Οριακή άνοδο του πληθωρισμού αλλά και ανησυχητική αύξηση του αριθμού των ανέργων στην ευρωζώνη καταγράφουν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.
Το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 10,7% τον Ιανουάριο για τις 17 χώρες της ζώνης του ευρώ με τη σημαντικότερη ετήσια μεταβολή να σημειώνεται στην Ελλάδα (19,9% τον Νοέμβριο), στην Ισπανία 23,3% την Κύπρο.
Πρόσθετη ανησυχία προκαλεί η διαρκής αύξηση του αριθμού των ανέργων ηλικίας κάτω των 25 ετών. Στην ευρωζώνη ο αριθμός των άνεργων νέων ξεπερνά τα 3,3 εκατ. με το αντίστοιχο ποσοστό να ανέρχεται στο 21,6%. Ισπανία και Ελλάδα εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας σε αυτή την ηλικία (49,9% και 48,1% αντιστοίχως) ενώ και στην Ιταλία το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 31%. Αυστρία, Ολλανδία και Γερμανία κατατάσσονται στις χώρες με τα χαμηλότερα επίπεδα ανεργίας στο γενικό πληθυσμό και στις επιμέρους κατηγορίες.
Εκτός όμως από την αγορά εργασίας, οι προοπτικές για το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες.
Το ποσοστό του πληθωρισμού αυξήθηκε οριακά μεν στο 2,7% τον Ιανουάριο (σε σχέση με το 2,6% τον προηγούμενο μήνα) όμως το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με την πρόβλεψη για υποχώρηση της ανάπτυξης σε αρνητικό επίπεδο το 2012 (-0,3%) συνθέτει μια αρνητική εικόνα για τις ευρωπαϊκές οικονομίες που πασχίζουν να ξεπεράσουν την κρίση με την εφαρμογή δημοσιονομικής λιτότητας.
Αλλωστε σύμφωνα με τον δείκτη επιχειρηματικής δραστηριότητας της βρετανικής εταιρείας ερευνών Markit ο τομέας της βιομηχανικής παραγωγής παραμένει για έβδομο συνεχή μήνα κάτω από τη βάση των 50 μονάδων (στις 49 μονάδες τον Ιανουάριο) αντικατοπτρίζοντας τις προβλέψεις για υποχώρηση της ζήτησης στην ευρωζώνη τους προσεχείς μήνες.
«Παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνο για την ευρωζώνη να επιστρέψει σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του έτους» εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit Κρις Γουίλιαμσον.
Σημειώνεται ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2011 καταγράφηκε υποχώρηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη κατά 0,3%. Οι χώρες όπου ο συγκεκριμένος δείκτης παρουσιάζει πτώση είναι η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία.