Μάκης Βορίδης: «Παραμένω δρων δεξιός, δεν αποκηρύσσω το παρελθόν»

Υπέρμαχος μιας μεγάλης πατριωτικής και φιλελεύθερης παράταξης, την οποία θα εκφράζει η Νέα Δημοκρατία, εμφανίζεται ο κ. Μ. Βορίδης. Δέκα ημέρες μετά την ένταξή του στη ΝΔ ο υπουργός Υποδομών, στην πρώτη του συνέντευξη σε εφημερίδα, επιμένει πως είναι εθνικοφιλελεύθερος και δεξιός πολιτικός με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Θεωρεί ότι αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη μια πολύ έντονη ιδεολογική μάχη και υπεραμύνεται ενός αστικού μετώπου, το οποίο εκφράζεται επί της ουσίας από τη ΝΔ, έναντι της Αριστεράς που αυξάνει τα ποσοστά της και την οποία προσδιορίζει ως τον μεγάλο αντίπαλο.

Υπέρμαχος μιας μεγάλης πατριωτικής και φιλελεύθερης παράταξης, την οποία θα εκφράζει η Νέα Δημοκρατία, εμφανίζεται ο κ. Μ. Βορίδης. Δέκα ημέρες μετά την ένταξή του στη ΝΔ ο υπουργός Υποδομών, στην πρώτη του συνέντευξη σε εφημερίδα, επιμένει πως είναι εθνικοφιλελεύθερος και δεξιός πολιτικός με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Θεωρεί ότι αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη μια πολύ έντονη ιδεολογική μάχη και υπεραμύνεται ενός αστικού μετώπου, το οποίο εκφράζεται επί της ουσίας από τη ΝΔ, έναντι της Αριστεράς που αυξάνει τα ποσοστά της και την οποία προσδιορίζει ως τον μεγάλο αντίπαλο.

Κύριε Βορίδη, θέλω να μου πείτε πώς έκλεισε η συμφωνία για την ένταξή σας στη ΝΔ. Ηταν μια απόφαση της τελευταίας στιγμής ή είχε προηγηθεί παρασκήνιο;

«Οχι, δεν υπάρχει κανένα παρασκήνιο. Υπήρξε μια προφανής συνάντηση απόψεων σε ένα πάρα πολύ κρίσιμο θέμα, όπως ήταν αυτό της υπερψηφίσεως του οικονομικού προγράμματος και της δανειακής συμβάσεως. Από εκεί και πέρα υπήρξε μια επικοινωνία με την οποία συμφωνήθηκε να γίνει η ένταξή μου στη ΝΔ».
Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να μετακινηθείτε από τον ΛΑΟΣ στη ΝΔ;
«Κατ’ αρχάς είχα διαγραφεί από τον ΛΑΟΣ».
Σωστό.
«Το δεύτερο είναι ότι κατά τη γνώμη μου το μεγάλο ζητούμενο των επόμενων εκλογών θα είναι η ύπαρξη μιας ισχυρής ελληνικής κυβέρνησης, η οποία προς το εξωτερικό, προς τους δανειστές και προς τους εταίρους μας μπορεί να εγγυηθεί την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος και την πολιτική σταθερότητα της χώρας. Ταυτόχρονα όμως να μπορεί να εγγυηθεί και προς τους πολίτες τη δημιουργία αναπτυξιακών προϋποθέσεων. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλη πολιτική δύναμη εκτός από τη ΝΔ και δεν υπάρχει άλλος πολιτικός αρχηγός εκτός από τον Αντώνη Σαμαρά που να μπορεί να εγγυηθεί αυτά τα δύο».
Μιλήσατε για την ανάγκη ύπαρξης μιας μεγάλης πατριωτικής παράταξης. Πώς ακριβώς την προσδιορίζετε;
«Για την ακρίβεια, είπα ότι εκείνο που χρειάζεται ο τόπος είναι μια μεγάλη πατριωτική και φιλελεύθερη παράταξη. Και εκείνο που εννοώ είναι ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει με απαρέγκλιτη συνέπεια η υιοθέτηση όλων εκείνων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα κάνουν την οικονομία ανταγωνιστικότερη, να υπάρξουν πολιτικές οι οποίες θα περιορίσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα, αλλά και, ταυτόχρονα, να υπάρξουν πολιτικές που θα αναστρέψουν την υφεσιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας».
Αυτό τι σημαίνει πρακτικά;
«Οτι από τη μια πλευρά θα πρέπει να υιοθετηθούν πολιτικές ελευθερίας στο επίπεδο της οικονομίας και από την άλλη πλευρά θα πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη ατζέντα που θα ενισχύει την κοινωνική συνοχή και που θα αντιμετωπίσει άλλες μεγάλες παθογένειες, όπως π.χ. η αποτελεσματική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της παράνομης μετανάστευσης, ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε συνθήκες ευνομίας και ευταξίας, που θα επιτρέψουν και στην οικονομία να λειτουργήσει».
Πώς θα προσδιορίζατε σήμερα τον εαυτό σας; Παλαιότερα μου είχατε πει ότι είστε εθνικοφιλελεύθερος. Ισχύει;
«Ναι, ισχύει. Είμαι πατριώτης και φιλελεύθερος».
Αν γίνει η ΝΔ κυβέρνηση, ποια θα είναι τα τρία πιο σοβαρά θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα;
«Το μεγάλο στοίχημα της ανάπτυξης, το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι της αποτελεσματικής λειτουργίας του κράτους και το τρίτο της εγκληματικότητας».
Προ ημερών δηλώσατε ότι παλαιά ήσασταν πολιτικός ακτιβιστής της Δεξιάς και μου είχατε πει πως δεν είχατε συμβατική πολιτική διαδρομή. Παραμένετε ακτιβιστής της Δεξιάς;
«Παραμένω ενεργός δρων στη Δεξιά».
Πώς προσδιορίζεται αυτό;
«Οτι είμαι ένας δεξιός πολιτικός».
Με ό,τι αυτό συνεπάγεται;
«Ναι. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Εχετε αποκηρύξει το παρελθόν σας;
«Κοιτάξτε, έχω μιλήσει κατ’ επανάληψη γι’ αυτό και το έχω εξηγήσει. Οι πράξεις μας καθορίζουν τη στάση μας. Το παρόν μας μαρτυρά και τη στάση μας απέναντι στο παρελθόν μας. Οι δηλώσεις δεν έχουν νόημα, αφήστε που συχνά είναι και υποκριτικές. Εξάλλου η δημόσια αυτοκριτική δεν γίνεται στη Δεξιά. Είναι ίδιον της Αριστεράς».
Και πού γίνεται;
«Στην Αριστερά υπάρχει η δημόσια αυτοκριτική. Στη Δεξιά, η έμπρακτη μετάνοια, δηλαδή η αλλαγή του εαυτού, φανερώνεται μέσα από τις πράξεις μας».
Και πώς ζητάτε «συγγνώμη» για το παρελθόν σας;
«Ξαναλέω, η έννοια της αποκηρύξεως είναι κατά τη γνώμη μου ιστορικά κενή. Διότι, για να συζητήσω για παράδειγμα, για να πω συγκεκριμένα, εάν καλώς ή κακώς συμμετείχα σε μια φασαρία όταν ήμουν μικρός, θα πρέπει να αξιολογηθεί το συγκεκριμένο κοινωνικό, ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο της φασαρίας ή της εποχής εκείνης. Αρα λοιπόν, όταν εγώ π.χ. ως δεξιός φοιτητής δεν μπορούσα να μπω καν μέσα σε ένα αμφιθέατρο, γιατί η βία της Αριστεράς ήταν απολύτως κρατούσα και απολύτως κυρίαρχη, το να απολογηθώ γιατί συμμετείχα στις συγκρούσεις των στόχων μου αποτελεί ιστορική αφαίρεση. Αρα ναι μεν η πολιτική βία είναι καταδικαστέα, από την άλλη όμως η κάθε πράξη κρίνεται και αξιολογείται ενταγμένη στο ιστορικό της πλαίσιο και στα ιστορικά συμφραζόμενά της».
Επειδή αναφερθήκατε στην Αριστερά, καταγράφεται δημοσκοπικά μεγάλη άνοδος. Σας τρομάζει αυτό;
«Δεν μου είναι ευχάριστο. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο».
Πώς θα την αντιμετωπίσετε εσείς ως δεξιό κόμμα;
«Προσπαθώντας να πείσουμε ότι οι αξίες του Εθνους και της Ελευθερίας είναι αυτές που πρέπει να υποστηριχθούν».
Εχουμε μια ιδεολογική μάχη;
«Πάντα, και μάλιστα πολύ πιο έντονη».
Θα έχουμε ένα δίπολο Δεξιάς- Αριστεράς σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο;
«Νομίζω ότι θα έχουμε διάφορα κρίσιμα δίπολα και διλήμματα: Ευρώπη ή απομόνωση. Ευρώ ή δραχμή. Ελευθερία ή κολεκτιβισμός. Ενα δίλημμα μεταξύ εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισης του κράτους και υπεράσπισης του κρατικού δημιουργήματος του ΠαΣοΚ, αυτού δηλαδή του κράτους και των δομών του που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ τις τελευταίες δεκαετίες».
Θα βλέπατε τη δημιουργία ενός αστικού μετώπου έναντι της Αριστεράς;
«Εκ των πραγμάτων αυτό δημιουργείται και είναι αυτό που εκφράζει στην ουσία η ΝΔ, δηλαδή τον κόσμο της ελευθερίας και της δημιουργίας».

Αυτοδυναμία ή συνεργασία;
«Αντίπαλος η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς»


Μετά τις εκλογές θα μπορούσε ο κ. Σαμαράς, αν κερδίσει τις εκλογές, να καλέσει το ΠαΣοΚ να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση της ΝΔ.;
«Δεν θέλω να μπω στη συζήτηση των μετεκλογικών συνεργασιών. Νομίζω ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι να διεκδικήσει κανείς μια ισχυρή και καθαρή εντολή από τον λαό. Αυτό διεκδικεί η ΝΔ. Μια ισχυρή και καθαρή εντολή, χωρίς αλαζονεία και ηγεμονία. Οσο πιο ισχυρή και καθαρή είναι αυτή η εντολή τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η διακυβέρνηση της χώρας. Είναι πολύ κρίσιμη η ύπαρξη της πολιτικής σταθερότητας τόσο για τους πολίτες όσο και για τους εταίρους και πιστωτές».

Σας φοβίζει αυτό το αντιμνημονιακό μέτωπο, ακόμη και εκ δεξιών;
«Εγώ, ίσα-ίσα, βλέπω μετά την ψήφιση της δανειακής σύμβασης και τώρα που καταλάγιασε ο κουρνιαχτός, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν πολλές αντίθετες φωνές και προς στιγμήν φάνηκε ότι αυτός ο θόρυβος εκφράζει πραγματικά την κοινωνία, πως υπάρχει μέσα στην κοινωνία μια πολύ ισχυρή άποψη που λέει ότι καλώς ψηφίστηκε. Για να μην υπάρχει σύγχυση, την οποία προκαλεί η Αριστερά, καθώς μια ενεργή μειοψηφία δημιουργεί μεγάλο σαματά, υπάρχει και μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία που σιωπά, γιατί έχει άλλου είδους άποψη για το πώς εμπλέκεται στα κοινά».

Ο αντίπαλος είναι η Αριστερά;
«Αντίπαλος είναι η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς. Αντίπαλος ομοίως είναι και όλος ο πολιτικός μηχανισμός που οικοδομήθηκε από το ΠαΣοΚ. Αντίπαλος είναι και ο πάσης φύσεως λαϊκισμός ως ανεύθυνος λόγος».

Ο κ. Σαμαράς στην πορεία προς τις εκλογές κήρυξε πανστρατιά. Αυτό το κάλεσμα αφορά και την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γ. Καρατζαφέρη;
«Αφορά όλους τους πολίτες που θέλουν η Ελλάδα να βρίσκεται στην Ευρώπη, να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, να δουν την ελληνική οικονομία να τίθεται σε αναπτυξιακή τροχιά και τον τόπο να κυβερνιέται αποτελεσματικά. Ενα τέτοιο κάλεσμα αφορά τους πολίτες. Οι συζητήσεις με πολιτικά πρόσωπα είναι αρμοδιότητα του αρχηγού της ΝΔ».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.