Η διάψευση της διάψευσης: Ο αντικαγκελάριος και υπουργός οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ αντέκρουσε σήμερα τον ισχυρισμό του υπουργού ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ότι δεν έχουν κάνει ποτέ μεταξύ τους συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

«Γνωρίζω σχετικά καλά τον Χρυσοχοΐδη» είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. «Μιλήσαμε για το θέμα αυτό κατά τη διάρκεια συνομιλίας μας στο περιθώριο μιας διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανταγωνιστικότητα, για την οποία δεν κρατήθηκε φυσικά πρωτόκολλο. Κατά τις επισκέψεις του στο Βερολίνο αναφερθήκαμε επίσης αναλυτικά αυτό. Το ίδιο ισχύει και για τη δική μου επίσκεψη στην Αθήνα, όπου κατά τις συναντήσεις των επιχειρηματιών η ανταγωνιστικότητα ήταν το μόνο προς συζήτηση θέμα».

Ορισμένοι από τους παριστάμενους δημοσιογράφους, που τον είχαν συνοδεύσει τότε στην ελληνική πρωτεύουσα, επιδοκίμασαν κουνώντας το κεφάλι τις δηλώσεις του. Ο ίδιος, πρόσθεσε, επιμένει στην άποψή του και ότι θα επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει το θέμα με την ελληνική πλευρά στην πρώτη δυνατή ευκαιρία.

Ο κ. Ρέσλερ, που είναι ταυτόχρονα πρόεδρος του συγκυβερνώντος κόμματος Ελεύθεροι Δημοκράτες, διαχώρισε ελαφρώς τη θέση του από τον υπουργό εξωτερικών και κομματικό του σύντροφο Γκουίντο Βεστερβέλε, ο οποίος σε χθεσινό του άρθρο του κήρυξε τον πρόωρο θάνατο του ευρωπαϊκού σχεδίου Μάρσαλ για τις προβληματικές χώρες της ευρωζώνης.

«Ο πυρήνας του σχεδίου Μάρσαλ ήταν η δημιουργία μιας ελληνικής τράπεζας επενδύσεων, την οποία θα ενισχύουν με τεχνογνωσία τόσο το υπουργείο μας, όσο και η γερμανική τράπεζα επενδύσεων KfW» είπε. «Εμείς επιμένουμε στην ίδρυσή της. Αλλά είναι υπόθεση των ελληνικών Αρχών να προβούν σε αυτήν».

Ο καυγάς μεταξύ των δυο υπουργών άρχισε την Τετάρτη, όταν ο κ.Ρέσλερ, μιλώντας σε αποκριάτικη εκδήλωση του κόμματός του στο Ντιγκόλφινγκ, ισχυρίστηκε, ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης τού υποσχέθηκε δυο φορές σε ισάριθμες συναντήσεις τους ότι θα προχωρήσει στην προώθηση μέτρων αύξησης της ανταγωνιστικότητας «εντός δυο εβδομάδων» – χωρίς όμως να κάνει τίποτα γι αυτό. Η μοναδική πρόοδος που σημειώθηκε αργότερα στο θέμα, πρόσθεσε, συνίσταται, στο ότι κατά την τρίτη συνάντησή τους, ο έλληνας ομόλογός του τον διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα προώθησης θα ληφθούν «εντός μιας εβδομάδας».

Με τη σειρά του, ο κ. Χρυσοχοΐδης διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του κ. Ρέσλερ τη νύχτα της Τετάρτης μέσω του τηλεοπτικού σταθμού «Mega».

Πηγή του υπουργείου οικονομικών απέδιδε σήμερα το χθεσινό σκωπτικό σχόλιο του κ. Ρέσλερ στον αποκριάτικο χαρακτήρα της διοργάνωσης στο Ντιγκόλφινγκ. «Σε τέτοιες εκδηλώσεις λέγονται πολλά με καμπαρετίστικο τρόπο. Το ακροατήριο θέλει να γελάσει» είπε. «Αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι ο υπουργός έχει αλλάξει θέση έναντι της Ελλάδας. Η υποστήριξή του στη συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου είναι δεδομένη».

Η ίδια πηγή επέκρινε ωστόσο, ταυτόχρονα, την «αδιάφορη» στάση του υπουργείου Ανάπτυξης έναντι της γερμανικής «προσφοράς βοήθειας». «Οι εμπειρογνώμονες μας τα έχουν χάσει μπροστά σε τέτοια αδιαφορία» είπε.

Αυτό, πρόσθεσε, έχει καταγραφεί σε κείμενο του γερμανικού υπουργείου, που φέρει τον τίτλο «Προσωρινός απολογισμός της γερμανικής στήριξης που προσφέρεται στην Ελλάδα».

«Ο απολογισμός μας έχει προσγειώσει» αναφέρεται σε αυτό. «Η υλοποίηση από ελληνικής πλευράς είναι ανεπαρκής. Πολλά από τα προβλεπόμενα μέτρα δεν υλοποιούνται με την αναγκαία ταχύτητα».

Ακολουθούν σχετικά παραδείγματα, όπως οι συνομιλίες για την ίδρυση της τράπεζας επενδύσεων, οι οποίες, όπως τονίζεται, «τραβάνε» αφόρητα. «Ο αρχικά αρμόδιος επικεφαλής οικονομολόγος του ελληνικού υπουργείου ανάπτυξης αποσύρθηκε ενδιάμεσα» αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Οι υπευθυνότητες και οι στόχοι είναι από ελληνική πλευρά ασαφείς».

Το συμπέρασμα που εξάγουν οι συγγραφείς του κειμένου: «Το γερμανικό υπουργείο οικονομικών θεωρεί την ανάπτυξη, δίπλα στις προσπάθειες σταθεροποίησης, θέμα-κλειδί για την Ελλάδα, και υποσχέθηκε γι αυτό να συνεισφέρει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Η υλοποίησή της όμως, από ελληνικής πλευράς, δεν έχει προφανώς προτεραιότητα. Αυτό είναι από γερμανική άποψη απαράδεκτο. Από την Ελλάδα θα πρέπει λοιπόν να έρθουν τώρα καθαρά μηνύματα, ότι η χώρα είναι πρόθυμη να αποδεχθεί την προσφορά βοήθειας».

Το ερώτημα είναι ωστόσο, ποιος μπορεί πλέον να στείλει τέτοια μηνύματα ύστερα από τη σουρεαλιστική κόντρα Χρυσοχοΐδη – Ρέσλερ.