Θ. Πελεγρίνης:Καλέσαμε εγγράφως την ΕΛ.ΑΣ να προστατεύσει τη Νομική»
Αντεπιτίθεται η πρυτανεία του πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέροντας ότι είχε ειδοποιήσει την αστυνομία εγκαίρως εδώ και τρεις ημέρες για την κατάληψη της Νομικής Σχολής με 3 διαδοχικά έγγραφα αλλά δεν είχε απάντηση σε καμία ειδοποίηση ή επίσημη ενημέρωση από τους εκπροσώπους της.
Αντεπιτίθεται η πρυτανεία του πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέροντας ότι είχε ειδοποιήσει την αστυνομία εγκαίρως εδώ και τρεις ημέρες για την κατάληψη της Νομικής Σχολής με 3 διαδοχικά έγγραφα αλλά δεν είχε απάντηση σε καμία ειδοποίηση ή επίσημη ενημέρωση από τους εκπροσώπους της.
Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Πελεγρινης έδωσε στην δημοσιότητα 3 έγγραφα τα οποία έστειλε στην αστυνομία. Ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής κ. Μ. Τσινισιζέλης δήλωσε στο Βήμα: «Φυσικά και καλέσαμε την αστυνομία. Εγώ προσωπικά μίλησα με εκπρόσωπο της και τους ζήτησα να λάβουν τα μέτρα τους εγκαίρως. Νομίζω ότι οι εκπρόσωποι της αστυνομίας δεν είναι ενήμεροι για το νέο νόμο. Εμείς κινηθήκαμε με βάση τη διαδικασία που ορίζει. Να θυμίσω επίσης ότι το άσυλο έχει καταργηθεί».
Σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση του πρύτανη Θ. Πελεγρίνη, που κάνει λόγο για «ψεύδη». «Εξ αρχής το Πρυτανικό Συμβούλιο σε στενή συνεργασία με τον Κοσμήτορα της ΝΟΠΕ έλαβε όλα εκείνα τα μέτρα που όφειλε να λάβει το Ίδρυμά μας για την ασφάλεια των κτηρίων του.
Προς τούτο απευθύνθηκε εγγράφως στις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας για τις δικές των ενέργειες χωρίς καμία ανταπόκριση εκ μέρους τους ούτε καν επικοινωνία. Ως εκ τούτου η κατάσταση που δημιουργήθηκε στο κτήριο της ΝΟΠΕ οφείλεται στην αβελτηρία των Πολιτείας – και μόνον σ’ αυτήν
».
«Λυπούμαι» τονίζει ο πρύτανης «διότι μία ακόμη φορά η Πολιτεία άφησε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην τύχη του. Ετσι εστάλη επιστολή με ημερομηνία 11 Φεβρουαρίου, στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Χρ. Παπουτσή η οποία κοινοποιήθηκε στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κυρία Ελένη Ράϊκου, τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Νικ. Παπαγιαννόπουλο και την υπουργό Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου.
Στην επιστολή διαβίβαζαν έγγραφο του Κοσμήτορα Μιχ. Τσινισιζέλη για την κατάσταση που επικρατούσε στη Σχολή. Επίσης έκαναν έκκληση για τη διασφάλιση των κτηρίων του Ιδρύματος, που βρίσκονται στο Κέντρο της Αθήνας και ειδικά το Ιστορικό Κτήριο του Πανεπιστημίου στην οδό Πανεπιστημίου 30 που, όπως σημείωναν, είναι αφρούρητο με αποτέλεσμα «ο προαύλιος χώρος των Προπυλαίων να έχει καταλειφθεί από χρήστες ναρκωτικών και άλλα άτομα, πράγμα που συνεπάγεται σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια του, εν όψει της υφιστάμενης καταστάσεως»
».
Επίσης με άλλο έγγραφο του ο πρύτανης ενημέρωνε και πάλι τις αρχές ότι δεν έχει πρόσβαση στο κτήριο της Νομικής Σχολής ενώ από τις 9 Φεβρουαρίου ο πρύτανης παρακαλούσε τις αρχές να προβούν «σε όλες τις δέουσες ενέργειες για τη διαφύλαξη των κτηρίων του Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας».
Στην Νομική Σχολή οι εκπρόσωποι της διοίκησής της βρήκαν σήμερα το πρωί μεγάλες καταστροφές στο εσωτερικό της, σπασμένα μάρμαρα, σπασμένα γυαλιά, σπασμένες πόρτες. Συνολικά κλάπηκαν 10 από τους 16 προτζέκτορες της Σχολής, έσπασαν 15 πόρτες, καταστράφηκαν αίθουσες.
Μέσα σε αίθουσα μύριζε έντονα βενζίνη, κάτι που έκανε τους καθηγητές να υποπτευθούν ότι ενδεχομένως εκεί παρασκευάστηκαν μολότοφ. Σε άλλες αίθουσες βρήκαν υπολείμματα εστιών φωτιάς.
Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για το νέο κτίριο της Νομικής το οποίο είχε κατασκευαστεί πρόσφατα.