Την πρόθεσή του να κινητοποιηθεί άμεσα προς όλες τις κατευθύνσεις για το μεγάλο ζήτημα δημόσιας υγείας στην περιοχή του Ασωπού εξέφρασε ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος μετά την αποκάλυψη του «Βήματος της Κυριακής» για τις επιπτώσεις της βιομηχανικής ρύπανσης στην υγεία των παιδιών. Αφορμή, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, είναι η επιδημιολογική μελέτη στην περιοχή των Οινοφύτων Βοιωτίας, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία της Καθηγήτριας Επιδημιολογίας κυρίας Αθηνάς Λινού.
Τα νέα αποτελέσµατα επιδηµιολογικής µελέτης κατέδειξαν ότι η υγεία των παιδιών στα Οινόφυτα Βοιωτίας επιβαρύνεται τόσο από τη διαµονή τους στην περιοχή όσο και από την εργασία των γονέων τους στη βιοµηχανία. Επιστήµονες του Πανεπιστηµίου Αθηνών παρατήρησαν ότι υπάρχει συσχέτιση αναπνευστικών νόσων σε παιδιά µε τους ρύπους που µπορεί να µεταφέρουν οι εργαζόµενες στη βιοµηχανική ζώνη της περιοχής µητέρες τους.
Ατµοσφαιρικοί ρύποι, βαρέα µέταλλα και άλλοι επιβαρυντικοί για την υγεία παράγοντες στους οποίους εκτίθενται οι µητέρες στον χώρο εργασίας τους µεταφέρονται µέσω των µαλλιών ή του ρουχισµού µε τη µορφή αιωρούµενων σωµατιδίων στο σπίτι και τους εισπνέουν τα παιδιά µε το µητρικό αγκάλιασµα.
Η πιθανότητα τα παιδιά (ηλικίας 11 και 12 ετών) που διαµένουν µόνιµα στα Οινόφυτα να παρουσιάσουν ιστορικό βρογχικού άσθµατος, να πάρουν φάρµακα για άσθµα και να νοσηλευτούν λόγω ασθµατικής κρίσης είναι διπλάσια σε σχέση µε τα παιδιά που διαµένουν στην αγροτική περιοχή της Μακρακώµης. Η αύξηση των αναπνευστικών προβληµάτων στα παιδιά των Οινοφύτων, σύµφωνα µε τους ειδικούς, οφείλεται στην έκθεσή τους στους ατµοσφαιρικούς ρυπαντές.