Μετά την αλλαγή πλεύσης από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έβαλε νερό στο κρασί του και πλέον αποδέχεται και δεσμεύεται ότι θα εφαρμόσει το νέο μνημόνιο, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα θα πάνε στις εκλογές στην ουσία με προγραμματική συμφωνία.
Διότι σε τι θα διαφοροποιηθούν προεκλογικά στα θέματα της οικονομίας που θα κυριαρχήσουν; Ποιος θα είναι ο προεκλογικός τους λόγος, όταν είναι ξεκάθαρο ότι για να αποφύγει η Ελλάδα τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ θα πρέπει να εφαρμόσει όλα όσα συμφώνησε για να λάβει τη νέα χρηματοδότηση των 130 δισ. ευρώ;
Το οικονομικό πρόγραμμα και των δύο δεν μπορεί να είναι άλλο από το νέο μνημόνιο. Σε αυτό περιγράφονται οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές για την ανάκαμψη της οικονομίας, προβλέπονται όλα τα μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση, τίθενται συγκεκριμένοι ετήσιοι στόχοι για έλλειμμα και χρέος για τα επόμενα χρόνια που ξεπερνούν τον χρονικό ορίζοντα μιας κυβέρνησης και γενικά δεν υπάρχουν περιθώρια παρέκκλισης, αφού αυτή τη φορά η εποπτεία της τρόικας θα είναι ασφυκτική.
Μάλιστα, μετά τις διαγραφές που έγιναν ύστερα από την καταψήφιση του δευτέρου μνημονίου από 22 βουλευτές του ΠαΣοΚ και 21 της Νέας Δημοκρατίας, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα απαλλάχθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τα αντιμνημονιακά βαρίδια και μπορούν πλέον να προχωρήσουν απρόσκοπτα στην εφαρμογή όσων προβλέπονται στο μνημόνιο. Η όποια εσωτερική αντιπολίτευση έχει πλέον εξασθενήσει, αν δεν έχει εξουδετερωθεί.
Βεβαίως όλα αυτά συμβαίνουν κάπως αργά. Διότι δεν είναι μακριά ο καιρός που ο μεν αντιπρόεδρος του ΠαΣοΚ και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έδιωχνε την τρόικα από την Αθήνα και ζητούσε πολιτική διαπραγμάτευση για το ελληνικό ζήτημα, ο δε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγορούσε το μνημόνιο για όλα τα δεινά που αντιμετωπίζει η χώρα.
Σε κάθε περίπτωση, όπως έγινε σαφές μετά και την αποδοχή του κ. Σαμαρά από τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στην ουσία θα διεκδικήσουν την ψήφο του ελληνικού λαού με εκλογικό πρόγραμμα το μνημόνιο.
Δεν γνωρίζουμε αν είναι καλύτερο να εκφραστεί άμεσα η λαϊκή βούληση ή να αναβληθούν οι εκλογές ώστε να μη χαθεί το μομέντουμ των αλλαγών που έχει αποκτήσει η χώρα, όμως η συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων τόσο στην παρούσα φάση όσο και μετά τις εκλογές είναι εκ των πραγμάτων μονόδρομος.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ