Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία ανακοίνωσε την υποβολή πρόσκλησης για την επαναγορά τίτλων που έχει εκδώσει στο παρελθόν, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώληση της θυγατρικής της στην Αίγυπτο.
Η τράπεζα υπέβαλε δημόσια πρόταση για την επαναγορά:
– Προνομιούχων εγγυημένης απόδοσης άνευ ψήφου, άνευ δικαιώματος σωρευτικού μερίσματος τίτλων, συνολικής εναπομένουσας ονοματικής αξίας 158,64 εκατ. ευρώ, καταβάλλοντας τίμημα ύψους 37% επί της ονομαστικής τους τιμής
– Τίτλων μειωμένης εξασφάλισης (Lower Tier 2), εναπομένουσας ονομαστικής αξίας 330,17 εκατ. ευρώ, στο 50% αυτής
Στόχος της τράπεζας είναι να έχει ολοκληρώσει την επαναγορά των παραπάνω τίτλων έως και τις 9 Μαρτίου, για την ενίσχυση των δεικτών κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1), ο οποίος θα μειωθεί μετά την εφαρμογή του PSI+ και τη διενέργεια προβλέψεων για τα επισφαλή δάνεια προς το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Πώληση της θυγατρικής στην Αίγυπτο
Η διοίκηση της τράπεζες έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την πώληση της θυγατρικής της στην Αίγυπτο.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ», ενδιαφέρον για την Piraeus Bank Egypt έχει εκφράσει η τουρκική «Is Bankasi».
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «η «Is Bankasi» έχει ήδη έλθει σε επαφή με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους που είναι κυρίαρχοι στην Αίγυπτο».
Η τουρκική εφημερίδα σημειώνει ότι η τουρκική τράπεζα στις 25 Ιουνίου 2010 είχε ανοίξει αντιπροσωπεία στο Κάιρο και ότι τον Δεκέμβριο του 2010 είχε αγοράσει την «Bank Sofia» στη Ρωσία.
Τα καθαρά της κέρδη για το 2011 ανήλθαν στα 2,7 δισ. λίρες (περίπου 1,15 δισ. ευρώ).
Ο πρόεδρός της Αντνάν Μπαλί, πριν από λίγες ημέρες είχε δηλώσει πως το περιοδικό «The Banker» έχει κατατάξει την τράπεζα στην εκατοστή θέση στον κατάλογο των 1.000 μεγαλύτερων τραπεζών στον κόσμο στη βάση κεφαλαίου και πρώτη μεταξύ των τραπεζών της Τουρκίας.
Σημειώνεται ότι η Piraeus Bank Egypt έχει ενεργητικό ύψους 1 δισ. ευρώ και δίκτυο 49 καταστημάτων.