τους Ερυθρόλευκους να νικήσουν και να συνεχίσουν την ευρωπαϊκή πορεία τους, στερώντας από το ελληνικό πόλο μια θέση στην προημιτελική φάση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης του αθλήματος.
Απέναντι σε αυτή τη λογική τοποθετήθηκαν με την αγωνιστική συμπεριφορά τους οι παίκτες της Βουλιαγμένης και με δήλωσή του ο περιφερειακός της και αρχηγός της Εθνικής Χρήστος Αφρουδάκης (αριστερά στη φωτογραφία). «Η ελευθερία του λόγου στην Ελλάδα καμιά φορά ξεπερνά τα όρια. Η Βουλιαγμένη έκανε αυτό που ήταν αθλητικά ηθικό!» εξαπέλυσε το «φαρμακερό σουτ» ο ταλαντούχος παίκτης, σώζοντας όχι μόνο την τιμή της ομάδας του αλλά και συνολικά του ελληνικού πόλο.
Σε μια εποχή που τα λαϊκίστικα έντυπα ανά την Ευρώπη ξεσαλώνουν με δημοσιεύματα κατά των «απατεώνων Ελλήνων» το παράδειγμα της Βουλιαγμένης απαντά στην πράξη και δίνει ένα απτό και διαχρονικό δείγμα όχι μόνον αθλητικού fair play αλλά και ηθικής ακεραιότητας, που είναι πολύ πιο σημαντικό από την (εφήμερη) πρόκριση μιας ελληνικής ομάδας. Πολύ περισσότερο που η στάση των παικτών του ΝΟΒ ήταν ενάντια στο στενό συλλογικό συμφέρον τους, αφού ως βασικοί αντίπαλοι του Ολυμπιακού στον δρόμο για τον τίτλο της ελληνικής Α1 είχαν κάθε λόγο να επιβαρυνθούν με επιπλέον ευρωπαϊκές υποχρεώσεις οι Ερυθρόλευκοι.
Σε εποχή… μεταπολεμική
Με χρόνο 8.32.47 επικράτησε ο Μανώλης Μουστάκας στον αγώνα των 3.000 μ. στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Επίδοση που όχι μόνο βρίσκεται σχεδόν ένα λεπτό μακριά από το πανελλήνιο ρεκόρ (7.43.66) που κατέχει ο Παναγιώτης Παπούλιας από το 1998, αλλά είναι χειρότερη και από εκείνες που σημείωναν μεταπολεμικά οι έλληνες πρωταθλητές. Το 1959 ο Χρήστος Χιώτης τρέχοντας σε χώμα και υπό βροχή είχε επιτύχει πανελλήνιο ρεκόρ με χρόνο 8.16. Τελικά όσοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα επιστρέφει στη μεταπολεμική εποχή φαίνεται να επιβεβαιώνονται και στα κουλουάρ του στίβου…
Ας το έκανε κατ’ ιδίαν…
Χαρά στο κουράγιο του Θανάση Γιαννακόπουλου, ο οποίος σε ηλικία 81 ετών και έχοντας αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα υγείας έχει την όρεξη να πάει στα γραφεία της ΕΟΚ για να τσακωθεί με τους Ολυμπιακούς! Βέβαια, οι κουβέντες που εκστόμισε ο συνιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός προς τον αντιπρόεδρο της ΚΑΕ Ολυμπιακός Γιώργο Σκινδήλια σε διαδικασία κλήρωσης διαιτητών δεν αρμόζουν σε ανθρώπους του δικού του οικονομικού και κοινωνικού βεληνεκούς. Και αν ήθελε να «στολίσει» τον Σκινδήλια, ας το έκανε κατ’ ιδίαν και όχι μπροστά στους δημοσιογράφους και στα «παγωμένα» μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας.
Τα μπλουζάκια και οι «τυφώνες»…
Ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος μπάσκετ μεταξύ Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού πλησιάζει (10/3) και οι θερμοκέφαλοι οπαδοί δεν θέλουν και πολύ για να παρεκτραπούν και να δώσουν ακόμη ένα από τα περιβόητα ραντεβού τους, που συνήθως έχουν καταστροφικά ου μην αλλά και θανατερά αποτελέσματα. Από τέτοιους ανθρώπους οι φίλαθλοι περιμένουν μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση και, όπως ειπώθηκε από κάποιους, αν στον κ. Θανάση δεν άρεσε το μπλουζάκι του προέδρου της ΚΑΕ Ολυμπιακός Παναγιώτη Αγγελόπουλου, που παρέπεμπε στις 18-2 βολές υπέρ του ΠΑΟ στον περυσινό δεύτερο τελικό των πλέι οφ, ας έφτιαχνε και εκείνος ένα αντίστοιχο μπλουζάκι που να απαριθμούσε τους τίτλους του Παναθηναϊκού, για να πικάρει τον μεγάλο αντίπαλό του. Ωρες-ώρες όμως ο «τυφώνας Θάνος», όπως έχει χαρακτηριστεί, είναι ασυγκράτητος…
Κολλημένοι στις καρέκλες…
Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως το ποδοσφαιρικό ζευγάρι της χρονιάς. Ο επανεκλεγείς για έβδομη συνεχόμενη θητεία στην προεδρία της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Ανχελ Μαρία Βιγιάρ, αφού… ξεσκονίστηκε από τις κατηγορίες για ατασθαλίες στην εκλογική διαδικασία που του έχουν προσάψει, απέδωσε τα εύσημα στον ομόλογό του της ομοσπονδίας της Αργεντινής Χούλιο Γκροντόνα. Ο αργεντινός παράγοντας που μετράει εννέα θητείες στον προεδρικό θώκο της ομοσπονδίας – τουτέστιν 33 ολόκληρα χρόνια! – κατηγορήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για ξέπλυμα χρήματος. «Είναι ένας πραγματικός ηγέτης. Ενα πρότυπο» αποθέωσε ο Βιγιάρ τον Γκροντόνα που όντας α’ αντιπρόεδρος της FIFA είναι το δεξί χέρι – κατά κάποιους και ο εξ απορρήτων – του προέδρου Ζεπ Μπλάτερ.
Τον «έφαγαν» οι πιέσεις…
Στους κόλπους της διεθνούς ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (FIFA) πάντως δεν σπανίζουν τέτοια οξύμωρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι λίγες εβδομάδες μετά τη συνέντευξη που έδωσε καταθέτοντας τις σκέψεις του για την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου ο επικεφαλής του τμήματος ασφαλείας της FIFA Κρις Ιτον παραιτήθηκε! «Θα ήμουν ψεύτης αν έλεγα ότι η κατάσταση δεν ήταν περίεργη. Δεν ένιωθα καθόλου άνετα εκεί» δήλωσε στο BBC αναφερόμενος στις πιέσεις που δεχόταν από διάφορους παράγοντες.
Δύο μέτρα και δύο σταθμά
Η υποκρισία συνεχίζεται και στην υποτιθέμενη μάχη κατά του ρατσισμού. Η Γιουβέντους τιμωρήθηκε με πρόστιμο 10.000 ευρώ για ρατσιστικά συνθήματα οπαδών της εις βάρος ποδοσφαιριστών της Μίλαν κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης των δύο ομάδων για το Κύπελλο Ιταλίας. Νωρίτερα η «Γηραιά Κυρία» είχε πληρώσει το ίδιο πρόστιμο για αντίστοιχα συνθήματα κατά παικτών της Ουντινέζε. Την ίδια στιγμή στην Αταλάντα επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ευρώ επειδή «κάποιοι πέταξαν τρία κέρματα προς τους βοηθούς διαιτητή, τα οποία δεν βρήκαν τον στόχο τους»… Είναι αυτό που λέει η ελληνική λαϊκή ρήση «ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι»…

***
Για όσους τυχόν πιστεύουν ότι οι ντριμπλαδόροι παράγοντες των ελληνικών ΠΑΕ (ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ) θα ξεγλιστρήσουν τελικά από την τσιμπίδα της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (UEFA) και θα αποφύγουν τον αποκλεισμό τους από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις λόγω χρεών και ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς τους ήρθε την περασμένη εβδομάδα η τιμωρία της τουρκικής Γκαζιάντεπσπορ να τους προσγειώσει ανώμαλα…
Συγκεκριμένα, ο τουρκικός σύλλογος γνώρισε εμπράκτως τι σημαίνει η μη συμμόρφωση με τις επιταγές του οικονομικού Fair Play της UEFA, αφού αποκλείστηκε για τέσσερα χρόνια από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση!

***
«Καθυστερήσαμε τις πληρωμές για κάποιες μεταγραφές που κάναμε την προηγούμενη χρονιά, αλλά στο τέλος καταφέραμε να πληρώσουμε τα χρέη μας. Είναι μια πραγματικά σκληρή τιμωρία» προσπάθησε να δικαιολογηθεί ο αντιπρόεδρος της Γκαζιάντεπσπορ, σχολιάζοντας: «Η UEFA προσπαθεί να χρησιμοποιήσει εμάς που είμαστε ένα μικρό κλαμπ για να τρομάξει άλλους. Θα κάνουμε προσφυγή και ελπίζουμε σε μικρότερη τιμωρία». Η ουσία πάντως όσον αφορά τις εμπλεκόμενες ελληνικές ομάδες είναι το σαφές μήνυμα που στέλνει ο εικονιζόμενος πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί. Οτι δηλαδή όποιοι σύλλογοι δεν βάλουν με πειστικό τρόπο σε τάξη τα οικονομικά τους θα έχουν την τύχη της Γκαζιάντεπσπορ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.