Εντάσεις και διαξιφισμοί στο υπουργικό

Στον αέρα πήγε να τιναχτεί το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίαζε χθες από τις 8:00 το απόγευμα ως τις 3:00 το ξημέρωμα, εξ’ αιτίας των καρφιών που αντάλλασαν οι υπουργοί. Η παρέμβαση του κ. Σ. Ξυνίδη κατά του κ. Ι. Ραγκούση και όσων διατύπωσαν επιφυλάξεις για το δημοψήφισμα «πάγωσε» για λίγα λεπτά τη συνεδρίαση καθώς φάνηκε προς στιγμήν να χάνεται η ψυχραιμία.
Ο κ. Ξυνίδης αναφέρθηκε προσωπικά στον κ. Ραγκούση λέγοντας με εμφανή ειρωνεία, σύμφωνα με άλλους παριστάμενους, ότι «είναι καιρός να προσγειωθούν οι μεταφυσικές ανησυχίες του στην πραγματικότητα». Ο κ. Α. Λοβέρδος επιχείρησε να υπερασπιστεί τον υπουργό Υποδομών, ζητώντας την παρέμβαση του κ. Γ. Παπανδρέου. Ο κ. Ξυνίδης όμως συνέχισε ακάθεκτος: «Όπως κάποιοι λένε ότι πρέπει να παραιτούνται οι βουλευτές που διαφωνούν, αντιστοίχως δεν θα πρέπει να παραιτούνται και οι υπουργοί που διαφωνούν;». «Είμαι εδώ και σε ακούω!», του απάντησε σε έντονο ύφος ο κ. Ραγκούσης. «Θα στενοχωριόμουν αν δεν ήσουν εδώ», συνέχισε ο κ. Ξυνίδης.
Σε εκείνο το σημείο, που κινδύνευε να εκτροχιαστεί η συζήτηση, παρενέβη ο Πρωθυπουργός λέγοντας ότι εδώ συζητάμε ελεύθερα και εποικοδομητικά και οι υπουργοί έβαλαν τα μαχαίρια στα θηκάρια.
Η τοποθέτηση του κ. Ραγκούση που πυροδότησε την ένταση ήταν ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές ούτε άμεσα ούτε έμμεσα. Ο υπουργός Υποδομών επισήμανε ότι δεν μπορούν να είναι εκτεθειμένοι στην κριτική ότι με την απόφαση για δημοψήφισμα οδηγείται η χώρα στην αβεβαιότητα για τη συμμετοχή της στο ευρώ. «Με την απόφαση αυτή συνομολογούμε για πρώτη φορά ότι υπάρχει ζήτημα νομιμοποίησης της πολιτικής μας. Πρέπει να μείνει ανοιχτό με ποιό ερώτημα, πότε και αν θα γίνει το δημοψήφισμα», πρόσθεσε.
Μολονότι, αρκετοί από τους παριστάμενους συμφωνούσαν με την ουσία της παρέμβασης αυτής, πολλοί περισσότεροι ενοχλήθηκαν από την ένταση με την οποία επέλεξε να τη διατυπώσει ο κ. Ραγκούσης. Ο κ. Ξυνίδης, μάλλον ενοχλήθηκε και από τα δύο.
Ενστάσεις για το δημοψήφισμα διατύπωσαν επίσης η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και ο κ. Α. Λοβέρδος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Υγείας έθεσε το ερώτημα πως είναι δυνατόν να τίθεται σε δημοψήφισμα ένα τόσο θεμελιώδες θέμα, όπως η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. «Θέτουμε εμείς στο λαό ένα ερώτημα του οποίου το ένα σκέλος της απάντησης οδηγεί σε έξοδο από την ευρώ και την ευρωζώνη. Ανοίγουμε ένα κλειστό θέμα το οποίο ουδείς θέτει σήμερα. Ανοίγουμε εμείς δρόμους την πορεία των οποίων δεν μπορούμε να γνωρίζουμε», επισήμανε. «Κατά την γνώμη μου το δημοψήφισμα δεν είναι σωστό. Αυτό που λέω δεν είναι έλλειψη σεβασμού στο πρόσωπο σας, είναι η άποψη μου», πρόσθεσε.
Η υπουργός Παιδείας, από την πλευρά της, σημείωσε ότι δεν αντιλαμβάνεται την πολιτική σκοπιμότητα που εξυπηρετεί το δημοψήφισμα τη δεδομένη χρονική στιγμή. «Θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί πριν την ανακοίνωση η κυβερνητική επιτροπή, ώστε αν υπήρχε τέτοια απόφαση να είχε οργανωθεί διαφορετικά και μεθοδικά το δημοψήφισμα ώστε να έχει μεγαλύτερη ανταπόκριση», είπε.
Ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, πρότεινε να συγκληθεί άμεσα («αύριο», είπε) η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ για να συζητήσει ελεύθερα και να ψηφίσει αν συμφωνεί με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε να εκτονωθεί το εκρηκτικό κλίμα που υπάρχει στους βουλευτές.
Μαζί του συμφώνησαν και αρκετοί άλλοι υπουργοί, κυρίως ο κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου. Ο κ. Χ. Καστανίδης ζήτησε να επισπευστεί ο χρόνος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Στήριξη στον συνολικό σχεδιασμό του κ. Παπανδρέου έδωσαν οι κ.κ. Δ. Ρέππας, Χρ. Παπουτσής, Μιχ. Χρυσοχοίδης, Π. Μπεγλίτης, η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κ.α . Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο έλαβαν για πρώτη φορά το λόγο και οι υφυπουργοί, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης.

Ομόφωνη η απόφαση

Στην λήξη της συνεδρίασης ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να δημοσιοποιηθεί ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και οι υπουργοί συμφώνησαν.

Ο Πρωθυπουργός αποδέχτηκε την πρόταση το δημοψήφισμα να έχει ένα ερώτημα, το οποίο δεν θα αφορά την επιλογή της χώρας να συμμετέχει στην ΕΕ και στο ευρώ, αλλά τη νέα σύμβαση, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεξαχθεί νωρίτερα από τον Ιανουάριο.

Ο κ. Παπανδρέου στην εισήγηση του είπε ότι την απόφαση για το δημοψήφισμα δεν την πήρε στο κενό, ότι αποτελούσε βασική δέσμευση της κυβέρνησης και ύψιστη δημοκρατική διαδικασία. «Είναι απαράδεκτη η όποια φιλολογία και οι λυσσαλέες αντιδράσεις, που θέλουν να υπονομεύσουν αυτό το δικαίωμα του Ελληνικού λαού, με διάφορα επιχειρήματα, με τα οποία ουσιαστικά θέλουν να δημιουργήσουν μια αίσθηση κινδύνων, ότι δηλαδή, αν αποφανθεί ο Ελληνικός λαός υπάρχουν δήθεν κίνδυνοι. Αυτές είναι λογικές που απορρέουν από μία πολύ αντιδημοκρατική αντίληψη για την ωριμότητα του κάθε λαού, για τη δυνατότητά του να αποφανθεί για ένα μεγάλο σοβαρό εθνικό θέμα», επισήμανε.

Ο Πρωθυπουργός, είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση κατέληξε μετά από μια πολύ δύσκολη πορεία, μέσα από έναν ορυμαγδό κακόπιστης κριτικής, υστερόβουλου λαϊκισμού και υποκρισίας από ένα μεγάλο μέρος του υπόλοιπου πολιτικού συστήματος, στην εξαιρετικής σημασίας για την ιστορία μας απόφαση της τελευταίας Συνόδου. «Πλην όμως, ακόμα και μετά από τις αποφάσεις της Συνόδου, ένα σημαντικό τμήμα του πολιτικού κόσμου, του πολιτικού συστήματος, μαζί με κατεστημένα συμφέροντα, έκανε κάθε προσπάθεια για να αποδομήσει το αποτέλεσμα. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο, καθώς έκανε ταυτόχρονα ό,τι μπορούσε και για να φανατίσει με μίσος ένα μέρος του πληθυσμού, για να μην μπορεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα που έχουμε μπροστά μας. Να δημιουργήσει δηλαδή την αίσθηση του χάους, όπως είδαμε παραδείγματος χάρη στις πρόσφατες παρελάσεις, όπου υπήρξε και η προσπάθεια υπονόμευσης και η προσβολή του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Θυμίζω, επίσης, ότι μέχρι τώρα, ούτε ένας πολιτικός Αρχηγός δεν τοποθετήθηκε επί της ουσίας για τη συμφωνία, ούτε ένα πολιτικό κόμμα δεν βγήκε να πει στον κόσμο την αλήθεια, ότι αυτή η συμφωνία αποτελεί ένα τεράστιο «παράθυρο» ευκαιρίας για τη χώρα», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η επόμενη φάση θέλει την ευρεία υποστήριξη του ελληνικού λαού, η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων, ακόμα και κυβερνήσεων εθνικής ενότητας ή συμμαχικών κυβερνήσεων, με ευρύτατους ορίζοντες, αλλά με βασικούς κοινούς πολιτικούς στόχους. «Αυτό δοκιμάστηκε και, μέχρι στιγμής, δεν επιτεύχθηκε, όχι λόγω της δικής μας διάθεσης. Το επαναλαμβάνω αυτό. Άρα, η επιλογή μας ήταν πολύ πιο ξεκάθαρη. Είτε πάμε σε εκλογές, είτε σε μια άλλη διαδικασία, που θα έκανε τον πολίτη συμμέτοχο», συμπλήρωσε.

Οι εκλογές, όπως είπε, θα ήταν αποφυγή των ευθυνών της κυβέρνησης, θα άφηναν να αναπτυχθεί ένα θολό τοπίο να αναπτυχθεί, με υποσχέσεις αόριστες, και θα έδινε μια διφορούμενη εντολή ο λαός στη νέα κυβέρνηση. «Στην προεκλογική περίοδο θα μπορούσαμε να συρθούμε σε μια κατάσταση κινδύνου χρεοκοπίας», επισήμανε. Το δημοψήφισμα, αντιθέτως, θα αποτελέσει μια ξεκάθαρη εντολή, πρόσθεσε.

«Τι άλλαξε και «λύσσαξαν» τα άλλα κόμματα καθώς και τα περισσότερα ΜΜΕ ενάντια στην πρόταση αυτή, η οποία θα έπρεπε τουλάχιστον να συζητηθεί με ηρεμία και νηφαλιότητα;», έθεσε το ερώτημα. «Καταρχήν, συμφωνήθηκε το νέο δάνειο, κάποιοι τραπεζίτες ανησυχούν, κάποια ΜΜΕ είναι υπερχρεωμένα, ενώ παράλληλα προχωράει η έρευνα των καταθέσεων στην Ελβετία. Όσοι έπαιξαν στη χρεοκοπία της χώρας, κατανόησαν ότι έχασαν τα χρήματά τους, το ίδιο και όσοι πόνταραν στην επιστροφή στη δραχμή. Προφανώς, αυτά είναι που άλλαξαν – και όχι μόνο – το κλίμα», απάντησε ο ίδιος.

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για οργανωμένες αντιδράσεις στις προσπάθειες της κυβέρνησης για διαφάνεια και εξυγίανση του συστήματος. Αναφέρθηκε στην ευθύνη των τραπεζών και στη διαφάνεια που χρειάζεται το τραπεζικό σύστημα, ώστε να επενδύσει στην πραγματική οικονομία. Επίσης, στις συλλήψεις στο χώρο της λαθρεμπορίας των καυσίμων. «Για πρώτη φορά, μιλάμε για Μέσα Ενημέρωσης που είναι χρεοκοπημένα, τα οποία παρόλα αυτά εξακολουθούν να λειτουργούν, χωρίς κανείς να καταλαβαίνει από πού βρίσκουν τα χρήματα. Προχωράμε σε εξυγίανση στο χώρο του ποδοσφαίρου. Για πρώτη φορά, δημοσιοποιούμε λίστες με φοροφυγάδες και εξαπολύουμε ένα άγριο κυνηγητό για όσους φοροδιαφεύγουν. Βρίσκουμε τις καταθέσεις στο εξωτερικό, διαφόρων οι οποίοι φοροδιαφεύγουν».

Για πρώτη φορά, μια Κυβέρνηση προσπαθεί να καθαρίσει τον τόπο από την δυσωδία και τα συμφέροντα που, επί χρόνια, θέλουν να τα λυμαίνονταν όλα. Και βέβαια, εκεί είναι όπου υπάρχει η πολύ μεγάλη αντίδραση. Αλλά δεν θα το βάλουμε κάτω, θα δώσουμε τη μάχη», είπε.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε επίσης ότι οι δηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας, της κυρίας Μπακογιάννη, του ΛΑΟΣ και άλλων, με τις οποίες παροτρύνουν ανοιχτά τους Βουλευτές μας στη μη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, κινούνται στα όρια της θεσμικής εκτροπής. Και ζήτησε ενότητα από όλους «για να αντιμετωπίσουμε αυτή την ιστορική στιγμή με ευθύνη».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.