Ανέλπιστα καλά πήγαν οι δημοπρασίες ομολόγων από τις δύο πλέον απειλητικές για το ευρώ (λόγω μεγέθους) οικονομίες της ευρωζώνης, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Η εξέλιξη αυτή έδωσε ώθηση στις ευρωπαϊκές μετοχές και στο ευρώ. Από την άλλη πλευρά, ώθηση στις αγορές των εμπορευμάτων δίνουν οι εξελίξεις στην Κίνα και η προπαρασκευή του εμπάργκο κατά του Ιράν.
Η Ισπανία πούλησε 3ετή και 10ετή ομόλογα συνολικής αξίας 10 δισ. ευρώ πληρώνοντας επιτόκια σημαντικά χαμηλότερα (κατά 13 μονάδες βάσης) συγκριτικά με τις προηγούμενες εκδόσεις. Επίσης, η προσφορά των ομολόγων καλύφθηκε περισσότερο από δύο φορές.
Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η πτώση της απόδοσης των ομολόγων που διέθεσε η ιταλική κυβέρνηση. Το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων που διέθεσε η Ιταλία υποχώρησε κατά 41 μονάδες βάσης στο 6,578%, ενώ το επιτόκιο των 2ετών ομολόγων υποχώρησε κατά 69 μονάδες βάσης στο 4,02% (πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό των από τον περασμένο Σεπτέμβριο)!
«Πρόκειται για ρωμαλέες εκδόσεις, που διέλυσαν την κατήφεια που είχε δημιουργήσει η φημολογία ότι ο (Μάριο) Ντράγκι δεν πρόκειται να ανακοινώσει νέα μέτρα για την στήριξη της ευρωζώνης», δήλωσε στο Bloomberg ο Ρίτσαρντ Μαγκουάιρ της Rabobank International στο Λονδίνο. Σημειωτέον ότι στη Φραγκφούρτη συνεδριάζει σήμερα η ΕΚΤ και οι ειδικοί προβλέπουν όχι μόνο ότι θα αφήσει η Ευρωτράπεζα αμετάβλητο στο 1% το βασικό επιτόκιο του ευρώ, αλλά ότι ο νέος πρόεδρος της τράπεζας Μάριο Ντράγκι, δεν πρόκειται να ανακοινώσει νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης για να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη και τον τραπεζικό τομέα της ευρωζώνης.
Η θεαματική πτώση του δανειακού κόστους της Ιταλίας και της Ισπανίας έδωσαν ισχυρή ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίων. Στο Λονδίνο ο FTSE-100 ενισχυόταν το απόγευμα μόνο κατά 0,29% διότι η Βρετανία δεν μετέχει στο ευρώ και επιπλέον ουδόλως ανησυχεί (αν και θα έπρεπε…) για τις συνέπειες που θα έχει για την οικονομία της η κατάρρευση της ευρωζώνης.
Στο Παρίσι όμως ο CAC-40 ενισχυόταν κατά 1,19%, στη Φραγκφούρτη ο DAX ενισχυόταν κατά 1,40%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ ενισχυόταν κατά 1,61%, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ είχε εκτιναχθεί κατά 3,13% υψηλότερα, ωθούμενος και από την πολύ επιτυχημένη (καθότι αξιοπρεπέστατη, πράγμα διόλου προφανές έπειτα από μια μακρά περίοδο Μπερλουσκόνι) συνάντηση που είχε χθες ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι με την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.
Το ευρώ επίσης εκτινάχθηκε στα ύψη μόλις έγιναν γνωστά τα θριαμβευτικά αποτελέσματα της σημερινής ιταλοϊσπανικής εξόδου στις αγορές. Στις 2 μετά το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) το ευρωπαϊκό νόμισμα είχε εκτιναχθεί στα 1,2768 δολάρια, ενώ κατά τις 10 το πρωί είχε υποχωρήσει κάτω από τα 1,27 δολάρια.
Η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη συνέχιζε να σκαρφαλώνει καθώς σφίγγει ο κλοιός της Δύσης γύρω από το Ιράν και η επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, ως αντίποινα για την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, μοιάζει πλέον θέμα ολίγων εβδομάδων. Το αργό ενισχυόταν νωρίς το απόγευμα κατά 1,34 δολάρια στα 102,21 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο η τιμή του αργού ενισχυόταν κατά 1,50 δολάρια στα 113,74 δολάρια το βαρέλι.
Και οι τιμές των άλλων εμπορευμάτων ενισχύονται, όμως, σήμερα, ωθούμενα από την ανακοινωθείσα πτώση του πληθωρισμού στην Κίνα, εξέλιξη που λύνει τα χέρια της κυβέρνησης του Πεκίνου να υιοθετήσει περισσότερα αναπτυξιακά μέτρα. Η τιμή του χαλκού, για παράδειγμα, ενισχυόταν σήμερα κατά 0,9% στην αγορά του Λονδίνου (η Κίνα είναι η μεγαλύτερη καταναλώτρια χαλκού στον κόσμο).